Ειδήσεις

Μεταλλάξεις κορωνοϊός: Τι θα γίνει την άνοιξη και το καλοκαίρι

Μεταλλάξεις κορωνοϊός: Τι θα γίνει την άνοιξη και το καλοκαίρι
Μεταλλάξεις κορωνοϊός: Η καλυτέρευση του καιρού μπορεί να μη ρίξει όσο περιμένουμε τα κρούσματα που προέρχονται από τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

Οι μεταλλάξεις και ο κορωνοϊός και η πορεία του ανησυχούν πολύ τους ειδικούς. Άλλωστε και στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί τα νούμερα λόγω των μεταλλαγμένων κρουσμάτων, ενώ σύμφωνα με καινούργια έρευνα για αυτές οι πιο μεταδοτικές εμφανίστηκαν αρχικά σε εξασθενημένους οργανισμούς.

Τώρα οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα και σε σχέση με την άνοιξη και το καλοκαίρι που ο καιρός φτιάχνει. Όπως επισημαίνουν η εξάπλωσή των μεταλλάξεων ενδέχεται να αποδυναμώσει τις αναμενόμενες την άνοιξη και το καλοκαίρι θετικές εποχικές επιπτώσεις και να μην υπάρξει η αναμενόμενη επιβράδυνση της πανδημίας.

Μεταλλάξεις κορωνοϊός: Τι αναφέρει Γερμανός ειδικός

«Κατά βάσιν, παράγοντες όπως είναι οι υπεριώδεις ακτίνες και οι υψηλότερες θερμοκρασίες, καθώς και το να βρίσκεται κανείς συχνότερα σε εξωτερικούς χώρους κατά τις θερμότερες εποχές, βοηθούν στην επιβράδυνση της συχνότητας μόλυνσης», τόνισε ο λοιμωξιολόγος Ουλφ Ντίτμερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Έσσεν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

«Αυτό το πλεονέκτημα θα μπορούσε τώρα – και αυτό είναι το επικίνδυνο – να εξανεμιστεί από τις μεταλλάξεις. Γνωρίζουμε για τους κορονoϊούς ότι η τιμή R, δηλαδή ο ρυθμός αναπαραγωγής τους, μειώνεται σημαντικά την άνοιξη και το καλοκαίρι λόγω αυτών των παραγόντων, δηλαδή έχουμε μείωση κατά 0,5 τουλάχιστον της τιμής αυτής, ίσως και ακόμη περισσότερο. Και αυτό είναι ήδη αρκετά πολύ», τόνισε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ωστόσο, λόγω της πιο εύκολα διαδιδόμενης παραλλαγής B.1.1.7 του κορονοϊού, οι εποχικές επιδράσεις ενδέχεται να μην επαρκούν για να πέσει μακροπρόθεσμα η τιμή R κάτω από το όριο του 1, κάτω από το οποίο επιβραδύνεται η πανδημία», πρόσθεσε ο Ντίτμερ.

Μεταλλάξεις κορωνοϊός: Τι αναφέρει Γερμανός ειδικός

Μεταλλάξεις κορωνοϊός: Τι αναφέρει Γερμανός ειδικός

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι στο Βέλγιο έχει εντοπιστεί νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού με 100 άτομα να έχουν νοσήσει. Αναφορικά με τη συγκεκριμένη νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε από το πανεπιστήμιο της Λιέγης προς το παρόν σχετίζεται με περίπου το 4% των λοιμώξεων στη χώρα.

Το στέλεχος – B.1.214 ή «Spike Insertion» – ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο και η εξάπλωσή του παρακολουθείται στενά από ερευνητές από το ULiège και το KU Leuven, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Soir.

«Προς το παρόν, έχουν καταγραφεί περίπου 100 κρούσματα με αυτήν την παραλλαγή και χρειάζονται πολύ περισσότερα στοιχεία για να μάθουμε τις επιδράσεις του ιού. Μπορούμε όμως να δούμε ότι αυξάνεται σταδιακά στο Βέλγιο, ιδίως στις Βρυξέλλες, στη Φλαμανδική Μπραμπάντ και στο Ενό», δήλωσε ο Βίνσεντ Μπουρς, καθηγητής Ανθρώπινης Γενετικής και επικεφαλής του εργαστηρίου ανάλυσης και αλληλουχίας Sars-Cov-2 στο πανεπιστήμιο της Λιέγης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments