Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: «Θα υπάρξουν συνέπειες» για την Τουρκία

Σύνοδος Κορυφής: «Θα υπάρξουν συνέπειες» για την Τουρκία
Σύνοδος Κορυφής: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης έστειλαν νέα μηνύματα στην Τουρκία ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την παραβατικότητά της.

Η Σύνοδος Κορυφής έρχεται σε μια στιγμή που η Ελλάδα γιορτάζει για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με καλεσμένους ξένους ηγέτες, ενώ άλλοι της ευχήθηκαν από μακριά, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχαν, στο περιθώριο των εορτασμών, έστειλαν εκ νέου μήνυμα στην Τουρκία ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» αν συνεχιστεί η παραβατικότητά της. Ο Νίκος Αναστασιάδης επισήμανε ότι από κοινού συμφωνήσαμε ότι οτιδήποτε ανακοινωθεί θα πρέπει να είναι απόλυτα συναρτημένο με την έκθεση Μπορέλ.

Θυμίζουμε ότι το θέμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι οι κινήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το Αιγαίο. Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να διατυπωθούν σαφή μηνύματα προς την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, δύο φορές, μέσα σε 24 ώρες ο  Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχουν τηλεφωνική και διαδικτυακή συνάντηση,  αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη της Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών, στην οποία θα συζητηθούν και οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση. Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι επίσημος προσκεκλημένος.

Σύνοδος Κορυφής: Επίσημος προσκεκλημένος ο Τζο Μπάιντεν

Σύνοδος Κορυφής: Επίσημος προσκεκλημένος ο Τζο Μπάιντεν

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσαν ότι η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεργαστούν για βιώσιμη αποκλιμάκωση.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η ΕΕ ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία, που υποστηρίζεται από το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως ανακοινώθηκε.

Ο Άντονι Μπλίνκεν συνατήθηκε και με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία από την ανάρτηση που έκανε.

Την ίδια στιγμή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεδιάσκεψη με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ενώ προσβλέπει σε θετική ατζέντα στην επικείμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο.

Σύνοδος Κορυφής: Να καθιερωθεί μηχανισμός κλιμακούμενων κυρώσεων, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Να καθιερωθεί μηχανισμός επιβολής συγκεκριμένων και κλιμακούμενων κυρώσεων που θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία επανέλθει στις επιθετικές ενέργειες κατά κρατών-μελών, ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας την κυβέρνηση να δώσει σαφή μηνύματα στην Άγκυρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments