Ελλάδα

Αυτό είναι το αυτοκίνητο που κλέβουν πιο συχνά στην Ελλάδα [pic]

Αυτό είναι το αυτοκίνητο που κλέβουν πιο συχνά στην Ελλάδα [pic]
Ποια μάρκα αυτοκινήτων επιλέγουν συχνότερα οι ληστές στην Ελλάδα;
Ποια μάρκα αυτοκινήτων επιλέγουν συχνότερα οι ληστές στην Ελλάδα;

Οι κλοπές αυτοκινήτων αποτελούν μάστιγα για τη χώρα μας. Καθημερινά δεκάδες ιδιοκτήτες χάνουν τα αυτοκίνητά τους, καθώς οι κακοποιοί εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι πολίτες μένουν σπίτι λόγω κορωνοϊού κλέβουν οχήματα χωρίς να φοβούνται ότι θα γίνουν αντιληπτοί. Όμως οι επιτήδειοι δεν κλέβουν οποιοδήποτε αυτοκίνητο, αλλά στοχεύουν συγκεκριμένα μοντέλα. Αυτά είναι τα Smart.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι κλέφτες συνηθίζουν να χτυπούν τους ιδιοκτήτες των Smart με χρονολογία κατασκευής μεταξύ του 1998 και του 2014. Οι λόγοι είναι απλοί. Ο πρώτος είναι ότι τα Smart μπορούν να κλαπούν πιο εύκολα από τα υπόλοιπα αυτοκίνητα, καθώς οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν μία πλατφόρμα για να τα σηκώσουν και να τα αρπάξουν αντί να τα διαρρήξουν.

Ο δεύτερος και πιο σημαντικός λόγος είναι πως τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα έχουν κοινά ανταλλακτικά. Έχουν δημιουργηθεί κυκλώματα τα οποία υποδέχονται τα κλεμμένα αυτοκίνητα, τα “λύνουν” και πουλάνε τα ανταλλακτικά τους σε ελεύθερα συνεργεία. Η έκφραση του «μάστορα» των συγκεκριμένων συνεργείων, που συνήθως ακούνε οι κάτοχοι των αυτοκινήτων προς επισκευή είναι: «…θα ψάξω να σου βρω ένα καλό, ελαφρώς μεταχειρισμένο ανταλλακτικό για να μην βάλεις το καινούργιο, το ακριβό».

Γιατί γίνονται τόσες κλοπές Smart στην Ελλάδα;

Ο λόγος που οι κλοπές των Smart είναι τόσες πολλές, είναι ότι ο στόλος των συγκεκριμένων οχημάτων στη χώρα μας είναι αρκετά παλαιός, δημιουργώντας έτσι ανάγκη για φθηνά ανταλλακτικά. Οι επιτήδειοι τα αποσπούν από το κλεμμένο αμάξι και στη συνέχεια βρίσκουν με χαρακτηριστική ευκολία αγοραστές, οι οποίοι δεν μπορούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να επισκευάσουν ή να συντηρήσουν το αυτοκίνητό τους.

Πώς να προστατέψετε το αυτοκίνητό σας από τους κλέφτες

  • Τοποθετείστε κάμερες: Οι επιτήδειοι συνήθως παραβιάζουν αυτοκίνητα τη νύχτα όταν ο κόσμος τριγύρω είναι λίγος και ο ιδιοκτήτης κατά πάσα πιθανότητα κοιμάται. Ένα μόνιτορ από αυτά που μπαίνουν στο δωμάτιό των μικρών παιδιών, με κάμερα, θα σας δώσει πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει μέσα στο όχημά σας. Συνήθως έχουν ανιχνευτές κίνησης και ήχου, επομένως αν κάποιος προσπαθήσει να παραβιάσει το αυτοκίνητό σας θα ειδοποιηθείτε αμέσως. Ακόμα και αν σας το κλέψουν, τουλάχιστον θα έχετε εικόνα τους για να δώσετε στην αστυνομία.
  • Αντικλεπτικός διακόπτης: Οι έμπειροι κλέφτες χρειάζονται μόλις μερικά δευτερόλεπτα για να βάλουν μπροστά οποιοδήποτε αυτοκίνητο – όχι όμως αν το αυτοκίνητο δεν έχει παροχή ηλεκτρικού. Ένας αντικλεπτικός διακόπτης βοηθά στο να μπλοκάρει την παροχή ενέργειας στη μηχανή, καθιστώντας αδύνατη την εκκίνησή της χωρίς την απενεργοποίησή του. Απευθυνθείτε στον μηχανικό σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εγκατάσταση του.
  • Παραδοσιακή αντικλεπτική προστασία: Μια καλή μπάρα για κλείδωμα τιμονιού ή κλείδωμα τιμονιού και πεντάλ μπορεί να καθυστερήσει αρκετά τον επίδοξο κλέφτη από το να εξαφανίσει το αυτοκίνητό σας. Αν μάλιστα το όχημά σας είναι παλιάς τεχνολογίας, τότε η συγκεκριμένη προστασία είναι απαραίτητη και άκρως χρήσιμη.
  • Εκσυγχρονισμένος συναγερμός: Οι «νέας γενιάς» κλέφτες είναι ειδικοί στα ηλεκτρονικά των αυτοκινήτων και πιθανώς εξπέρ στο να απενεργοποιούν παλιά συστήματα συναγερμών. Εάν το αυτοκίνητό σας δεν είναι πρόσφατο μοντέλο, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αλλάξετε συναγερμό και να αποκτήσετε την πιο σύγχρονη έκδοση του.
  • Εντοπισμός με GPS: Όντας σε βιασύνη, ελάχιστοι κλέφτες αυτοκινήτων θα κάτσουν να ψάξουν εξονυχιστικά το όχημά σας για συσκευές εντοπισμού. Ένα GPS Tracker λοιπόν μέσα στο αυτοκίνητο είναι καλή επιλογή για να μπορέσετε ανά πάσα στιγμή εσείς ή η αστυνομία να εντοπίσετε το αυτοκίνητό σας, ακόμα και αν αυτό βρίσκεται σε περιοχή που δεν «πιάνει» το σήμα του κινητού.
  • Σωστό παρκάρισμα: Αποφύγετε δρόμους σε «ύποπτες» περιοχές όπου έχουν υπάρξει κατά καιρούς κρούσματα κλοπών ή ανοίγματος αυτοκινήτων. Φροντίστε να παρκάρετε σε φωτισμένους δρόμους, με αρκετή κίνηση, κοντά σε μαγαζιά ή καφετέριες. Ακόμα καλύτερα, αφήστε το όχημά σας αν βγείτε βράδι σε πάρκινγκ.
  • Κρύψτε αντικείμενα αξίας: Οτιδήποτε μέσα στο αυτοκίνητό σας το οποίο μπορεί να είναι αξίας, αποτελεί αιτία για να σας το σπάσουν. Κρύψτε ό,τι φαίνεται και είναι αξίας – από GPS μέχρι ηχεία, τσάντες, ρούχα κτλ. – ή ακόμα καλύτερα αφήστε αντικείμενα αξίας στο σπίτι. Το ίδιο ισχύει και για καλώδια ή αντάπτορες, «δείχνουν» πως μέσα στο όχημα υπάρχουν ηλεκτρονικά είδη και αποτελούν «τυράκι» για κλέφτες.
  • Σβήστε τη μηχανή: Μην αφήνετε ποτέ το όχημα µε αναμμένη τη μηχανή και το κλειδί στην υποδοχή του, ακόµα και αν βγαίνετε για μερικά δευτερόλεπτα από αυτό. Ναι, ακούγεται προφανές, όμως σύμφωνα με στοιχεία της ΓΑΔΑ ένα μεγάλο μέρος των κλοπών οφείλεται σε αυτήν την απροσεξία των οδηγών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments