Ελλάδα

Βεβαίωση μετακίνησης: Ποιους αφορά και τι ισχύει

Βεβαίωση μετακίνησης: Ποιους αφορά και τι ισχύει
Βεβαίωση μετακίνησης: Δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και σε τηλεργασία.

Νέα βεβαίωση μετακίνησης πρέπει να προμηθευτούν από τους εργοδότες τους, όσοι εργαζόμενοι μετακινούνται από και προς τον τόπο εργασία τους. Το έντυπο αφορά σε εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, επιτηδευματίες και μέλη οργάνων διοίκησης και θα ισχύει έως τις 9 Απριλίου.

Βεβαίωση μετακίνησης: Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή 26 Μαρτίου ξεκίνησαν να εκδίδονται οι νέες βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων – επιτηδευματιών και μελών οργάνων διοίκησης με ημερομηνία ισχύος έως και τις 9 Απριλίου. Διευκρινίζεται παράλληλα ότι μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας που θα ισχύσουν για τον μήνα Απρίλιο 2021 θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση για τις βεβαιώσεις κίνησης.

Οι βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση – εργοδότη. Επίσης, οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Με έντυπο μέσω του «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση. Ειδικώς οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

Παραβάσεις μέτρων: Έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ.

Βεβαίωση μετακίνησης: Σε αυτούς δεν χορηγείται βεβαίωση

Σημειώνεται ότι δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, σε τηλεργασία και νόμιμη άδεια και οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Βεβαίωση μετακίνησης: Τι ισχύει με τους κωδικούς 2, 3, 4 και 6 στο 13033

  • Στο sms στο 13033 με κωδικό 2, που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών, αγαθών πρώτης ανάγκης, δηλαδή, σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
  • Στο sms στο 13033 με κωδικό 3 όσο αφορά στο σκέλος των τραπεζών, επίσης η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
  • Στο sms στο 13033 με κωδικό 4, που αφορά στην περίπτωση της μετακίνησης για παροχή βοήθειας, τα ελεγκτικά όργανα εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του sms.
  • Στο sms στο 13033 με κωδικό 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζοί ή με ποδήλατο. Δεν επιτρέπεται κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή την μοτοσυκλέτα του, προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments