Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 31/3: Πληροφορίες για 3.500 μολύνσεις

Κρούσματα σήμερα 31/3: Πληροφορίες για 3.500 μολύνσεις
Κρούσματα σήμερα 31/3: Εξίσου υψηλά αναμένονται τα σημερινά κρούσματα, με τους λοιμωξιολόγους να καλούνται να πάρουν αποφάσεις σχετικά με την άρση του lockdown.

Τα κρούσματα σήμερα 31/3 δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, ωστόσο αναμένεται πως και σήμερα οι νέες μολύνσεις θα κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημερινά κρούσματα αναμένονται να φτάσουν περίπου τα 3.500, καθιστώντας ιδιαίτερα επικίνδυνη την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας. Η χθεσινή ημέρα αποδείχτηκε ως η εφιαλτικότερη της πανδημίας μέχρι σήμερα, καθώς τα κρούσματα άγγιξαν τον τρομακτικό αριθμό των 4.340. Μέσα σε αυτό το κλίμα οι λοιμωξιολόγοι καλούνται να αποφασίσουν σχετικά με τη χαλάρωση των μέτρων, ενώ σε εγρήγορση βρίσκεται ο υφυπουργός Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα προβεί σε ανακοινώσεις ύστερα από την εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων

Η κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ξεκίνησε σήμερα λίγο μετά τις 13:30. Η επιτροπή καλείται να εξετάσει την επιδημιολογική κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας, αλλά και να καταλήξει στο πλαίσιο της των μέτρων που βρίσκονται σε άρση από το επόμενο Σαββατοκύριακο. Πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή άρση του σκληρού lockdown, καθώς οι πολίτες δείχνουν να έχουν κουραστεί από το πεντάμηνο lockdown. Εκτός των ψυχολογικών επιπτώσεων που έχει φέρει η πανδημία, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και τις οικονομικές επιπτώσεις από το κλείσιμο της αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστήμονες θα επιτρέψουν τη χαλάρωση των μέτρων βασιζόμενοι στο εξής τρίπτυχο

  • Τα self test, τα οποία αναμένονται να φτάσουν στη χώρα μας την επόμενη εβδομάδα
  • Η επιτάχυνση των εμβολιασμών, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Απρίλιο
  • Ο καλός καιρός, ο οποίος θα επιτρέψει τις δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο

Λιανεμπόριο: Ανοίγει στις 5 Απριλίου – Με SMS στο 13032

Το σχέδιο αποσυμπίεσης, που προγραμματίζει η κυβέρνηση, συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες. Στη σύσκεψη, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, τέθηκαν επί τάπητος οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη χαλάρωση του lockdown, με την προϋπόθεση βέβαια ότι τα μέτρα που έχει εισηγηθεί η κυβέρνηση, θα γίνουν αποδεκτά και από την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ 100,3, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι το λιανεμπόριο να ανοίξει από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, με το σύστημα που έχει σχεδιαστεί με αποστολή SMS στο 13032 και χρονικό περιορισμό στα ψώνια των πολιτών. Είπε ότι δεν επιλέγεται η μέθοδος της παράδοσης εκτός, «γιατί κάποια καταστήματα δεν μπορούν να δουλέψουν με αυτό τον τρόπο και κατά συνέπεια δεν θέλουμε να δημιουργηθούν συνθήκες αθεμίτου ανταγωνισμού». Επίσης, ο υπουργός δήλωσε ότι το ΥΠΑΝΕ έχει εισηγηθεί μαζί με τα κομμωτήρια να ανοίξουν και τα ινστιτούτα αισθητικής για να μη μεταφέρεται η πελατεία στους γιατρούς, αλλά στην επιτροπή υπάρχουν επιφυλάξεις. Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, διευκρίνισε ότι θα συζητηθεί το ζήτημα στην επιτροπή για να εξεταστούν όλα τα σενάρια χαλάρωσης. «Ούτως ή άλλως η καραντίνα δεν υπάρχει στην πράξη, αφού το περασμένο Σαββατοκύριακο στις πλατείες δεν μπορούσες να διακρίνεις το γκαζόν. Οι κλειστοί χώροι εστίασης όμως είναι δύσκολο να ανοίξουν» υπογράμμισε.

Σταμπουλίδης για λιανεμπόριο: Χωρίς click away ή click inside

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης μίλησε το πρωί της Τετάρτης (31/3) στο Open και τόνισε πως ό,τι γίνει, θα πρέπει να γίνει με τον μέγιστο βαθμό αυτοπροστασίας, ωστόσο, η οικονομία δεν αντέχει άλλο να παραμένει κλειστή. Χαρακτηρίζοντας μεταβατικό μήνα τον Απρίλιο, «ζήτησε» να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να σηκώσουμε ρολά. Κληθείς να σχολιάσει πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα αν δοθεί το «πράσινο φως», είπε ότι δεν θα ανοίξουν με click away ή click inside.

«Πάμε σε κανονικό άνοιγμα καθώς τα δύο αυτά εργαλεία δεν βοηθούν στην παρούσα φάση. Το 13032 θα ισχύσει, αυτό θα είναι το ένα από τα εργαλεία», ανέφερε ο κ. Σταμπουλίδης. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι θα ανοίξουν κανονικά και τα πολυκαταστήματα, αν δοθεί το πράσινο φως. «Οι κανόνες ήταν οριζόντιοι στην προηγούμενη φάση, δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να γίνει τώρα διάκριση». Όσον αφορά στα γυμναστήρια, ο κ. Σταμπουλίδης δήλωσε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα ανοίγματος στην παρούσα φάση.

Πελώνη: «Εισηγούμαστε να γίνει η άρση των διαδημοτικών μετακινήσεων το συντομότερο δυνατό»

Η κυβερνητικός εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έκανε νέες δηλώσεις για το lockdown και τη χαλάρωσή του, την ώρα που συζητείται πώς θα γίνει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για άρση των διαδημοτικών μετακινήσεων το Σαββατοκύριακο. «Eισηγούμαστε να γίνει η άρση το συντομότερο δυνατό. Θεωρώ ότι θα ήταν λογικό μέτρο η άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων, ωστόσο αυτό θα το εισηγηθεί η επιτροπή, δεν θα ήθελα να προκαταλάβω τις αποφάσεις της. Υπάρχει μενού επιλογών, η επιτροπή κρίνει τα δεδομένα», ανέφερε η κ. Πελώνη σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ.

«Αν επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, θα δούμε την εισήγηση της επιτροπής, πιστεύουμε ότι είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει στην εκτόνωση και στο άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους… Πρέπει να λάβουμε υπόψιν την αλλαγή του καιρού, ότι πρέπει να έχουμε ελεγχόμενες δραστηριότητες όσο το δυνατόν περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους παρά ανεξέλεγκτες παράνομες δραστηριότητες, συναντήσεις σε σπίτια, όπου γίνεται διασπορά του ιού». Όπως επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος, αν οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτραπούν, αναγνωρίζοντας και την κόπωση όλων, δε θα επιτραπούν φαινόμενα συγχρωτισμού όπως σε μικρές πλατείες.

Σύμφωνα με την κ. Πελώνη υπάρχει μερική συμμόρφωση στα μέτρα, λόγω κόπωσης. «Για να υπάρξει συμμόρφωση στα μέτρα γιατί τα μέτρα πρέπει να τηρούνται και προφανώς είμαστε σε έξαρση που πιέζει τους πάντες και το ΕΣΥ θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για να γίνει διαχειρίσιμη αυτή η κούραση», τόνισε.

Σαρηγιάννης: «Να μην ανοίξει το λιανεμπόριο προτού έρθουν τα self test»

Στην πρωινή εκπομπή του ANT1 μίλησε σήμερα ο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις του ιού και προειδοποίησε πως ο αριθμός ρεκόρ των κρουσμάτων της Τρίτης (30/3) μπορεί να είναι απλός ένας σταθμός στην ανοδική πορεία των κρουσμάτων. Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα υπάρξει αύξηση των διασωληνωμένων τις επόμενες εβδομάδες, λέγοντας ότι «μέχρι τις 25 Απριλίου θα βλέπουμε αύξηση των ανθρώπων που χρειάζονται διασωλήνωση και αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη το υπουργείο Υγείας».

Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, όπως το λιανεμπόριο και τα σχολεία. «Από άποψη υγειονομικής ασφάλειας, είναι λίγο νωρίς για να ανοίξουν αυτά, δεδομένου και ότι ακόμη δεν έχουμε τα self test και εξοικείωση με αυτά. Εάν ήταν δική μου απόφαση δεν θα προχωρούσα σε άνοιγμα δραστηριοτήτων στις 5 Απριλίου, αλλά στις 12 Απριλίου», σημείωσε. Μιλώντας στο iatropedia.gr, o κ. Σαρηγιάννης δήλωσε τα εξής: «Δεν είμαι υπέρ να ανοίξουμε πριν έρθουν τα self test. Αν δεν θέλουμε να δούμε μια αύξηση που να μας “φοβίσει” παραπάνω από τη χθεσινή, τότε είναι καλό να μην βιαστούμε το κανονικό άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, ώστε να υπάρχουν και τα self test στο παιχνίδι. Να ανοίξει το λιανικό εμπόριο στις 14 του μήνα, αφού έχουν καθιερωθεί τα τεστ, και στη συνέχεια να ανοίξει και το Λύκειο. Το Γυμνάσιο δεν το έχω υπολογίσει στα “ανοίγματα”. Για μένα θα είναι λάθος να ανοίξει το Γυμνάσιο πριν από το Πάσχα».

«Αν προχωρήσουμε σε άνοιγμα του λιανικού εμπορίου στις 5 Απριλίου, νομίζω ότι έπεται συνέχεια μέχρι τις 14 του μήνα. Θα υπάρξει επέκταση της επιδημίας. Ενώ αν ανοίξουμε μετά τις 14, και από τις 12 Απριλίου και μετά έχουν μπει και τα self test, τότε θα δούμε μια σταδιακή αποκλιμάκωση. Από εκεί και πέρα δηλαδή θα αρχίσουμε σιγά – σιγά να βλέπουμε αποτελέσματα και να αναχαιτίζουμε τη διασπορά», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι θωρεί κομβικό μέτρο για την εξέλιξη της διασποράς του κορωνοϊού τα self test, σημειώνοντας ότι καταλυτικό ρόλο θα παίξει ο αριθμός των ατομικών τεστ που θα γίνονται. Έκρινε άλλωστε πως στην αρχή τα self test θα γίνονται με λάθος τρόπο, και γι’ αυτό θα έπρεπε να περιμένουμε για λίγο καιρό μέχρι να συνηθίσει ο κόσμος.

Έσπασαν κάθε ρεκόρ τα χθεσινά κρούσματα – Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.340, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 260.077 (ημερήσια μεταβολή +1.7%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 86 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.267 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.017 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 741 (63.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.688 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 402 (ημερήσια μεταβολή -11.84%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 431 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Κρούσματα 30/3: Ο «χάρτης» του κορωνοϊού – «Βράζει» η Αττική με 2.097 κρούσματα

Το μεγαλύτερο πρόβληματα εστιάζεται, για ακόμα μία φορά, στο κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφηκαν 535 νέα κρούσματα. Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εικόνα που παρουσιάζει ο Πειραιάς, όπου εντοπίστηκαν 350 νέες μολύνσεις. Ακολουθούν ο Βόρειος Τομέας με 277 νέα κρούσματα και ο Δυτικός Τομέας με 274. Κατανομή κρουσμάτων

Αναλυτικά, η κατανομή των νέων κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο:

  • 261 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
  • 277 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
  • 274 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
  • 149 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
  • 535 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
  • 227 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
  • 350 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
  • 24 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments