Ελλάδα

Θωμαΐδης για λύματα: Τι δείχνουν οι μετρήσεις

Θωμαΐδης για λύματα: Τι δείχνουν οι μετρήσεις
Θωμαΐδης για λύματα: Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ.

Ο Νίκος Θωμαΐδης μίλησε για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα με βάση την εικόνα από τις μετρήσεις στα λύματα. Να θυμίσουμε ότι τα νούμερα των μολύνσεων, των διασωληνωμένων και των νεκρών είναι και σήμερα σε υψηλά επίπεδα, ενώ η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη «φλέγονται».

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ σημείωσε ότι με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα, στην παρουσία του στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Θωμαϊδης αυτό το γεγονός θα αυξήσει την πίεση στο σύστημα υγείας. «Η αλήθεια είναι ότι από τις αναλύσεις των λυμάτων αυτό αποτυπώνεται εδώ και κοντά δύο μήνες έχουμε υψηλό ιικό φορτίο σταθερά. Βρισκόμαστε σε μία επιπεδοποίηση εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πριν από μία εβδομάδα είχαμε καταγράψει μια πρώτη μείωση η οποία ανακοινώθηκε από το δίκτυο επιδημιολογίας του ΕΟΔΥ. Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν μάλλον σταθεροποιημένη.

Αυτό το οποίο εμείς παρακολουθούμε στα λύματα είναι ουσιαστικά μία σταθερότητα, μία σταθερή διασπορά η οποία δεν προβλέπεται να αποκλιμακωθεί γρήγορα», ανέφερε αρχικά ο κ. Θωμαϊδης όταν ρωτήθηκε για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μέσα από τις αναλύσεις των λυμάτων.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι: «Όσον αφορά τα λύματα είναι πραγματικές οι μετρήσεις και από μέρα σε μέρα παρακολουθούμε αυτή την εξέλιξη και αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο μέχρι και τα χθεσινά δείγματα τα οποία δείχνουν μία σταθερότητα.

Υπάρχει κάποια αναλογία. Τα κρούσματα είναι σε συνάρτηση με το πόσα τεστ γίνονται. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ. Και φυσικά υπάρχει μία διαφορά χρόνου στην αποκλιμάκωση. Εμείς μόλις δούμε αποκλιμάκωση στα λύματα, αυτό θα μεταφραστεί αργότερα σε αποκλιμάκωση στα κρούσματα και πολύ πιο αργά και με πολύ μικρότερο ρυθμό στις νοσηλείες».

Θωμαΐδης για λύματα: Η διασπορά του ιού παραμένει σταθερή

Θωμαΐδης για λύματα: Η διασπορά του ιού παραμένει σταθερή

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ σήμερα:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τα 3.616 νέα κρούσματα, 20 από αυτά εντοπίστηκαν έπειτα από ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 263.689 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 97 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.511 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.98 (95%Crl: 0.31 – 1.5).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 76, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.093 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 739 (63,7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.701 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 479 (ημερήσια μεταβολή +19.15%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 431 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments