Τεχνολογία

NASA Άρης: Προσγειώνεται το πρώτο ελικόπτερο

NASA Άρης: Προσγειώνεται το πρώτο ελικόπτερο
NASA Άρης: Το πρώτο ελικόπτερο στον πλανήτη ετοιμάζεται να αγγίξει τον πλανήτη Άρη με αποτέλεσμα η διαστημική εταιρεία να προσεγγίζει τους στόχους της.

Τον τελευταίο καιρό, ο πλανήτης Άρης βρίσκεται στο επίκεντρο της NASA. Ήδη η NASA πήρε την πρώτη ηχογράφηση από τον πλανήτη Άρη. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν βγει στο φως εικόνες από τον πλανήτη, αλλά όχι ήχος. Το Perseverance λοιπόν, έχει διανύσει ήδη 70 μέτρα από τις 18 Φεβρουαρίου που προσγειώθηκε στον «κόκκινο πλανήτη».

Πιο συγκεκριμένα, το ελικόπτερο «Ευφυΐα» της NASA πλησιάζει πιο κοντά στο παρθενικό του ταξίδι στον Άρη, αφού κατέβασε και τα τέσσερα πόδια του. Με αυτόν τον τρόπο μπήκε σε θέση για να αγγίξει την επιφάνεια του Άρη. Σύμφωνα με τη NASA η διαδικασία που ακολουθήθηκε έγινε «βήμα προς βήμα», ενώ η πλήρης ανάπτυξη του ελικοπτέρου στον Άρη πρόκειται να κρατήσει περίπου έξι μέρες.

NASA Άρης: Πρώτη στον κόσμο η πτήση

Μάλιστα από τη στιγμή που έχει βρεθεί κατάλληλη θέση για τη δοκιμαστική του πτήση η ομάδα της NASA σκοπεύει να το απελευθερώσει σταδιακά έτσι ώστε να το φέρει με ασφάλεια στην επιφάνεια του Άρη. Έτσι λοιπόν όταν η «Ευφυΐα» κυκλοφορήσει στο πρώτο «ελικοδρόμιο» ενός άλλου πλανήτη τότε θα ξεκινήσει η προετοιμασία για την απογείωσή της. Σημειώνεται πως το ελικόπτερο μεταφέρει μαζί του ένα μικρό κομμάτι του «Flyer», που πέταξε για πρώτη φορά το 1903 (είχε σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από τους αδερφούς Wright).

Η πτήση της «Ευφυΐας» στοχεύει να είναι η πρώτη σε έναν άλλον κόσμο, τόνισε σε δηλώσεις της η Lori Glaze, διεθύντρια του τμήματος πλανητικής επιστήμης στην έδρα της NASA. «Εάν η πτήση στεφθεί με επιτυχία τότε θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε περισσότερο τους ορίζοντές μας και να διευρύνουμε το τι μπορούμε να κάνουμε με την εξερεύνηση στον Άρη».

NASA Άρης

NASA

NASA Άρης: Η διαδικασία του ταξιδιού του ελικοπτέρου

Μόλις το ελικόπτερο και οι ομάδες του Rover επιβεβαιώσουν ότι το Perseverance βρίσκεται ακριβώς εκεί που θέλουν να βρίσκεται – «μέσα στο αεροδρόμιο» – τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία ανάπτυξης του στην επιφάνεια του Άρη. «Μόλις ξεκινήσουμε την ανάπτυξη, δεν υπάρχει καμία επιστροφή.

Όλες οι δραστηριότητες είναι στενά συντονισμένες, μη αναστρέψιμες και εξαρτώνται η μία από την άλλη», τόνισε η Φάρα Άλιμπεϊ με εξειδίκευση στην μηχανική συστημάτων. «Εάν υπάρχει ακόμη μια υπόδειξη ότι κάτι δεν πηγαίνει όπως αναμενόταν, ενδέχεται να αποφασίσουμε να καθυστερήσουμε για ένα sol (μια ημέρα του Άρη) ή περισσότερο μέχρι να έχουμε καλύτερη ιδέα για το τι συμβαίνει», συμπλήρωσε.

NASA Άρης: Τα στάδια

Η διαδικασία ανάπτυξης του ελικοπτέρου θα έχει διάρκεια περίπου έξι sol- (που ισοδυναμεί με έξι ημέρες και τέσσερις ώρες στη Γη). Στο πρώτο sol, θα απελευθερωθεί ο μηχανισμός κλειδώματος που βοήθησε το ελικόπτερο να διατηρηθεί σταθερό στο κάτω μέρος του Rover τόσο κατά την απογείωση του από τη Γη όσο και κατά την προσγείωση στον Άρη. Στα επόμενα sol μέχρι το τέταρτο θα γίνουν προσπάθειες μέχρις ότου το ελικόπτερο παραμείνει 13 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια του Άρη.

Στο πέμπτο η NASA θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το Rover ως πηγή ενέργειας για να φορτίσει τη μπαταρία της «Ευφυΐας». Μόλις το ελικόπτερο καταφέρει να αναπτυχθεί στον Άρη θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει την πρώτη του δοκιμαστική πτήση σε 30 sol. Ο ακριβής χρόνος της πρώτης πτήσης θα παραμείνει ρευστός καθώς οι μηχανικοί επεξεργάζονται λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που απαιτείται για την ανάπτυξη του ελικοπτέρου.

NASA Άρης: Η πρώτη πτήση με κινητήρα στον Άρη

Σύμφωνα με τη NASA κατά την πρώτη δοκιμή το ελικόπτερο θα απογειωθεί λίγα μέτρα από το έδαφος και θα αιωρείται για περίπου 20 έως 30 δευτερόλεπτα. Αμέσως μετά θα προσγειωθεί. Όπως επισημαίνει η NASA αυτή θα είναι η πρώτη πτήση με κινητήρα στον Άρη. Ωστόσο η πτήση στον Άρη θα είναι πολύ πιο δύσκολη από μία πτήση στη Γη καθώς ο Άρης έχει το ένα τρίτο της βαρύτητας της Γης. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθεί ότι η θερμοκρασία στον Άρη τις βραδινές ώρες μπορεί να φτάσει ακόμα και τους -90 βαθμούς Κελσίου, κάτι το οποίο σημαίνει ότι μπορούν να παγώσουν και να σπάσουν μη προστατευμένα ηλεκτρικά εξαρτήματα.

Έτσι λοιπόν η «Ευφυΐα» για να καταφέρει να επιβιώσει θα χρειαστεί αρκετή ενέργεια, που παράγεται από τις ηλιακές του δυνάμεις, με σκοπό να τροφοδοτηθούν οι εσωτερικοί θερμαντήρες. Υπενθυμίζεται πως το Perseverance φιλοξενεί τη βάση της «Ευφυΐας», επιτρέποντας την επικοινωνία με τη Γη. Επί του παρόντος, η NASA και η ESA σχεδιάζουν να εκτοξεύσουν δύο ακόμη διαστημόπλοια που θα εγκαταλείψουν τη Γη το 2026 και θα φτάσουν στον Άρη το 2028.

NASA Άρης: Δείτε το βίντεο

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments