Διεθνή

Γερμανία κορωνοϊός: Οι επιστήμονες επιμένουν σε αυστηρά μέτρα

Γερμανία κορωνοϊός: Οι επιστήμονες επιμένουν σε αυστηρά μέτρα
Γερμανία κορωνοϊός: Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ σε μελέτη του επισημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει γρήγορη άρση των μέτρων.

Ο κορωνοϊός επιμένει να «χτυπά» και τη Γερμανία, έστω κι αν η Άνγκελα Μέρκελ πήρε την απόφαση να ακυρώσει το αυστηρό lockdown εν όψει Πάσχα. Να σημειώσουμε ότι στη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης έχει ανοίξει και μεγάλη συζήτηση μετά το «όχι» του υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca.

Πιο συγκεκριμένα, μόνο με προσεκτική χαλάρωση των μέτρων το νωρίτερο από τον Μάιο ή τον Ιούνιο μπορεί να αποτραπεί η υπερφόρτωση του συστήματος υγείας, υποδεικνύει μελέτη του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Το Ινστιτούτο έχει λάνει υπ’ όψιν του την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση στη Γερμανία και την εκτιμώμενη πορεία των εμβολιασμών.

Γερμανία κορωνοϊός: Προσπαθούν να αποτρέψουν την υπερφόρτωση των ΜΕΘ

«Η αποτροπή της υπερφόρτωσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας μπορεί να είναι επιτυχής μόνο εφόσον η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού πραγματοποιηθεί προσεκτικά και σταδιακά από τον Μάιο ή τον Ιούνιο», αναφέρει το Ινστιτούτο. Έπειτα, επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και αν οι διαπροσωπικές επαφές μειωθούν κατά 50% επί τέσσερις εβδομάδες και έπειτα επανέλθουν, η υπερφόρτωση του συστήματος δεν μπορεί να αποφευχθεί».

Σύμφωνα ωστόσο με τους υπεύθυνους της μελέτης, το μοντέλο που ερευνάται έχει ως βασική αδυναμία το γεγονός ότι σε κάποιες παραμέτρους οι υπολογισμοί γίνονται με επαφές σε επίπεδα προ πανδημίας.

Γερμανία κορωνοϊός: Οι επιστήμονες επιμένουν σε αυστηρά μέτρα

Γερμανία κορωνοϊός: Οι επιστήμονες επιμένουν σε αυστηρά μέτρα

«Όλα πάντως τα σενάρια αύξησης των επαφών, κατά 20, 40 ή 60%, οδηγούν σε υπέρβαση των ορίων αντοχής του συστήματος υγείας», προειδοποιεί το Ινστιτούτο. Επίσης, σημειώνει ότι δεν έχει συνυπολογιστεί στην έρευνα η αναστολή των εμβολιασμών των ατόμων ηλικίας κάτω των 60 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca που αποφασίστηκε χθες.

Υπέρ σκληρότερου lockdown τάσσεται για μία ακόμη φορά και η Ένωση των Ιατρών Επείγουσας και Εντατικής Ιατρικής (DIVI), με τον επιστημονικό διευθυντή της, Κρίστιαν Καραγιαννίδη, να προειδοποιεί για τον κίνδυνο σοβαρής κρίσης στα νοσοκομεία της χώρας.

«Από τα μέσα Μαρτίου οι ασθενείς με Covid-19 που έφθασαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκαν κατά 1000. Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, σε λιγότερες από τέσσερις εβδομάδες θα φτάσουμε στο όριό μας», δήλωσε στη Rheinische Post.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη Γερμανία 1500 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες για ασθενείς με Covid-19. «Δεν ζωγραφίζουμε εικόνες τρόμου, οι προειδοποιήσεις μας δικαιολογούνται από τους αριθμούς. Υπάρχει τώρα επείγουσα ανάγκη για σκληρό lockdown δύο εβδομάδων, υποχρεωτικά τεστ στα σχολεία τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και σημαντικά μεγαλύτερη ταχύτητα στους εμβολιασμούς από τους οικογενειακούς γιατρούς», συμπλήρωσε ο κ. Καραγιαννίδης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments