Διεθνή

Σαρλ Μισέλ: Η απάντηση για το “καψώνι” Ερντογάν

Σαρλ Μισέλ: Η απάντηση για το “καψώνι” Ερντογάν
Σαρλ Μισέλ: Η ανάρτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το περιστατικό με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στην Τουρκία.

Ο Σαρλ Μισέλ τοποθετήθηκε για το περιστατικό που προέκυψε κατά την διάρκεια της επίσκεψης του με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στην Τουρκία. Το περιστατικό ήταν όταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνειδητοποίησε ότι δεν υπάρχει θέση για εκείνη στην κοινή συνάντηση που θα είχε μαζί με τον Σαρλ Μισέλ με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η επίσκεψη έγινε σε μια μέρα που εξειδικεύτηκαν οι αμερικάνικες κυρώσεις κατά της γειτονικής χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με μία μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook, επιχειρεί να απαντήσει σχετικά με τις εντυπώσεις για τις εικόνες που έκαναν τον γύρο των Μέσων και του διαδικτύου. Μάλιστα το αποδίδει στην αυστηρή εφαρμογή του πρωτοκόλλου από τις Τουρκικές Αρχές.

Η ανάρτηση του Σαρλ Μισέλ:

Σαρλ Μισέλ: “Λυπάμαι για δύο λόγους”

Ακόμη, ο Σαρλ Μισέλ εμφανίζεται λυπημένος για δύο λόγους “Πρώτον, με την εντύπωση ότι θα ήμουν αδιάφορος για την αμηχανία του πρωτοκόλλου έναντι της Ούρσουλα. Ωστόσο, δεδομένου ότι έχω την τιμή να συμμετάσχω σε αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο οποίο δύο μεγάλα ιδρύματα από τα τέσσερα διευθύνονται από γυναίκες, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Κριστίν Λαγκάρντ. Και επίσης περήφανος που μια γυναίκα, η πρώτη στην ιστορία, με αντικατέστησε ως πρωθυπουργός του Βελγίου.

Τέλος, λυπάμαι, διότι αυτή η κατάσταση επισκιάζει το μεγάλο και επωφελές γεωπολιτικό έργο που πραγματοποιήσαμε μαζί στην Άγκυρα, και του οποίου ελπίζω ότι η Ευρώπη θα αποκομίσει τους καρπούς.”

Η αιτιολογία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Σχετικά με το περιστατικό αναφέρει “Η επίσκεψή μας σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή στη σύνθετη διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Ήταν το αποτέλεσμα της προσεκτικής προετοιμασίας και της διπλωματικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε για πολλούς μήνες για να επιστρέψει αυτή η χώρα σε μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση στη σχέση της με την ΕΕ.

Και παρά τη σαφή επιθυμία να κάνει το σωστό, η αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του πρωτοκόλλου από τις τουρκικές υπηρεσίες προκάλεσε μια δυσάρεστη κατάσταση: τη διαφοροποιημένη, ακόμη και μειωμένη, μεταχείριση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

“Οι εικόνες που ακολούθησαν έδωσαν την εντύπωση ότι θα ήμουν αναίσθητος”

Σε ότι αφορά όλα όσα έχουν ακουστεί ότι παρακολουθούσε αναίσθητος, ο ίδιος απαντάει “Οι λίγες εικόνες που εμφανίστηκαν έδωσαν την εντύπωση ότι θα ήμουν αναίσθητος σε αυτήν την κατάσταση. Τίποτα δεν είναι πιο μακριά ούτε από την πραγματικότητα, ούτε από τα βαθιά συναισθήματά μου. Ούτε επιτέλους οι αρχές του σεβασμού που μου φαίνονται απαραίτητες.

Εκείνη την στιγμή, ενώ αντιλαμβανόμαστε τη λυπηρή φύση της κατάστασης, επιλέξαμε να μην την επιδεινώσουμε από ένα δημόσιο περιστατικό, και να έχουμε προνόμιο σε αυτήν την αρχή της συνάντησης την ουσία της πολιτικής συζήτησης που πρόκειται να ξεκινήσουμε, η Ουρσούλα και εγώ, με τους οικοδεσπότες μας.”

Το περιστατικό

Αναφορικά με το «καψώνι» που βίωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γίνεται «χαμός» στις Βρυξέλλες και όχι μόνο.

Η πρόεδρος αναγκάστηκε να καθίσει σε έναν απομακρυσμένο καναπέ μακριά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Ερντογάν κατά την συνάντησή τους στην Άγκυρα.

«Εμμ…» μουρμούρισε η πρόεδρος της Κομισιόν σαστισμένη παραμένοντας όρθια την ώρα που Μισέλ και Ερντογάν είχαν ήδη στρογγυλοκαθίσει στις δύο πολυθρόνες που είχαν ετοιμαστεί για να φιλοξενήσουν τους δύο άνδρες, και μόνον αυτούς, που θα συμμετείχαν στην συνάντηση ανάμεσα στους δύο Ευρωπαίους ηγέτες και τον Τούρκο πρόεδρο.

Στη συνέχεια, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν πήρε θέση σε έναν καναπέ, απέναντι από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, που βρίσκεται ιεραρχικά κάτω από την πρόεδρο της Κομισιόν κατά το πρωτόκολλο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments