Διεθνή

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Αναφέρθηκαν περιστατικά θρομβώσεων

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Αναφέρθηκαν περιστατικά θρομβώσεων
Εμβόλιο Johnson & Johnson: Στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων μπήκε και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, μετά την αναφορά τεσσάρων περιστατικών θρομβώσεων, ένα εκ των οποίων ήταν θανατηφόρο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στρέφει την προσοχή του στο εμβόλιο της Johnson & Johnson, καθώς έχουν αναφερθεί περιστατικά θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα για το εμβόλιο της AstraZeneca, ύστερα από τις δεκάδες αναφορές περί θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής αρκετές χώρες έχουν «παγώσει» τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, μεταξύ αυτών η Βρετανία, η οποία αποφάσισε να μην το χορηγεί σε άτομα κάτω των 30 ετών, ενώ η Γερμανία θα διαθέτει το εμβόλιο σε πολίτες άνω των 60 ετών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει καταγράψει μέχρι στιγμής τέσσερις σοβαρές περιπτώσεις σπάνιων θρομβώσεων, ένα εκ των οποίων οδήγησε σε θάνατο, τα οποία παρατηρήθηκαν μετά την χορήγηση του εμβολίου της εταιρία Johnson & Johnson.

Εξάλλου, έχουν καταγραφεί πέντε περιστατικά του συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής, κατόπιν του εμβολίου της AstraZeneca.

ΠΟΥ για AstraZeneca: Δεν συστήνει αλλαγή εμβολίου για τη δεύτερη δόση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανέλαβε σήμερα ότι, ελλείψει «των κατάλληλων δεδομένων», δεν μπορεί να κάνει σύσταση για αλλαγή του εμβολίου κατά της Covid από την πρώτη στη δεύτερη δόση, όπως σχεδιάζει να κάνει η Γαλλία για τους πολίτες κάτω των 55 ετών που έχουν εμβολιασθεί με μια πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

AstraZeneca

«Δεν υπάρχουν τα κατάλληλα δεδομένα για να πούμε αν αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει» και συνεπώς οι ειδικοί του οργανισμού κατέληξαν στο συμπέρασμα «ότι η εναλλαγή εμβολίων δεν είναι κάτι που μπορούν να συστήσουν στο στάδιο αυτό», δήλωσε η Μάργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη. Η εκπρόσωπος υπενθύμισε πως αυτή είναι η θέση που υιοθετήθηκε από τη συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ (SAGE) για τον εμβολιασμό τον Φεβρουάριο, όταν δημοσιοποίησε τις συστάσεις της για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid και πριν από τις πληροφορίες για μια ενδεχόμενη σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο αυτό και πολύ σπάνιες παρενέργειες. Η ίδια υπογράμμισε επίσης πως οι επιστήμονες αυτοί είχαν απευθύνει τότε έκκληση για να γίνουν επιστημονικές έρευνες για το αν μπορεί κάποιος να αλλάξει εμβόλια κατά της Covid από την πρώτη στη δεύτερη δόση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments