Διεθνή

Ερντογάν Πούτιν: Τι συζήτησαν στην επικοινωνία τους

Ερντογάν Πούτιν: Τι συζήτησαν στην επικοινωνία τους
Ερντογάν Πούτιν: Οι δύο πρόεδροι είχαν μια τηλεφωνική επικοινωνία που «έπιασε» πολλά από τα ζητήματα που «τρέχουν» αυτή την περίοδο.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινώνησαν τηλεφωνικά σήμερα και συζήτησαν μια σειρά από θέματα που «τρέχουν». Η Συνθήκη του Μοντρέ, η κατάσταση στην Ουκρανία και η συνεργασία στον τομέα της από κοινού παραγωγής του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V ήταν κάποια από αυτά. Η συνομιλία έγινε στον απόηχο του «καψωνιού» στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αλλά και μετά το διπλωματικό επεισόδιο με την Ιταλία έπειτα από τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε την σημασία να διατηρηθεί η Συνθήκη του Μοντρέ, υπό το φως του σχεδίων της Άγκυρας να κατασκευάσει τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Σε σχέση με τα σχέδια κατασκευής από την Τουρκία της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης από ρωσική πλευράς δόθηκε έμφαση στη διατήρηση, με στόχο τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, του ισχύοντος καθεστώτος των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ερντογάν Πούτιν: Τι συζήτησαν στην επικοινωνία τους

Ερντογάν Πούτιν: Τι συζήτησαν στην επικοινωνία τους

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις προκλητικές ενέργειες του Κιέβου, στις οποίες αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, κατόπιν παράκλησης του Ερντογάν ο Ρώσος πρόεδρος «εξέθεσε τις ρωσικές προσεγγίσεις στην επίλυση της ενδοουκρανικής κρίσης» και «υπογραμμίστηκε ότι η μόνη βάση για την διευθέτηση είναι το σύνολο των μέτρων που προβλέπουν οι συμφωνίες του Μίνσκ του 2015».

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το θέμα της πώλησης και το ενδεχόμενο της από κοινού παραγωγής του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V στην Τουρκία.

Σε σχέση με τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης να σημειώσουμε ότι είναι ένα από τα όνειρα του Ερντογάν. Παρά τις επικρίσεις, τόσο για το κόστος, όσο και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, ο Ερντογάν επιμένει να το προχωρήσει οριοθετώντας τα πρώτα έργα το καλοκαίρι.

Πριν από λίγες μέρες ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Άγκυρα θα διεξάγει σύντομα διαγωνισμό. Οι πρώτες εργασίες για τη διάνοιξη της διώρυγας θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι, σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο, αν αυτό βέβαια υλοποιηθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments