Διεθνή

ΗΠΑ Ρωσία: Οι Αμερικανοί καταγγέλλουν «κλιμάκωση» στη Μαύρη Θάλασσα

ΗΠΑ Ρωσία: Οι Αμερικανοί καταγγέλλουν «κλιμάκωση» στη Μαύρη Θάλασσα
ΗΠΑ Ρωσία: Οι δύο χώρες συνεχίζουν τις κόντρες που τείνουν να θυμίσουν σκηνικό του Ψυχρού Πολέμου. Τι αναφέρουν οι Αμερικανοί για τη Μάυρη Θάλασσα.

ΗΠΑ και Ρωσία συνεχίζουν τις κόντρες σε πολλαπλά επίπεδα. Μετά τις αμερικάνικες κυρώσεις και τα ρωσικά αντίποινα, τώρα η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Μόσχα για «κλιμάκωση» στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση της Λένας Αργύρη για την ΕΡΤ, η αμερικάνικη διπλωματία κατήγγειλε τη Δευτέρα 19 Απριλίου την «απρόκλητη κλιμάκωση» που αντιπροσωπεύει κατ’ αυτήν η απόφαση της Ρωσίας να επιβάλει περιορισμούς στη ναυσιπλοΐα πολεμικών και κρατικών σκαφών σε τρεις περιοχές ανοικτά της Κριμαίας, με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Όπως σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος υπάρχει, «νέα απρόκλητη κλιμάκωση στην εκστρατεία που διεξάγει το τρέχον διάστημα η Μόσχα με σκοπό να εξασθενήσει και να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία». Ο ίδιος υπογράμμισε τη «βαθιά ανησυχία» της Ουάσινγκτον και κάλεσε ξανά τη Μόσχα να αποσύρει τα επιπλέον στρατεύματα από τα ρωσοουκρανικά σύνορα.

ΗΠΑ Ρωσία: Στηρίζουν την Ουκρανία οι Αμερικανοί

Στην ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν την ακλόνητη υποστήριξή τους για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων τους, που εκτείνονται στα χωρικά ύδατά τους, ενώ επισημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουν και δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ την υποτιθέμενη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Την περασμένη Παρασκευή η Ρωσία ανακοίνωσε πως «αναστέλλει» για έξι μήνες, από την 24η Απριλίου ως την 31η Οκτωβρίου, «τη διέλευση από τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα πολεμικά πλοία και άλλα κρατικά σκάφη». Η απαγόρευση αφορά τρεις θαλάσσιες ζώνες, συμπεριλαμβανομένου του «τριγώνου» ανοικτά της χερσονήσου Κερτς, κοντά στο ομώνυμο στενό, που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα και θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών και χάλυβα.

ΗΠΑ Ρωσία: Οι Αμερικανοί καταγγέλλουν «κλιμάκωση» στη Μαύρη Θάλασσα

ΗΠΑ Ρωσία: Οι Αμερικανοί καταγγέλλουν «κλιμάκωση» στη Μαύρη Θάλασσα

Οι ΗΠΑ «καλούν τη Ρωσία να σταματήσει να παρενοχλεί πλοία στην περιοχή και να μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων της κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία», τόνισε ο Νεντ Πράις.

Οι ρωσικές δυνάμεις στα ουκρανικά σύνορα, πάνω από 100.000 στρατιώτες, σύμφωνα με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μεγαλύτερες από αυτές που είχαν συγκεντρωθεί στη διάρκεια της εισβολής στην Κριμαία το 2014, εκτίμησε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Το θέμα τέθηκε και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ να εκφράζει φόβους για κλιμάκωση της έντασης. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τους Ευρωπαίους ομολόγους του να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Μόσχα. Αυτή την στιγμή, όμως, αυτό δεν φαίνεται πιθανό, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης στη συγκεκριμένη περιοχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments