Πολιτική

Παπαδημούλης για sofagate: Κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν

Παπαδημούλης για sofagate: Κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν
Παπαδημούλης για sofagate: Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται με ερώτησή του στο «καψώνι» του Ερντογάν στην πρόεδρο της Κομισιόν.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε ερώτηση για το sofagate στην Κομισιόν, επανερχόμενος στο «καψώνι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Πιο συγκεριμένα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε επείγουσα ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Κομισιόν σχετικά με την «πρωτοφανή και εσκεμμένη παραβίαση του πρωτοκόλλου» κατά την επίσκεψη των δυο επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στην Άγκυρα στις 6 Απριλίου.

Όπως σημειώνει ο κ. Παπαδημούλης, η τουλάχιστον περιφρονητική συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται «λίγες μόλις ημέρες μετά την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών, εν μέσω καταγγελιών για δολοφονίες τουλάχιστον 300 γυναικών πέρυσι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αποσκοπά «να υποτιμήσει την ΕΕ και τις αξίες που πρεσβεύει, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας των φύλων».

Παπαδημούλης για sofagate: Κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν

Παπαδημούλης για sofagate: Κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν

Επικαλούμενος επιπρόσθετα μια σειρά από παραβιάσεις πολιτικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτά την Κομισιόν «με ποια δραστικά μέτρα θα αντιμετωπίσουν αυτές τις σοβαρότατες παραβιάσεις από την Τουρκία».

Σε σχέση με το συγκεκριμένο γεγονός που εξευτελίζει την ισοτιμία των φύλων και προσβάλλει βάναυσα τις ευρωπαϊκές αξίες, ο κ. Παπαδημούλης ζητά να μάθει «αν θα ληφθούν και ποια μέτρα, για να διασφαλιστεί ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί παρόμοια προσβλητική προς την ΕΕ συμπεριφορά στο μέλλον», καθώς και πώς σκοπεύει η Κομισιόν «να καταστήσει απόλυτα σαφές προς τον Τούρκο πρόεδρο ότι οφείλει να σέβεται την ΕΕ, τα θεμελιώδη και ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας των φύλων, και τις πολιτικές ελευθερίες, αν επιθυμεί να συνεχίσει να αποτελεί συνομιλητή της ΕΕ».

Θυμηθείτε τι είχε συμβεί

Στην ερώτησή του με θέμα την «προσβλητική συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου κατά την επίσκεψη της προέδρου της Επιτροπής και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», ο Δημήτρης Παπαδημούλης τονίζει:

«Κατά την επίσκεψη της Προέδρου της Επιτροπής και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Άγκυρα, στις 6 Απριλίου, η Τουρκία προέβη σε μια πρωτοφανή και εσκεμμένη παραβίαση του πρωτοκόλλου για να υποτιμήσει την ΕΕ και τις αξίες που πρεσβεύει, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας των φύλων.

Το εν λόγω περιστατικό σημειώθηκε λίγες μόλις ημέρες μετά την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών, εν μέσω καταγγελιών για δολοφονίες τουλάχιστον 300 γυναικών πέρυσι . Παράλληλα, συνεχίζονται οι παραβιάσεις των πολιτικών ελευθεριών, όπως μαρτυρά η απόφαση αφαίρεσης της βουλευτικής ιδιότητας του βουλευτή του HDP, Ömer Faruk Gergerlioğlu, το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα της Τουρκίας προς το Συνταγματικό Δικαστήριο για την πλήρη απαγόρευση του HDP, αλλά και η συνέχιση της φυλάκισης του Selahattin Demirtaş παρά την τελική απόφαση του ΕΔΔΑ, και του Osman Kavala.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Ποια μέτρα θα λάβει για να αντιμετωπίσει το περιστατικό και να διασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί παρόμοια προσβλητική προς την ΕΕ συμπεριφορά στο μέλλον;

2. Πως σκοπεύει να καταστήσει απόλυτα σαφές προς τον Τούρκο Πρόεδρο ότι οφείλει να σέβεται την ΕΕ, τα θεμελιώδη και ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας των φύλων, και τις πολιτικές ελευθερίες, αν επιθυμεί να συνεχίσει να αποτελεί συνομιλητή της ΕΕ;

3. Με ποια δραστικά μέτρα θα αντιμετωπίσει αυτές τις σοβαρότατες παραβιάσεις από την Τουρκία;».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments