Πολιτική

Μητσοτάκης – Αναστασιάδης: Συνάντηση σήμερα στο Μαξίμου

Μητσοτάκης – Αναστασιάδης: Συνάντηση σήμερα στο Μαξίμου
Μητσοτάκης - Αναστασιάδης: Στην κορυφή της ατζέντας των δύο πολιτικών βρίσκεται το Κυπριακό.

Σήμερα (21/40 στις 10:30 το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Βασικό θέμα συζήτησής τους θα είναι το Κυπριακό ενόψει της διάσκεψης στην Γενεύη. Θυμίζουμε ότι οι δυο τους είχαν και τις προηγούμενες ημέρες επικοινωνία για το ίδιο ζήτημα.

Ποιοι θα δηλώσουν “παρών”:

Στη συνάντηση -που θα πραγματοποιηθεί ενόψει της διεξαγωγής της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη που έχει συγκαλέσει ο γγ των Ηνωμένων Εθνών, για σκοπούς συντονισμού και αλληλοενημέρωσης- θα παρευρεθεί και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Επίσης παρόντες θα είναι: Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο πρέσβης της Δημοκρατίας στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος και ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυριάκος Κούρος.

Αντίστροφη μέτρηση για τη διάσκεψη στην Γενεύη:

Σημειώνεται ότι ο κ. Αναστασιάδης σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε πως θα πάει στη Γενεύη με στόχο να γίνει μια σοβαρή διαπραγμάτευση και σε μία λύση που θα «αντιμετωπίζει και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και τη δυσπιστία που δημιουργήθηκε αλλά και εκείνες των Ελληνοκυπρίων». Παράλληλα, σημείωσε ότι “δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να μετατρέψει ολόκληρη την Κύπρο σε επαρχία της, δίνοντας δικαιώματα ελέγχου των αποφάσεων της κεντρικής κυβέρνησης”.

Από την πλευρά της Τουρκίας υπάρχει ατζέντα λύση «δύο κρατών», που η Κύπρος απορρίπτει. Σε δήλωση του γραφείου του τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, σημειώνεται ότι η μορφή λύσης στο Κυπριακό, είναι στη βάση της κυρίαρχης ισότητας, δύο κρατών που θα συνυπάρχουν δίπλα, δίπλα. «Η πρότασή μας για λύση θα τεθεί επίσης στο τραπέζι στην άτυπη συνάντηση στη Γενεύη. Εάν ο κ. Ερχουρμάν (ηγέτης Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος) δεν γνωρίζει εάν αυτή η πρόταση είναι νέα ή όχι, αυτό είναι λόγω της δικής του άγνοιας. Η συμβουλή μας προς αυτόν είναι να διαβάσει για το Κυπριακό και τις διάφορες διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα» προστίθεται.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι «ενώ οι προετοιμασίες για τη συνάντηση 5 + Ηνωμένα Έθνη για το Κυπριακό συνεχίζονται, υπάρχουν πολύ κρίσιμες εξελίξεις. Οι δυνάμεις που θέλουν να επικρατήσουν, ειδικά η ΕΕ και το ελληνοκυπριακό-ελληνικό δίδυμο, έχουν εισέλθει, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει πολλές ενέργειες για να εξουδετερώσει και να αποδυναμώσει την πρόταση μας για λύση δύο κρατών που να υπάρχουν δίπλα, δίπλα, με κυρίαρχη ισότητα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments