Διεθνή

Μπάιντεν Ερντογάν: Είχαν τηλεφωνική επικοινωνία

Μπάιντεν Ερντογάν: Είχαν τηλεφωνική επικοινωνία
Μπάιντεν Ερντογάν: Για πρώτη φορά από όταν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε με τον Τούρκο ομολογό του.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για πρώτη φορά από τότε που ο πρώτος έγινε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αντίθετα, θυμίζουμε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επικοινωνήσει εδώ και εβδομάδες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά την πληροφορία ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει και σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση για την κατάσταση στην οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τζο Μπάιντεν είχε αυτή την πρώτη επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο τρεις μήνες έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον περασμένο Ιανουάριο. Oι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, για να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μετέφερε στον Ερντογάν «το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών», προστίθεται στην ανακοίνωση αυτήν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. H επικοινωνία έρχεται λίγες ώρες μετά την οριστικοποίηση της απόφασης των ΗΠΑ να εξοστρακίσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Μπάιντεν Ερντογάν: Είχαν τηλεφωνική επικοινωνία

Μπάιντεν Ερντογάν: Είχαν τηλεφωνική επικοινωνία

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναγνωριστεί και επισήμως από την αμερικανική κυβέρνηση η Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Την είδηση έκανε γνωστή η συγκεκριμένη εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν. Ο κ. Μπάιντεν είναι πιθανό να προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων το Σάββατο (24/4) χρησιμοποιώντας τη λέξη «γενοκτονία» σε ανακοίνωση που θα δημοσιοποιήσει τη συγκεκριμένη ημέρα, όταν οργανώνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο στη μνήμη των θυμάτων. Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση ακόμη.

Ίσως, το τηλεφώνημα Μπάιντεν και Ερντογάν να συνδέεται και με αυτό το ζήτημα, αν και εδώ και καιρό το επιτελείο του Ερντογάν πίεζε να υπάρξει επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, κάτι που τελικά έγινε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments