Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 25/4: Ανησυχούν οι λοιμωξιολόγοι

Κρούσματα σήμερα 25/4: Ανησυχούν οι λοιμωξιολόγοι
Κρούσματα σήμερα 25/4: Μετά το άνοιγμα των δραστηριοτήτων έχουν εκφραστεί ανησυχίες από τους λοιμωξιολόγους για τις μολύνσεις.

Με αγωνία αναμένονται και σήμερα 25/4 τα κρούσματα. Το Σάββατο είχαν καταγραφεί 2597 μολύνσεις, ενώ 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Την ίδια ώρα η πλατφόρμα των εμβολιασμών ανοίγει για όσους βρίσκονται μεταξύ 50 – 54 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, οι λοιμωξιολόγοι περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα της απόφασης τους για άνοιγμα των περισσότερων οικονομικών δραστηριοτήτων. Μάλιστα, κάποιοι κάνουν λόγο για μικρή αύξηση των κρουσμάτων την Μεγάλη Εβδομάδα. Μεγάλη ανησυχία υπάρχει και μετά την εύρεση δεύτερου κρούσματος της ινδικής μετάλλαξης.

Δεύτερο κρούσμα ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα

Δεύτερο κρούσμα με μόλυνση από την ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού εντοπίστηκε στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε την περασμένη Παρασκευή στην Πάτρα, ενώ ήδη ειδικοί έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για αυτή.

Το κρούσμα εντοπίστηκε αυτή τη φορά στο κέντρο της Αθήνας και πρόκειται για Έλληνα πολίτη, που ήδη παρακολουθείται από τους ειδικούς και είναι σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση των επαφών του, για να βεβαιωθεί αν υπήρξε περαιτέρω μετάδοσή της.

«Δεν φαίνεται η ινδική μετάλλαξη να είναι πιο επικίνδυνη, δείχνει να είναι πιο μεταδοτική, αλλά χειρότερη δεν είναι από τα άλλα στελέχη του κορονοϊού», είπε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» η Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Η Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα. Όπως επεσήμανε, «στα νοσοκομεία ουσιαστικά έχουμε πάψει να βλέπουμε εμβολιασμένους, οι εμβολιασμένοι δεν έχουν κίνδυνο θανάτου ή σοβαρής νόσησης.

Τα εμβόλια έχουν αποδειχτεί πάρα πολύ αποτελεσματικά και έχουν ελάχιστες παρενέργειες που μπορούμε να την προλάβουμε, ξέροντας τα συμπτώματα, αν μια στο εκατομμύριο συμβεί κάτι. Έχω δύο γιούς για τους οποίους ανοίγει τώρα η πλατφόρμα και θα κάνουν και οι δύο το εμβόλιο της AstraZeneca». «Μέχρι να είμαστε όλοι εμβολιασμένοι δεν θα αφαιρεθεί η μάσκα. Σε μια παρέα που είναι όλοι εμβολιασμένοι μπορούμε να μην φοράμε μάσκα, αυτό μας λένε οι ειδικοί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στον χώρο εργασίας δεν θα φοράμε μάσκα».

Οι δηλώσεις Τσιόδρα για την μάσκα

Στην Αθήνα, συγκεκριμένα είναι στο 0,95, κάτι αρκετά ενθαρρυντικό. Στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα είναι λίγο πάνω από το 1. Σε περίπτωση που το RT παραμείνει κάτω από το 1, οι διασωληνωμένοι τον Ιούνιο θα πέσουν στους 400.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στα οφέλη των εμβολίων και έκανε λόγο για πιθανό τέλος στις μάσκες. Όπως είπε, όταν δύο άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις είναι πολύ χαμηλά τα επίπεδα κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Τις επόμενες μέρες η επιτροπή των ειδικών θα συζητήσει για τα μέτρα και το ενδεχόμενο χαλάρωσής τους. Υπάρχει το ενδεχόμενο να επιτραπεί στους εμβολιασμένους να μην φορούν μάσκες. Κρούσματα σήμερα 25/4

Εφιαλτική πρόβλεψη Παυλάκη

Για το άνοιγμα της χώρας και τη χαλάρωση των μέτρων μίλησε ο γιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης. Αναφορικά με τις επιπτώσεις που αναμένεται να έχει το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας, προειδοποιώντας ότι η μερική αυτή άρση μέτρων, την ώρα που τα νοσοκομεία της χώρας ασφυκτιούν, και με 3-4 χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, θα έχει ως συνέπεια χιλιάδες θανάτους. Γιώργος Παυλάκης

«Δεν μπορεί η Ελλάδα να μείνει για πάντα κλειστή, το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό. Το Πάσχα από μόνο του είναι δύσκολη περίοδος για περιορισμούς, μαζί με το άνοιγμα της αγοράς, της εστίασης και των σχολείων μπορεί να γίνει ένα εκρηκτικό μείγμα. Και τα ανοίγουμε όλα με 3-4 χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και με γεμάτα νοσοκομεία. Αυτό από επιστημονική άποψη είναι λάθος, και θα πληρωθεί με χιλιάδες θανάτους. Υποθέτω πως το ζύγισαν αυτό. Η κυβέρνηση που μεταφράζει τη θέληση της κοινωνίας και έχει την τελική ευθύνη αποφάσισε ότι αυτό αντέχει η κοινωνία. Αλλά πρέπει όλοι να καταλάβουμε το κόστος. Από τη στιγμή που αφήσαμε τον ιό να μπει και να αλωνίζει για τόσο καιρό φυσικά θα υπάρχουν θύματα. Το θέμα είναι πώς θα μειώσουμε αυτά τα θύματα», τόνισε ο κ. Παυλάκης.

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία απόδειξη ότι οι εμβολιασμένοι τελειώνουν με τον ιό. Τα εμβόλια προστατεύουν συνήθως από την ασθένεια, αλλά όχι αναγκαστικά από τη μόλυνση. Αυτό που ξέρουμε μέχρι στιγμής είναι ότι υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι εμβολιασμένα άτομα μπορούν να μολυνθούν και να φέρουν τον ιό που μπορούν να τον μεταδώσουν. Άρα θα πρέπει να συνεχίζουν να φορούν τη μάσκα και μετά τον εμβολιασμό. Σε αυτή τη φάση με τόσα κρούσματα, οι μάσκες και όλα τα προστατευτικά μέτρα είναι αναγκαία. Τα εμβόλια θα λύσουν το πρόβλημα μακροχρόνια και όταν έχουν πέσει πια τα κρούσματα», σημείωσε ο κ. Παυλάκης αναφορικά με τους εμβολιασμένους, και κατά πόσο θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα.

Πρόβλεψη Βασιλακόπουλου για μικρή αύξηση των κρουσμάτων

Για μικρή αύξηση των κρουσμάτων εν μέσω Πάσχα, έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μια μικρή αύξηση κρουσμάτων θα έχουμε το Πάσχα γιατί ο κόσμος θα βρεθεί με τους δικούς του ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» . Ο ίδιος έκανε έκκληση να φροντίσουμε να δούμε τους ανθρώπους μας σε εξωτερικούς χώρους όπως μπαλκόνια και να μην είναι διαφορετικοί και πολλοί αυτοί που θα συναντηθούμε αυτές τις ημέρες γιατί είναι επικίνδυνο. Βασιλακόπουλος

Μέχρι το εμβόλιο να λύσει το πρόβλημα πρέπει να προσέξουμε ακόμα τόνισε ο καθηγητής. Επεσήμανε μάλιστα πως πριν 2 μέρες κυκλοφόρησε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet μια εργασία από την Σκωτία που έδειξε ότι μόνο με μία δόση της Astrazeneca ή της Pfizer μειώθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 90%. «Άρα η λύση είναι το εμβόλιο και το καλύτερο είναι αυτό που είναι διαθέσιμο. Είναι εγκληματικό να αλλάζουμε τα εμβόλια μήπως μας τύχει το καλό. Να μην φοβάται ο κόσμος. Να πάει να εμβολιαστεί μαζικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου υπογράμμισε πως δεν δημιουργεί κίνδυνο και ότι αξίζουν συγχαρητήρια και στους ανθρώπους του εμπορίου και στους πελάτες που τηρούν τους κανόνες. Όπως εξήγησε είναι υγειονομικά είναι σωστό γιατί αν δεν πήγαιναν στο λιανεμπόριο και δεν δούλευαν οι άνθρωποι θα ήταν μέσα στα σπίτι ο ένας στο σπίτι του άλλου με αποτέλεσμα την αύξηση της μεταδοτικότητας και επίσης ο άνθρωπος που δουλεύει πλέον βλέπει ότι υπάρχει ελπίδα, φως και είναι πιο εύκολο με καλή ψυχολογία να πειθαρχεί και στα μέτρα.

«Μπλόκο» της ΕΛΑΣ στο Πάσχα στο χωριό

Κορυφώνονται οι αστυνομικοί έλεγχοι, ενόψει του Πάσχα, στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, με τα διόδια των εθνικών οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας, να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Με περισσότερους από 10.000 αστυνομικούς σε όλη την χώρα και με στοχευμένα μπλόκα η ΕΛΑΣ αποτρέπει όσους προσπαθούν να κάνουν «Πάσχα στο χωριό». Οι αστυνομικοί εξετάζουν με μεγάλη προσοχή τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης των πολιτών και στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται επί τόπου διασταύρωση στοιχείων.

Όσοι προσπαθήσουν να ξεγελάσουν την ΕΛΑΣ, τους επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις. Αυστηροί έλεγχοι δεν γίνονται μόνο στα διόδια, αλλά και στους παραδρόμους των εθνικών οδών, ενώ ταυτόχρονα ελικόπτερα και drones μεταδίδουν την εικόνα της κυκλοφορίας στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, οι δικαιολογίες που επικαλούνται πολίτες, οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν από τα διόδια είναι διάφορες. Μεταξύ άλλων ό,τι έχουν κλείσει ραντεβού για ιατρικές εξετάσεις, πηγαίνουν σε στενούς συγγενείς τους που είναι μόνοι τους και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας ή πως χρήζει υδραυλικών εργασιών το εξοχικό τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments