Θέσεις Εργασίας

Κοινωφελής Εργασία: Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την δίμηνη παράταση

Κοινωφελής Εργασία: Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την δίμηνη παράταση
Κοινωφελής Εργασία: Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τη δίμηνη παράταση της κοινωφελούς εργασίας

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τη δίμηνη παράταση της κοινωφελούς εργασίας. Παρατείνεται για δύο μήνες το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για όσους συμμετέχουν ήδη σε αυτό, όπως είχε δεσμευτεί ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στις αρχές Απριλίου σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Τι αναφέρει η απόφαση

Με την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Β’ 1712/26.4.2021), παρατείνεται για δύο μήνες, υπό τους ίδιους όρους, το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών/ συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων, μετά το πέρας της οκτάμηνης διάρκειας απασχόλησης των ωφελουμένων από το πρόγραμμα.

Στην περίπτωση ωφελουμένων, των οποίων η σύμβασή τους έχει λήξει πριν την δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ (Β’ 1712), επανατοποθετούνται στις θέσεις τους για όλο το χρονικό διάστημα της δίμηνης επέκτασης του προγράμματος. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Χατζηδάκης είχε σημειώσει πως βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προκήρυξη ενός τελευταίου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ, με στόχο την άμβλυνση των συνεπειών της πανδημίας στην αγορά εργασίας.

Ποιοι συμμετέχουν στην κατάρτιση

Ξεκινά η κατάρτιση των δικαιούχων. Απόφαση για συγκρότηση Μητρώου Ωφελουμένων στο πλαίσιο της πράξης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 36.500 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/ συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων»

Τον πίνακα για τη συγκρότηση του Μητρώου Ωφελουμένων που θα πάρουν μέρος στην επιταγή κατάρτισης του ΟΑΕΔ δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας.

Το Μητρώο καταρτίζεται ανά επιβλέποντα φορέα (Δήμος, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/ συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων.

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι κατάρτισης έως και 54 ετών συμμετέχουν υποχρεωτικά στη διαδικασία ενώ οι άνω των 55 ετών συμμετέχουν εφόσον το έχουν επιλέξει κατά τη διεξαγωγή της πρώτης ατομικής συμβουλευτικής στα ΚΠΑ2.

Στο πλαίσιο της δράσης θα υλοποιηθεί μία δέσμη παρεμβάσεων η οποία θα περιλαμβάνει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης από 120-150 ώρες αντίστοιχα με το αντικείμενο του προγράμματος κατάρτισης και μετά από σχετική εισήγηση του φορέα εκπόνησης των εκπαιδευτικών ενοτήτων και του περιεχομένου των εκπαιδευτικών υλικών προκειμένου για την αποτελεσματικότητα της κατάρτισης, το οποίο θα οδηγεί στην πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος. Τα Θεματικά αντικείμενα της θεωρητικής κατάρτισης είναι τα κάτωθι:

  • Οριζόντιες δεξιότητες Βασικές Δεξιότητες ΤΠΕ (1ο επίπεδο)
  • Βασικές Δεξιότητες ΤΠΕ (2ο επίπεδο)
  • Βασικές Δεξιότητες ΤΠΕ (3ο επίπεδο)
  • Οργάνωση & Λειτουργία Δημόσιων Υπηρεσιών, Οργανισμών & Επιχειρήσεων Οριζόντιες Ξενόγλωσσες Ικανότητες στο Χώρο Εργασίας (Αγγλικά) Διαχείριση Καταστροφών και Κρίσεων Πρώτες Βοήθειες Περιβαλλοντολογική Προστασία και Ανακύκλωση Προϊόντων Ψηφιακές Δεξιότητες Κοινωνικής Δικτύωσης με εφαρμογές στο χώρο εργασίας (Social Media)
  • Εξειδικευμένες δεξιότητες Επαγγελματίας Καθαριστής / Απολυμάνσεις Δημοσίων Χώρων Εισαγωγή στα Ψηφιακά Εκπαιδευτικά Εργαλεία Χειρισμός Εργαλειομηχανών Υπηρεσίες Διαμόρφωσης / Συντήρησης Πρασίνου Στέλεχος Κοινωνικής Φροντίδας (Διαχείριση πόνου – ψυχολογική στήριξη – δεξιότητες φροντίδας τρίτης ηλικίας) Οικοδομικές Εργασίες – Εργασίες Κατασκευαστικού Κλάδου Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων (φυσικών, βιολογικών και τεχνολογικών) σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σκοπός της δράσης είναι η ενδυνάμωση και αναβάθμιση των προσόντων και των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων μέσω συνδυασμένων δράσεων κατάρτισης και πιστοποίησης και η διευκόλυνση της ένταξης/επανένταξής τους στην αγορά εργασίας.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στο ποσό των 26.910.000€ και αποτελεί μέρος της ευρύτερης Δράσης για την Προώθηση της Απασχόλησης μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/ συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments