Διεθνή

Sputnik V: Η Τσεχία σταματάει την εξέταση του φακέλου

Sputnik V: Η Τσεχία σταματάει την εξέταση του φακέλου
Sputnik V: Η Τσεχία αναφέρει ότι απουσιάζουν σημαντικά στοιχεία από τον φάκελο.

Η Τσεχία ανακοίνωσε ότι σταματάει να εξετάζει το φάκελο για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού Sputnik V, κάνοντας λόγο για «ανεπαρκή στοιχεία». Η απόφαση αυτή έρχεται μετά τη διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Τσεχίας και της Ρωσίας.

Σημειώνεται ότι το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V πρόκειται να παραχθεί στο Μεξικό και στην Τουρκία, ενώ η Βραζιλία δεν έδωσε το «πράσινο φως» για την εισαγωγή του εμβολίου στην εμβολιαστική της εκστρατεία, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να αφήνει αιχμές κατά των ΗΠΑ για προπαγάνδα.

Η αρμόδια υπηρεσία για τον έλεγχο φαρμάκων στην Τσεχία ανακοίνωσε ότι τερματίζει τη μελέτη του φακέλου του εμβολίου, διότι όπως υποστηρίζει δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία.

«Ο φάκελος που λάβαμε είναι απολύτως πενιχρός. Έχει έλλειψη, ειδικότερα, σε στοιχεία σχετικά με την παραγωγή και την ποιότητα» ανέφερε συγκεκριμένα η επικεφαλής του Ινστιτούτου για τον Έλεγχο των Φαρμάκων της Τσεχίας Ιρένα Στόροβα.

Όπως είπε ακόμη, ο φάκελος που παρασχέθηκε σχετικά με το εμβόλιο ήταν ανεπαρκής, ενώ συμπλήρωσε ότι προώθησε όλο το υλικό στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το Ινστιτούτο δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα από την κυβέρνηση για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών και επομένως δεν προχώρησε στην πραγματοποίησή τους.

Η παραπάνω απόφαση γίνεται με φόντο τη διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ρωσίας και της Τσεχίας, μετά την απόφαση της Πράγας να προχωρήσει σε απέλαση Ρώσων διπλωματών, παρουσιάζοντας ως την αιτία την ανάμειξη της Ρωσίας στην έκρηξη το 2014. Σημειώνεται ότι η Ρωσία απορρίπτει τις όποιες κατηγορίες.

Ο Πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, την περασμένη εβδομάδα, διεμήνυσε την προθυμία του να στηρίξει τη χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, σε περίπτωση που παρατηρηθούν ελλείψεις στα εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα στηρίξω τη χρήση του Sputnik V στην Τσεχία, εάν υπάρξει έλλειψη στα υπόλοιπα εμβόλια», ανέφερε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments