Διεθνή

Αφγανιστάν: Προειδοποίηση από τους Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Προειδοποίηση από τους Ταλιμπάν
Αφγανιστάν: Τι διαμήνυσαν Ισλαμιστές αντάρτες.

Ισλαμιστές αντάρτες διεμήνυσαν πως τα ξένα στρατεύματα που ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, με το αθετήσουν τη συμφωνημένη προθεσμία να αποχωρήσουν από τη χώρα, «άνοιξαν τον δρόμο» οι Ταλιμπάν να τους επιτεθούν σε αντίποινα. Να σημειωθεί πως μετά την ανακοίμωση των ΗΠΑ για αποχώρηση από την Ασιατική χώρα, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε να μην υπάρξει κενό ασφαλείας στο Αφγανιστάν.

Αφγανιστάν: Πότε θα ολοκληρωθεί η αποχώρηση των στρατευμάτων

Η διαδικασία απόσυρσης των δυνάμεων των ΗΠΑ, του NATO και εταίρων τους, που τυπικά ξεκίνησε χθες, θα έχει ολοκληρωθεί ως την 11η Σεπτεμβρίου. Πάντως εξοπλισμός άρχισε να απομακρύνεται από το Αφγανιστάν ήδη πριν από εβδομάδες. Έπειτα από 20 χρόνια, η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων θα αποτελέσει ανάκρουσμα του τέλους του πολέμου στον οποίο ενεπλάκησαν οι ΗΠΑ πριν από 20 χρόνια μεν, αλλά θα αφήσει το Αφγανιστάν αντιμέτωπο μ’ ένα αβέβαιο, πιθανόν σκοτεινό μέλλον, καθώς οι επιθέσεις των ανταρτών εντείνονται. Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν διεμήνυσαν χθες ότι θεωρούν απαράδεκτο πως η αποχώρηση θα ολοκληρωθεί εκπρόθεσμα. Η συμφωνία που είχαν κλείσει με την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον Φεβρουάριο του 2020 προέβλεπε πως θα είχε ολοκληρωθεί την 1η Μαΐου.

Ο νέος αμερικανός πρόεδρος, ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, αποφάσισε μονομερώς να παρατείνει το χρονοδιάγραμμα ως την 11η Σεπτεμβρίου, τονίζοντας μολαταύτα πως «είναι πλέον καιρός» να δοθεί τέλος στον «πιο μακρόχρονο πόλεμο της Αμερικής». Οι ΗΠΑ επενέβησαν στο Αφγανιστάν λίγους μήνες μετά τις επιθέσεις του 2001 στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο. Ανέτρεψαν το καθεστώς των Ταλιμπάν, το οποίο κατηγορούσαν πως φιλοξενούσε την τζιχαντιστική οργάνωση-νεφέλωμα Αλ Κάιντα, στην οποία επέρριψαν την ευθύνη για τις επιθέσεις, προτού οι δυνάμεις τους βρεθούν κολλημένες σε κινούμενη άμμο. Στο αποκορύφωμα της παρουσίας τους (2010-2011), ήταν ανεπτυγμένοι κάπου 100.000 αμερικανοί στρατιωτικοί στην ασιατική χώρα. Πάνω από 2.000 Αμερικανοί και δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί έχασαν τη ζωή τους στη σύρραξη.

Αφγανιστάν

Αφγανιστάν: Τι διαμήνυσαν οι Ταλιμπάν

«Η συμφωνημένη προθεσμία της 1ης Μαΐου παρήλθε», θύμισαν οι Ταλιμπάν σε ανακοίνωσή τους – στα αγγλικά – που μεταφορτώθηκε σε λογαριασμό τους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. «Η ξεκάθαρη παραβίαση αυτή καταρχήν ανοίγει τον δρόμο ώστε οι μουτζαχεντίν (σ.σ. οι ‘ιεροί πολεμιστές’) του ΙΕΑ (σ.σ. ‘Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν’, έτσι αποκαλούσαν τη χώρα οι Ταλιμπάν όταν είχαν καταλάβει την εξουσία με τα όπλα) να προχωρήσουν σε όποια αντίποινα θεωρούν πως αρμόζουν εναντίον των δυνάμεων κατοχής», συνέχισαν.

Οι μαχητές της οργάνωσης θα αναμείνουν τις αποφάσεις της ηγεσίας της βάσει «της εθνικής κυριαρχίας, των αξιών και των συμφερόντων της χώρας», προστίθεται στο κείμενο. Αρκετοί εξέφραζαν πολύ πριν ανησυχίες πως οι Ταλιμπάν θα επιτεθούν στις ξένες δυνάμεις καθώς θα αποχωρούν. Αξιωματούχος της Συμμαχίας προειδοποίησε ότι εάν γίνουν τέτοιες επιθέσεις, η αντίδραση θα είναι συντριπτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments