Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 6/5: Οι εμβολιασμοί οδηγούν στην Ελευθερία

Κρούσματα σήμερα 6/5: Οι εμβολιασμοί οδηγούν στην Ελευθερία
Κρούσματα σήμερα 6/5: Η πολυπόθητη ελευθερία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, χάρη στους εμβολιασμούς που κινούνται με ταχείς ρυθμούς.

Μπορεί να μην έχει αρθεί οριστικά το lockdown στη χώρα μας, ωστόσο όλα δείχνουν πως οδεύουμε προς την πολυπόθητη ελευθερία. Οπωσδήποτε παίζει κομβικό ρόλο το γεγονός ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι άγγιξαν χθες το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Μετά την επαναλειτουργία της εστίασης και την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων ακολουθεί το άνοιγμα του τουρισμού, με την ημερομηνία να έχει κλειδώσει για τις 15 Μαΐου. Επιπλέον, μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες και τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών, αποκλειστικά για όσους δίνουν Πανελλήνιες εξετάσεις και εξετάσεις για απόκτηση τίτλων γλωσσομάθειας.

Ακόμη, αύριο πρόκειται να συνεδριάσουν τα μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, και όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής στο τραπέζι έχει «πέσει» το άνοιγμα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, δηλαδή η επαναλειτουργία των μουσείων, των θερινών σινεμά, αλλά και στη διεξαγωγή συναυλιών.

Φυσικά, τίποτα δεν θα θυμίζει τον παλιό καλό καιρό, καθώς ο δρόμος προς την ελευθερία θα συνοδεύεται με αυστηρά μέτρα προστασίας, όπως μάσκες, self test και περιορισμός ατόμων, ενώ ο εμβολιασμός των πολιτών βρίσκεται σε εξέλιξη.

8 και 10 Μαΐου οι κομβικές ημερομηνίες για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων

Δεδομένου της θετικής πορείας που ακολουθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού, η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας προχωρούν σε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

Συγκεκριμένα, οι οργανωμένες παραλίες σε όλη τη χώρα θα ανοίξουν νωρίτερα από το αναμενόμενο, καθώς από το Σάββατο 8 Μαΐου θα είναι ανοιχτές προς το κοινό.

Επιπλέον, την ίδια μέρα θα επιτρέπονται περισσότεροι πελάτες στα μεγάλα καταστήματα, άνω των 500 τ.μ. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, ο περιορισμός στα καταστήματα άνω των 500 τ.μ. θα πέσει στο 1 άτομο ανά 50 τ.μ., από 1 ανά 100 τ.μ. που ισχύει σήμερα.

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου πρόκειται να επαναλειτουργήσουν τα φροντιστήρια για την προετοιμασία των μαθητών της Γ’ Λυκείου για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, αλλά και τα κέντρα ξένων γλωσσών για όσους ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις για να αποκτήσουν τους τίτλους επάρκειας ξένων γλωσσών.

Την ίδια ημέρα θα επαναλειτουργήσουν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Από τη Δευτέρα 17 Μαΐου θα επανεκκινήσουν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Τέλος, από το Σάββατο 15 Μαΐου οι πρακτικές των click away και click inside θα αποτελούν παρελθόν, καθώς πρόκειται εντός μέσα της μεθεπόμενης εβδομάδας να δρομολογηθεί η κατάργηση των ραντεβού και των sms, ύστερα από αίτημα που κατέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Αύριο, Παρασκευή 7 Μαΐου, η συνεδρίαση της Επιτροπής – Οι αποφάσεις που αναμένονται για τις πολιτιστικές δραστηριότητες

Στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής πρόκειται να συμμετέχει και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία θα θέσει επί τάπητος το άνοιγμα το άνοιγμα των μουσείων, των θερινών σινεμά, αλλά και στη διεξαγωγή συναυλιών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η πρόταση αφορά τις εξής ημερομηνίες:

  • 14 Μαΐου: Άνοιγμα των μουσείων
  • 21 Μαΐου: Άνοιγμα θερινών σινεμά
  • 28 Μαΐου: Άνοιγμα θεάτρων και διεξαγωή συναυλιών

Αν τα παραπάνω πάρουν το «πράσινο φως» της Επιτροπής, θεωρείται βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν βάσει των αυστηρών μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, δηλαδή χρήση μάσκας, θερμομέτρηση, περιορισμός των ατόμων στους χώρους και αποστάσεις ασφαλείες. Για τους εργαζόμενου θα ισχύουν τα μέτρα προστασίας που αφορούν τις μάσκες και τα self test.

Στην αυριανή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων θα συζητηθεί και το άνοιγμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης είχε δηλώσει ότι στις 10 Μαΐου θα ανοίξει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και αναμένεται να παρθεί η επίσημη απόφαση. «Οι Ακαδημίες και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στο σύνολο του θα ανοίξει όταν επιστρέψουν οι μαθητές στα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα γυμνάσια», είχε δηλώσει ο κ. Αυγενάκης.

Αυτό σημαίνει ότι τα κολυμβητήρια, τα στάδια, τα γήπεδα και τα γυμναστήρια θα μπορούν να δεχθούν τους μικρούς αθλητές από τη στιγμή που γίνονται τα self τεστ. Την ίδια πρόταση για τον αθλητισμό έκανε στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα χθεσινά κρούσματα, 5 Μαΐου:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.093, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 352.027 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 44 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 865 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 96, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.764 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 765 (61.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 82.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.148 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 369 (ημερήσια μεταβολή -4.65%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 411 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Πού εντοπίζονται τα κρούσματα

Χθες καταγράφηκαν 2.093 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 924 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε νέες 247 νέες λοιμώξεις.

Από το σύνολο των 2.093 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 8 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικά η κατανομή στην Αττική:

  • Ανατολική Αττική: 91 κρούσματα
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών: 96 κρούσματα
  • Δυτική Αττική: 64 κρούσματα
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών: 171 κρούσματα
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 279 κρούσματα
  • Νήσων: 15 κρούσματα
  • Νότιος Τομέας Αθηνών: 83 κρούσματα
  • Πειραιώς: 125 κρούσματα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments