Διεθνή

Sputnik light: Νέο μονοδοσικό εμβόλιο από την Ρωσία

Sputnik light: Νέο μονοδοσικό εμβόλιο από την Ρωσία
Sputnik light: Το ρωσικό υπουργείο Υγείας έδωσε το πράσινο φως για μια νέα έκδοση του εμβολίου Sputnik V για μονοδοσικό εμβόλιο.

Νέο μονοδοσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ενέκρινε το ρωσικό υπουργείο Υγείας με την κωδική ονομασία Sputnik Light. Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) και η τουρκική φαρμακευτική εταιρία Viscoran Ilac κατέληξαν σε συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες στην Τουρκία. Να θυμίσουμε, ότι ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά είχε δηλώσει ότι η χώρα πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα να χορηγεί το εμβόλιο Sputnik στους πολίτες της Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, “Πράσινο φως” έδωσε το ρωσικό υπουργείο Υγείας για μια νέα έκδοση του εμβολίου Sputnik V, με την κωδική ονομασία Sputnik Light, το οποίο είναι μονοδοσικό. Την εξέλιξη αυτή ανακοίνωσε το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) την Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters.

Αποτελεσματικό απέναντι στις μεταλλάξεις

Όπως σημειώνεται, αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Gamaleya της Μόσχας, ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, η αποτελεσματικότητα του νέου εμβολίου ανέρχεται στο 79,4% και η βασική διαφορά του με Sputnik V οι δόσεις των εμβολίων (Sputnik-V δύο δόσεις εμβολίων).

Το νέο εμβόλιο, είναι αποτελεσματικό και κατά των νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού, ενώ η τελική ανοσία επιτυγχάνεται στην 28η ημέρα μετά τον εμβολιασμό. Στην κλινική δοκιμή Φάσης ΙΙΙ συμμετείχαν 7.000 άτομα στη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Γκάνα και άλλες χώρες, ανέφερε το RDIF. Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα αναμένονται αργότερα αυτόν τον μήνα.

Οι συνομιλίες της Αυστρίας και της Ρωσίας σχετικά με το εμβόλιο

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ήδη στις 26 Φεβρουαρίου, τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το ενδεχόμενο να προμηθευθεί η Αυστρία το ρωσικό εμβόλιο “Sputnik V”, αλλά και να υπάρξει μία από κοινού παραγωγή του εμβολίου.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωνε ότι θέλει να υπάρξει στη χώρα του παραγωγή του ρωσικού και του κινεζικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, σημειώνοντας πως “εφόσον εγκριθούν τα δύο εμβόλια, η Αυστρία θα προσπαθούσε σίγουρα να διαθέσει τις παραγωγικές ικανότητες εγχώριων εταιρειών για ρωσικά ή κινέζικα εμβόλια, όπως και άλλων χωρών”.

Ο ίδιος, είχε επίσης δηλώσει ότι θα εμβολιαζόταν με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ή με ένα κινεζικό εμβόλιο, εάν τα εμβόλια θα έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι “στα εμβόλια μετράει αποκλειστικά και μόνον η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια και η γρήγορη διαθεσιμότητα, και όχι οι γεωπολιτικές διαμάχες”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments