Διεθνή

Αρμενία: Ζήτησε τη βοήθεια της Ρωσίας ο Πασινιάν

Αρμενία: Ζήτησε τη βοήθεια της Ρωσίας ο Πασινιάν
Αρμενία: Όξυνση της κατάστασης μετά το επεισόδιο στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.

Στην Αρμενία, ο ασκών χρέη πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν απηύθυνε αίτημα στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για παροχή στρατιωτικής βοήθειας λόγω της κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί στην παρχία Σιούνικ της χώρας, η οποία συνορεύει με το Αζερμπαϊτζάν. Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της Βουλής της Αρμενίας, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Αρμενία: Τι κατήγγειλε ο Πασινιάν

Σύμφωνα με τον Πασινιάν οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι Αζέροι στρατιωτικοί θα εγκαταλείψουν το έδαφος της Αρμενίας, όμως αυτό συνέβη μόνο εν μέρει, «παρά τα συμφωνηθέντα σε υψηλό επίπεδο», γι’ αυτό και δεν έθεσε το θέμα παροχής στρατιωτικής βοήθειας από τη Ρωσία νωρίτερα. Ο Πασινιάν επικοινώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο, τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις και «οι προσεγγίσεις μας για το πρόβλημα ήταν ουσιαστικά ταυτόσημες», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αρμενικής κυβέρνησης. Αρμενία

Την Τετάρτη 12 Μαΐου το υπουργείο ‘Αμυνας της Αρμενίας κατήγγειλε τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ότι με πρόσχημα την «οριοθέτηση της συνοριογραμμής» προωθήθηκαν εντός του αρμενικού εδάφους σε ορισμένα σημεία της επαρχίας Σιούνικ και προχώρησαν σε «σχεδιασμένη προβοκάτσια». Η αρμενική εισαγγελία άσκησε δίωξη για την παραβίαση των συνόρων του κράτους και το ζήτημα απασχόλησε τους υπουργούς Εξωτερικών Αρμενίας και Ρωσίας Αρά Αϊβαζιάν και Σεργκέι Λαβρόφ κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία.

Αναφερόμενος στο επεισόδιο της επαρχίας Σιούνικ κατά την τηλεφωνική συνομιλία με τον Πασινιάν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν «υπογράμμισε την αναγκαιότητα αυστηρής τήρησης όλων των προβλέψεων των δηλώσεων των ηγετών Ρωσίας, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν από 9 Νοεμβρίου 2020 και 11 Ιανουαρίου 2021, πρωτίστως ως προς το μέρος της απαρέγκλιτης τήρησης του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός», όπως αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Αρμενία: Παρακολουθούν την κατάσταση οι ΗΠΑ

Το ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν εξέφρασε έκπληξη για τις «προκλητικές δηλώσεις της Αρμενίας» και κάλεσε να μην οξύνεται αβάσιμα η κατάσταση στην περιοχή. Σημείωσε επίσης ότι η ηγεσία της Συνοριοφυλακής του Αζερμπαϊτζάν διεξάγει από τις 12 Μαΐου συνομιλίες με τους ομολόγους της στην Αρμενία για τη διευθέτηση της κατάστασης στα σύνορα των δύο χωρών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά την κατάσταση στα σύνορα μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και αναμένουν ότι το Αζερμπαϊτζάν θα αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις του από την περιοχή, δήλωσε απόψε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζαλίνα Πόρτερ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments