Οικονομία

Σταϊκούρας: Όλα όσα είπε για κατώτατο μισθό, Γέφυρα 2 και ενοίκια

Σταϊκούρας: Όλα όσα είπε για κατώτατο μισθό, Γέφυρα 2 και ενοίκια
Σταϊκούρας: Για μια σειρά οικονομικών θεμάτων μίλησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, όπως το πρόγραμμα "Γέφυρα 2", η επιδότηση πάγιων δαπανών, η επιστρεπτέα προκαταβολή, ο κατώτατος μισθός.

Για μια σειρά οικονομικών θεμάτων μίλησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, όπως το πρόγραμμα “Γέφυρα 2”, η επιδότηση πάγιων δαπανών, η επιστρεπτέα προκαταβολή, ο κατώτατος μισθός.

Ο αρμόδιος υπουργός είπε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή “Πρωινοί Τύποι” πως για το άνοιγμα του τουρισμού οι εκτιμήσεις αφορούν στο να πιάσει το 40% του 2019.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε «ρεαλισμό» όσο αφορά στα μέτρα ρυθμίσεων χρεών και διαγραφής τους Ειδική αναφορά έκανε στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, που είναι κούρεμα οφειλής, στο ότι όλες οι οφειλές έχουν ρυθμιστεί αφού μετατέθηκαν για τα 2022 και μετά σε 24 και 48 δόσεις, αλλά και στη «Γέφυρα» με την οποία καλύπτονται οι δόσεις ενήμερων και μη τραπεζικών υποχρεώσεων. «Όλα αυτά είναι δείγματα ότι υλοποιούμε πολιτικές διευκόλυνσης», σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας ότι, «έχουμε αποδείξει ότι έχουμε τα αντανακλαστικά να βοηθήσουμε».

Ρωτήθηκε αν θα επιστρέψουν στην αγορά τα περισσευούμενα από το «Γέφυρα 2», τόνισε ότι, «μέχρι τώρα δεν έχει επιστρέψει τίποτα στον προϋπολογισμό, αλλά έχουμε αβγατίσει ό,τι έχει περισσέψει».

Σημειώνεται ότι Το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2», παρέχει στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού, δηλαδή έχουν υποστεί μείωση κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 20% το 2020, συγκριτικά με το 2019.

Η στήριξη αφορά στην κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων, σε ποσοστό έως 90% και για χρονικό διάστημα 8 μηνών.

Η διαδικασία της αίτησης στο νέο πρόγραμμα είναι απλή, γρήγορη και πλήρως ηλεκτρονική, χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά, για οτιδήποτε ήδη υπάρχει διαθέσιμο σε βάσεις δεδομένων των δημόσιων και ιδιωτών πιστωτών. Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα και την παροχή Κρατικής επιδότησης είναι η πλήρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας, τα οποία είναι ανάλογα του μεγέθους της επιχείρησης.

Για τον κατώτατο μισθό

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, τόνισε ότι «αξιοποιούμε το ταμείο της χώρας με υπευθυνότητα», χωρίς να διαψεύδει το ενδεχόμενο αύξησής του.

Μείωση ενοικίου

Για τα ενοίκια του Ιουνίου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καλυφθούν, σημειώνοντας ότι, είναι κάτι που θα «δει στο τέλος του μήνα» το οικονομικό επιτελείο.

Επιδότηση πάγιων δαπανών

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας «Όλες οι μειώσεις φόρων που κάναμε (ΕΝΦΙΑ, μείωση φορολόγησης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, ασφαλιστικές εισφορές, κτλ), βελτιώνουν το εισόδημα του πολίτη, ώστε να είναι πιο συνεπής. Έχουν αυξηθεί οι καταθέσεις . Ένα κομμάτι αυτών των πόρων θα πάει στην κατανάλωση κι ένα στις υποχρεώσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments