Lifestyle

Το μεγάλο λάθος σε πασίγνωστη Ελληνική ταινία που δεν πρόσεξε ούτε ο Φίνος

Το μεγάλο λάθος σε πασίγνωστη Ελληνική ταινία που δεν πρόσεξε ούτε ο Φίνος
Ο Φιλοποίμην Φίνος φημιζόταν για την παρατηρητικότητά του, όμως του ξέφυγε ένα λάθος.

Εδώ και δεκαετίες μικροί και μεγάλοι έχουν γαλουχηθεί με τις ταινίες της Φίνος Φιλμς, η οποία μάλιστα πριν λίγες μέρες δημοσίευσε βίντεο για να πανηγυρίσει για το άνοιγμα της εστίασης.

Το πρόσωπο πίσω από τη Φίνος Φιλμς δεν ήταν άλλο από τον Φιλοποίμην Φίνο, ο οποίος πρόσεχε κάθε λεπτομέρεια στις ταινίες που αναλάμβανε. Ο αξέχαστος παραγωγός ήθελε να παρουσιάζει στον κόσμο τα αρτιότερα αποτελέσματα, ούτως ώστε να διατηρεί ψηλά το πρεστίζ της εταιρείας του.

Ο Φίνος δεν δίσταζε να παρακολουθεί συνεχώς τις ταινίες προτού παραδοθούν και μάλιστα ήταν άκρως παρεμβατικός. Μάλιστα, υπήρξαν και οι φορές που επέστρεφε μονταρισμένο υλικό για διορθώσεις, ενώ στο «Κλωτσοσκούφι», είχε δώσει εντολή να αλλάξει ο πρωταγωνιστής.

Πάντως, όσο προσεκτικός και να ήταν ο Φίνος, τα λάθη παραμένουν… ανθρώπινα. Όπως εκείνο που έγινε στην πασίγνωστη ταινία «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» και διέφυγε της προσοχής όλων των τεχνικών, αλλά και του ιδίου του παραγωγού.

Έπειτα από το σήμα της Φίνος Φιλμ, πέφτουν οι τίτλοι αρχής. Η παραγωγή παρουσίασε την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη… Παπαπαμιχαήλ. Ένα «πα»… παραπανίσιο, είχε «ξεγλιστρήσει» από τους υπεύθυνους του μοντάζ, τον σκηνοθέτη, αλλά και τον ίδιο τον Φιλοποίμενα Φίνο.

Το εν λόγω γραμματικό λάθος διέφυγε της προσοχής των πάντων και «ταξίδεψε» μέχρι τις κινηματογραφικές αίθουσες.

Η ταινία έσπασε ταμεία στην πρώτη της προβολή. Έκοψε 739.001 εισιτήρια στην πρεμιέρα, λαμβάνοντας την πρώτη θέση στον σχετικό πίνακα εισπράξεων της σεζόν.

Παράλληλα, έλαβε τρίτη θέση στον κατάλογο με τις πιο εμπορικές ταινίες, µετά την Υπολοχαγό Νατάσα και την Αρχόντισσα και τον αλήτη.

Από το 1969 έχουν περάσει 50 χρόνια. Η ταινία έχει προβληθεί εκατοντάδες χιλιάδες φορές σε κινηματογράφους, τηλεοράσεις αλλά και στο σαλόνι κάθε σινεφίλ. Οπότε, ήταν λογικό το να εντοπιστεί το λάθος που… ξέφυγε ακόμη κι από τον Φίνο!

Λίγα λόγια για την ταινία «Η Δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά»

Η Μυρτώ Θεοδώρου (Αλίκη Βουγιουκλάκη) είναι μία όμορφη δασκάλα που διορίζεται σε ένα απομακρυσμένο χωριό, την Κρυόβρυση, λίγο πριν ξεσπάσει ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος. Η νεαρή δασκάλα είναι γεμάτη αγάπη για το λειτούργημά της, αλλά και για τους μαθητές της. Με πρωτοποριακές ιδέες στην εκπαίδευση, αποφεύγει τις τιμωρίες και το ξύλο, παρότι στην αρχή τα πιτσιρίκια σκέφτονται διάφορα καψώνια. Τις μεθόδους της δεν εγκρίνουν οι γονείς με τις αναχρονιστικές αντιλήψεις.

Το χωριό εναντιώνεται όταν η δασκάλα συνάπτει δεσμό με τον Στέφανο (Δημήτρη Παπαμιχαήλ), γεωπόνο και γιο του προέδρου (Παντελή Ζερβό). Το ζευγάρι αποφασίζει να παντρευτεί στις 27 Οκτωβρίου 1940, στο τέλος του γλεντιού όμως, τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου ξεσπά ο πόλεμος και ο Στέφανος φεύγει για το μέτωπο. Τα νέα που φτάνουν είναι δυσάρεστα, καθώς γίνεται γνωστό ότι ο άνδρας της Μυρτώς είναι νεκρός.

Τα χρόνια της Κατοχής είναι πολύ δύσκολα και η νεαρή δασκάλα αφοσιώνεται στους μαθητές της, έχοντας φύλακα – άγγελο το συνάδελφό της Άγγελο (Άγγελο Αντωνόπουλο), που έχει μετατεθεί στο χωριό για χάρη της. Με την απελευθέρωση και με τη σύμφωνη γνώμη του πεθερού της, η Μυρτώ αποδέχεται την πρόταση του Άγγελου να παντρευτούν. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μυστήριο όμως, η επιστροφή του Στέφανου, που εντέλει δεν είχε πεθάνει αλλά νοσηλευόταν σε ιταλικό νοσοκομείο, δίνει στην ταινία το ευτυχισμένο τέλος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments