Ελλάδα

Βόρεια Μακεδονία ονομασία: Όταν η Ελλάδα απέρριψε την πρόταση του 1992

Βόρεια Μακεδονία ονομασία: Όταν η Ελλάδα απέρριψε την πρόταση του 1992
Βόρεια Μακεδονία ονομασία: Στις 17 Ιουνίου του 2018, οι κυβερνήσεις της πΓΔΜ και της Ελλάδας υπέγραψαν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Βόρεια Μακεδονία είναι χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης με πρωτεύουσα τα Σκόπια. Παλαιότερα ήταν γνωστή ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, για συντομία πΓΔΜ ή σύμφωνα με το πρώην συνταγματικό της όνομα, «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Είναι ένα από τα διάδοχα κράτη της Γιουγκοσλαβίας από την οποία δήλωσε την ανεξαρτησία της το 1991.

Από την αρχαιότητα, στο σήμερα

Μάλιστα, σύμφωνα με το sansimera, στις 2 Ιουνίου του 1992, η Ελλάδα απέρριψε την πρόταση της Πορτογαλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ονομαστεί η Δημοκρατία των Σκοπίων «Άνω ή Κάτω Μακεδονία». Η ιστορία της περιοχής ανάγεται στην αρχαιότητα, αρχίζοντας με το βασίλειο της Παιονίας, κράτος Θρακικό. Στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. η περιοχή ενσωματώθηκε στην Περσική Αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών και στη συνέχεια καταλήφθηκε από το Ελληνικό βασίλειο της Μακεδονίας τον 4ο αιώνα π.Χ.

Οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την περιοχή τον 2ο αιώνα π.Χ. και την ενέταξαν στην πολύ μεγαλύτερη επαρχία της Μακεδονίας, που παρέμεινε τμήμα της Βυζαντινής (Ανατολικής Ρωμαϊκής) Αυτοκρατορίας και δέχθηκε συχνές επιδρομές και εποικισμούς Σλαβικών λαών, που άρχισαν τον 6ο αιώνα μ.Χ. Μετά από αιώνες αντιπαράθεσης μεταξύ Βυζαντινής και Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας πέρασε σταδιακά στην Οθωμανική κυριαρχία από τον 14ο αιώνα.

Ανεξάρτητο κράτος το 1991

Η ιδέα της ύπαρξης χωριστού σλαβομακεδονικού έθνους γεννήθηκε αρχικά σε έναν μικρό κύκλο διανοουμένων Σλάβων της Μακεδονίας στο μεταίχμιο 19ου και 20ου αιώνα. Με τους Βαλκανικούς πολέμους, η περιοχή της Μακεδονίας διανεμήθηκε μεταξύ Βουλγαρίας, Σερβίας και Ελλάδας, αλλά ο σλαβομακεδονικός εθνικισμός υποστηρίχθηκε από τα κομμουνιστικά κόμματα της περιοχής κατά το Μεσοπόλεμο και η διάδοσή του ευνοήθηκε από τα προβλήματα που δημιούργησε η γιουγκοσλαβική διοίκηση, που από το 1929 ως το 1941 υπήγαγε το γιουγκοσλαβικό τμήμα της στην επαρχία του Βαρδάρη με πρωτεύουσα τα Σκόπια.

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο, στην κατεχόμενη από τη Βουλγαρία Μακεδονία του Βαρδάρη αναπτύχθηκε ένα αντιφασιστικό αντάρτικο, που μετά τον πόλεμο οδήγησε στην ίδρυση της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ως ομόσπονδης δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Το 1991, με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία έγινε ανεξάρτητο κράτος με τη συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Γρίφος» η ονομασία της

Οι επίσημες Ελληνικές αρχές αναφέρονταν στο κράτος ως «η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», όρος ο οποίος χρησιμοποιείτο και από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το ΝΑΤΟ και πολλά κράτη. Στον καθημερινό δημόσιο λόγο εντός Ελλάδος η χώρα αναφερόταν ως «Σκόπια» ή «κράτος των Σκοπίων».

Πολλά κράτη την είχαν αναγνωρίσει και με το συνταγματικό της όνομα, όσο αφορούσε στις κατ’ ιδίαν διμερείς τους σχέσεις, ενώ σε διεθνές επίπεδο συνέχιζαν να χρησιμοποιούν τον όρο με τον οποίο αναφερόταν προσωρινά από τον ΟΗΕ. Στις 17 Ιουνίου του 2018, οι κυβερνήσεις της πΓΔΜ και της Ελλάδας υπέγραψαν τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2019 είχε επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών και, οδήγησε στη μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Από τον Δεκέμβριο του 2005 είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι στις 2 Απριλίου του 2008, δεν έλαβε τελικά πρόσκληση για την ένταξή της στη συμμαχία λόγω της διαφωνίας με την Ελλάδα σχετικά με το όνομα. Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη μετονομασία της χώρας έλαβε πρόσκληση το 2019 και εντάχθηκε επίσημα στη συμμαχία στις 27 Μαρτίου 2020.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments