Διεθνή

Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών: Στατιστικές που τρομάζουν

Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών: Στατιστικές που τρομάζουν
Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών: Το πιο ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας που σηκώνει όλα τα βάρη στη χώρα όπου μαίνονται οι συγκρούσεις, είναι τα παιδιά.

Η Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών έχει καθιερωθεί την 4η Ιουνίου, ενώ πριν από λίγες ημέρες ήταν και η Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών. Πρόκειται για απόφαση που ελήφθη το 1983, που τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Αφορμή υπήρξε η επιθετικότητα του ισραηλινού κράτους κατά μεγάλου αριθμού παιδιών παλαιστινιακής καταγωγής.

«Μια ολόκληρη γενιά με σωματικά και ψυχικά τραύματα»

Μάλιστα, οι στατιστικές και τα αποτελέσματά τους τρομάζουν. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά εκτιμάται ότι έχουν ακρωτηριαστεί σε αεροπορικές επιθέσεις των συριακών ενόπλων δυνάμεων. Είναι τα αθώα θύματα ενός πολέμου που αδυνατούν να καταλάβουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ πριν από τρία χρόνια, 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μείνει ανάπηροι λόγω του πολέμου στη Συρία. Πάνω από 80.000 υποβλήθηκαν σε ακρωτηριασμούς άκρων και μεγάλος αριθμός εξ αυτών ήταν παιδιά. Η UNICEF μάλιστα, κάνει λόγο για «μια ολόκληρη γενιά με σωματικά και ψυχικά τραύματα».

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών περίπου εκτιμάται, ότι περίπου δέκα εκατομμύρια παιδιά έχουν σκοτωθεί σε πολεμικές συρράξεις. Σύμφωνα, με έκθεση που δημοσίευσε η φιλανθρωπική Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Save the Children» (Σώστε τα Παιδιά), πριν από τέσσερα χρόνια περίπου, 420 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν ένα στα πέντε, ζούσαν σε περιοχές ενόπλων συγκρούσεων το 2017.

Τα παιδιά που επλήγησαν περισσότερο το 2017 από τις συγκρούσεις ήταν στο Αφγανιστάν, Υεμένη, Νότιο Σουδάν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Συρία, το Ιράκ, το Μαλί, την Νιγηρία και την Σομαλία. Επίσης, πεντακόσιες χιλιάδες μωρά πέθαναν λόγω των πολέμων από το 2013 ως το 2017 που σημαίνει, ότι σχεδόν εκατό χιλιάδες βρέφη πεθαίνουν εξαιτίας των ένοπλων συρράξεων σε ετήσια βάση και κυρίως λόγω των συνεπειών τους, όπως την ασιτία, των επιδημιών, της έλλειψης υγειονομικής περίθαλψης και της απώλειας ανθρωπιστικής βοηθείας.

1 στα 10 παιδιά αναγκάζεται να εργαστεί

Και η απώλεια γίνεται η νέα τους πραγματικότητα γιατί από παιδιά που γνώρισαν την ασφάλεια της ειρήνης, έρχονται αντιμέτωπα με καταστάσεις τραγικές σε πολύ νεαρή ηλικία, όπως είναι το πένθος, η ανασφάλεια και ο φόβος. Σε άλλη έκθεση της UNICEF αναφέρεται ότι τα παιδιά που γεννιούνται σε εμπόλεμη κατάσταση μεγαλώνουν πρόωρα, καθώς 1 στα 10 αναγκάζεται να εργαστεί, ενώ το 40% των παιδιών στερούνται της βασικής εκπαίδευσης.

«Τα παιδιά είναι τα πιο αθώα θύματα. Είναι τόσο νέα και τόσο μεγάλη η απώλεια. Δεν ήταν δική τους η ευθύνη. Ήταν ευθύνη των μεγαλύτερων κι αυτά πλήρωσαν το βαρύ τίμημα με την ίδια τους τη ζωή», έχει τονίσει η Ισραηλινή φοιτήτρια στη Bezalel Academy of Arts and Design της Ιερουσαλήμ, Ορ Σεγκάλ, η οποία αποφάσισε να πάρει το πενάκι της και να παρακινήσει και άλλους σκιτσογράφους να τιμήσουν όλοι μαζί τη μνήμη των παιδιών αυτών. Άλλωστε, το πρότζεκτ τους «Children of Israel and Gaza» (Παιδιά του Ισραήλ και της Γάζας) έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων ανά τον κόσμο και η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» δημοσίευσε εκτενές άρθρο με ρεπορτάζ και πλούσιο υλικό από την όλη δράση.

Οι επιθέσεις εναντίον παιδιών στο πλαίσιο ένοπλων συρράξεων έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί

Πάντως, οι επιθέσεις εναντίον παιδιών στο πλαίσιο ένοπλων συρράξεων έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί μέσα στην τελευταία δεκαετία, όπως καταγγέλλει σε έκθεση του 2019 το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF). Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επαληθεύσει πάνω από 170.000 κατάφωρες παραβιάσεις με θύματα τα παιδιά στο πλαίσιο ένοπλων συρράξεων από το 2010, κάτι που σημαίνει πως κατά μέσον όρο διαπράττονταν περίπου 45 καθημερινά τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με τη UNICEF.

Στις παραβιάσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται φόνοι, ακρωτηριασμοί, σεξουαλικά εγκλήματα, απαγωγές, απαγόρευση της πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια, στρατολόγηση ανηλίκων, επιθέσεις εναντίον σχολείων και νοσοκομείων κ.ά.. Το 2018, ο ΟΗΕ κατέγραψε πάνω από 24.000 κατάφωρες παραβιάσεις με θύματα παιδιά, σχεδόν τριπλάσιες από ό,τι το 2010. Σχεδόν στις μισές από τις περιπτώσεις, τα παιδιά είτε σκοτώθηκαν είτε ακρωτηριάστηκαν σε αεροπορικές επιδρομές ή εξαιτίας της πυροδότησης εκρηκτικών, όπως νάρκες, όλμοι και άλλα είδη όπλων κατά προσωπικού.

«Προστατεύστε τα παιδιά»

Εξάλλου, η UNICEF επισημαίνει πως ο αριθμός των χωρών όπου μαίνονται ένοπλες συρράξεις είναι σήμερα ο υψηλότερος των τελευταίων τριών δεκαετιών. «Οι ένοπλες συρράξεις σε διεθνές επίπεδο διαρκούν περισσότερο, προκαλούν περισσότερη αιματοχυσία, στοιχίζουν τις ζωές περισσότερων νέων», υπογράμμισε η εκτελεστική διευθύντρια Χενριέτα Φορ.

«Οι επιθέσεις εναντίον παιδιών συνεχίζονται αμείωτες καθώς τα εμπόλεμα μέρη παραβιάζουν έναν από τους πιο θεμελιώδεις κανόνες του δικαίου του πολέμου: την προστασία των παιδιών», προσέθεσε η ίδια, υπογραμμίζοντας πως πολλές ακόμη παραβιάσεις των δικαιωμάτων παιδιών σε ένοπλες συρράξεις δεν αναφέρονται ποτέ.

Τα παιδιά στη Συρία, στην Υεμένη και στο Αφγανιστάν διέτρεχαν ιδιαίτερα υψηλούς κινδύνους το 2019, σύμφωνα με τη UNICEF. Επισημαίνεται ακόμα στην έκθεσή της πως επείγει τα εμπόλεμα μέρη στις συρράξεις σε διεθνές επίπεδο να τερματίσουν τις παραβιάσεις με θύματα παιδιά και τις επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments