Ελλάδα

Μαγιορκίνης: Πρέπει να διατηρηθεί η ύφεση της πανδημίας

Μαγιορκίνης: Πρέπει να διατηρηθεί η ύφεση της πανδημίας
Μαγιορκίνης: Για την πορεία της πανδημίας και την ύφεση της μίλησε ο επίκουρος Καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε σχετικά με την ανάγκη διατήρησης της ύφεσης της πανδημίας. Να θυμίσουμε ότι σήμερα τα κρούσματα ανήλθαν στα 791 εκ των οποίων τα  400 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 84 νέες λοιμώξεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια συνεχίζει να μειώνεται, όπως και η πίεση στο σύστημα Υγείας. Την τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκαν 34% λιγότερες διαγνώσεις από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και ο αριθμός των πολιτών που καταλήγουν μειώθηκε σε ποσοστό 19%, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μειώθηκε ο αριθμός των ΜΕΘ

Ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 14%.Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο covid-19, υποχωρεί σε λιγότερες από 150 ανά ημέρα.

Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για τον προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-test, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 27.000.000 συσκευές self-test σε περίπου 4,3 εκατομμύρια πολίτες. Σχεδόν 19 εκατ. δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, είναι σχεδόν 32.000.

Η συνολική επιδημιολογική εικόνα δείχνει σαφή ύφεση της επιδημίας, ωστόσο, όπως τόνισε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή μέχρι να επιτύχουμε ένα ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας.

Αποκλιμακώνεται η πίεση στο σύστημα υγείας

Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αποκλιμακώνεται σταθερά, συμπλήρωσε ο καθηγητής. Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρείται 13% μείωση στους διασωληνωμένους, αλλά και περισσότερα εξιτήρια σε σχέση με τις εισαγωγές λόγω κορωνοϊού στα νοσοκομεία.

Στην Ελλάδα τα νέα κρούσματα, αλλά και οι θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού παρουσίασαν μείωση κατά 16% την περασμένη εβδομάδα. «Βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας», παρατήρησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Δεν είμαστε ακόμη σε σημείο που μπορούμε να επανέλθουμε»

Αναφερόμενος στα αυτοδιαγνωστικά τεστ, ο καθηγητής τόνισε πως έχουν διανεμηθεί 18 εκατ self test σε περίπου 3,9 εκατομμύρια πολίτες. Από αυτά, το σύνολο των θετικών τεστ, μετά και την εξέταση PCR, ήταν 25.179. «Το 50% όλων των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας τον Μάιο αφορούσαν σε επιβεβαιωτικό έλεγχο self test» είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Αν και ακόμη δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε θα είμαστε σίγουροι για την επάνοδο στην κανονικότητα» είπε ο καθηγητής, για δύο πράγματα είμαστε βέβαιοι. «Δεν είμαστε ακόμη σε σημείο που μπορούμε να επανέλθουμε» τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments