Διεθνή

Έρευνα για κορωνοϊό: Μικρότερος ο κίνδυνος σοβαρής λοίμωξης για όσους ακολουθούν αυτή τη διατροφή

Έρευνα για κορωνοϊό: Μικρότερος ο κίνδυνος σοβαρής λοίμωξης για όσους ακολουθούν αυτή τη διατροφή
Έρευνα για κορωνοϊό: Μικρότερος φαίνεται να είναι ο κίνδυνος για μέτρια ή σοβαρή λοίμωξη Covid-19 για όσους έχουν αυτές τις διατροφικές συνήθειες.

Αρκετές μελέτες έχουν βρει ενδείξεις ότι η διατροφή μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη σοβαρότητα και στη διάρκεια των συμπτωμάτων της νόσου Covid-19. Μα μέχρι στιγμής δεν υπήρχε σαφής εικόνα. Οι άνθρωποι λοιπόν, που είναι κατά κύριο λόγο φυτοφάγοι ή ψαροφάγοι, έχουν μικρότερες πιθανότητες για μέτρια ή βαριά λοίμωξη Covid-19, κατά 73% και 59% αντίστοιχα, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ. Σάρα Σάιντελμαν του Νοσοκομείου Στάμφορντ του Κονέκτικατ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό επιστήμης της διατροφής «BMJ Nutrition Prevention & Health», ανέλυσαν στοιχεία για 2.884 υγειονομικούς με εκτεταμένη έκθεση στον κορονοϊό, οι οποίοι εργάζονταν σε έξι χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ).

Η μελέτη συνέλεξε στοιχεία για τη διατροφή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κατά το προηγούμενο έτος και συσχέτισε αυτές τις πληροφορίες με τη σοβαρότητα όσων λοιμώξεων Covid-19 εμφανίστηκαν στους συμμετέχοντες (επρόκειτο για 568, από τους οποίους οι 138 είχαν μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη από κορωνοϊό, ενώ οι 430 ήπια).

Παίζει ρόλο και το βάρος;

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έκαναν προηγουμένως κατά βάση φυτοφαγία ή ψαροφαγία, είχαν 73% και 59% μικρότερο κίνδυνο μέτριας έως βαριάς νόσου Covid-19. Επίσης, σε σχέση με όσους έκαναν φυτοφαγία αποφεύγοντας το κρέας και τα άλλα ζωικά προϊόντα, όσοι έκαναν διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες και πολλές πρωτεΐνες, είχαν σχεδόν τετραπλάσια πιθανότητα να αρρωστήσουν με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα Covid-19.

Αυτά ίσχυαν ανεξάρτητα από το βάρος κάποιου και από το αν είχε υποκείμενα νοσήματα. Από την άλλη, δεν βρέθηκε κάποια συσχέτιση ανάμεσα στο είδος της διατροφής και στην πιθανότητα κάποιος να μολυνθεί από κορωνοϊό.

Η φυτοφαγική διατροφή περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτοχημικά (πολυφαινόλες, καροτενοειδή), βιταμίνες και μέταλλα, που είναι σημαντικά για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, τα ψάρια είναι πηγή άφθονων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Το υγιές «προφίλ» για το σώμα

Επίσης, να σημειωθεί πως σε άλλη επιστημονική μελέτη, βρετανική, αναφέρεται πως όσοι κάνουν φυτοφαγική διατροφή έχουν πιο υγιές «προφίλ» βιοδεικτών στο σώμα τους σε σχέση με όσους τρώνε κρέας και αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από την ηλικία και το βάρος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Κάρλος Σέλις-Μοράλες του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο, διαδικτυακό φέτος λόγω κορωνοϊού, ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας (ECO), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 178.000 υγιή άτομα ηλικίας 37 έως 73 ετών, από τους οποίους οι 4.111 ήταν φυτοφάγοι.

Η μελέτη εξέτασε τη σχέση της διατροφής με 19 βιοδείκτες του αίματος και των ούρων, οι οποίοι σχετίζονται με διάφορες παθήσεις (διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνο, νεφρική και ηπατική λειτουργία, υγεία οστών κ.ά.). Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τους κρεατοφάγους, οι φυτοφάγοι έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε 13 δυνητικά επικίνδυνους βιοδείκτες, όπως είναι η ολική χοληστερίνη, η «κακή» χοληστερίνη (LDL), η κρεατινίνη, οι δείκτες του ήπατος GGT και AST, η ορμόνη IGF-1 κ.ά.

Οι παθολογικοί βιοδείκτες μπορεί να οδηγήσουν σε κυτταρική βλάβη και χρόνια νόσο

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι φυτοφάγοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα σε «καλούς» βιοδείκτες, όπως η «καλή» χοληστερίνη (HDL), η βιταμίνη D και το ασβέστιο, καθώς επίσης σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Δεν διαπιστώθηκε κάποια διαφορά μεταξύ φυτοφάγων – κρεατοφάγων σε άλλους βιοδείκτες, όπως τα επίπεδα σακχάρου (γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης), αρτηριακής πίεσης ή C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (δείκτης φλεγμονής).

Γενικά, σύμφωνα με τον Δρ. Μοράλες, «οι φυτοφάγοι φαίνονται να έχουν χαμηλότερα επίπεδα παθολογικών βιοδεικτών που μπορούν να οδηγήσουν σε κυτταρική βλάβη και σε χρόνια νόσο».

Η προστατευτική δράση της Μεσογειακής δίαιτας

Τέλος, θυμίζουμε την πρόσφατη επιδημιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου της Navarra της Ισπανίας, σε συνεργασία με το Department of Nutrition του Πανεπιστημίου Harvard, που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2021 στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition με τίτλο «Μεσογειακή δίαιτα και ο κίνδυνος COVID-19, στη μελέτη SUN του Πανεπιστημίου της Ναβάρα».

Επιβεβαιώνει την προστατευτική δράση της Μεσογειακής δίαιτας έναντι της νόσου COVID-19. Τα αποτελέσματα έδειξαν αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ του βαθμού υιοθέτησης της Μεσογειακής δίαιτας και της πιθανότητας νόσησης από τον SARS-Cov-2, καθώς όσο το μοντέλο διατροφής των συμμετεχόντων ήταν πιο κοντά στη Μεσογειακή δίαιτα, τόσο χαμηλότερη ήταν η πιθανότητα νόσησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments