Οικονομία

Υπουργείο Οικονομικών: Μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Υπουργείο Οικονομικών: Μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου
Υπουργείο Οικονομικών: Σε ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Σε ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Μεταξύ άλλων ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε: « Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση επεδίωξε – και πέτυχε – τη χρονική επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα 5 νησιά, με μόνιμο τρόπο. Αυτό συνέβη κατόπιν διαπραγμάτευσης του Υπουργείου Οικονομικών με τους θεσμούς, και τελικής συμφωνίας αυτών, καθώς και συζήτησης στο τελευταίο Eurogroup, της προηγούμενης Πέμπτης, όπου η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών έθεσε, με επιχειρήματα, το ζήτημα».

Τι προβλέπεται με τη νέα διάταξη

Ο κ. Σταϊκούρας μεταξύ άλλων δήλωσε: «Πλέον, με την προτεινόμενη διάταξη, προβλέπεται ότι μειώνονται, από 01.07.2021, κατά 30% οι συντελεστές του ΦΠΑ για τα 5 νησιά (Κως, Λέρος, Λέσβος, Σάμος και Χίος), εφόσον λειτουργούν εντός της περιφέρειάς τους δομές υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων-χωρών, και για όσο διάστημα αυτές παραμένουν σε λειτουργία. Χωρίς την εξαμηνιαία αξιολόγηση, και ανεξαρτήτως των πληθυσμιακών κριτηρίων.

Ενώ, η προαναφερόμενη απόφαση ανακαλείται αυτοδικαίως εντός 3 μηνών από την παύση λειτουργίας της δομής. Αυτή η πρόβλεψη, επαναλαμβάνω, έρχεται να αντικαταστήσει την προσωρινή εξάμηνη παράταση της μείωσης ΦΠΑ που ίσχυε με βάση τον υπολογισμό της χωρητικότητας των δομών. Κι αυτό γιατί η αύξηση της ονομαστικής χωρητικότητας, η οποία δεν συνεπάγεται και την κάλυψή της, καθιστά, τις περισσότερες φορές, απίθανη την πλήρωση της προϋπόθεσης του υπερπληθυσμού, θέτοντας υπό αίρεση τη μείωση του ΦΠΑ στα εν λόγω νησιά».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments