Οικονομία

Μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά: Σε ισχύ η απόφαση για μείωση κατά 30% σε Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο

Μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά: Σε ισχύ η απόφαση για μείωση κατά 30% σε Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο
Μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά: Σε ισχύ τέθηκε από Πέμπτη, 1η Ιουλίου, η νέα μείωση ΦΠΑ κατά 30% για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο.

Σε ισχύ τέθηκε από Πέμπτη, 1η Ιουλίου, η νέα μείωση ΦΠΑ κατά 30% για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο.

Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, ορίζονται τα εξής:

”Μείωση από 1.7.2021 και εφεξής κατά τριάντα τοις εκατό (30%) των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο στα αγαθά και τις υπηρεσίες που προβλέπονται στις διατάξεις των παρ. 4 και 5 του άρθρου 21 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000)”.

Όπως έχει διευκρινίσει ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση και το άσυλο, κατασκευάζονται πολυ-λειτουργικές δομές υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών στα νησιά Κως, Λέρος, Λέσβος, Σάμος και Χίος, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με πλήρη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους.

«Εάν και σήμερα οι ροές είναι μειωμένες, αυτή η διευρυμένη ικανότητα των δομών προσβλέπει στη διαχείριση αστάθμητων μελλοντικών παραγόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση επεδίωξε και πέτυχε τη χρονική επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε αυτά νησιά, με μόνιμο τρόπο» έχει σημειώσει.

Χρήστος Σταϊκούρας

Ο Χρήστος Σταϊκούρας

Πλέον, με την προτεινόμενη διάταξη, προβλέπεται ότι μειώνονται, από 01.07.2021, κατά 30% οι συντελεστές του ΦΠΑ για τα πέντε αυτά νησιά, εφόσον λειτουργούν εντός της περιφέρειάς τους δομές υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων-χωρών και για όσο διάστημα αυτές παραμένουν σε λειτουργία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, δεν θα γίνεται πλέον εξαμηνιαία αξιολόγηση, ούτε θα λαμβάνονται υπόψη πληθυσμιακά κριτήρια. Η δε σχετική απόφαση ανακαλείται αυτοδικαίως εντός 3 μηνών από την παύση λειτουργίας της δομής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments