Διεθνή

Incel: Η υποκουλτούρα που όπλισε το χέρι του δολοφόνου στο Πλίμουθ

Incel: Η υποκουλτούρα που όπλισε το χέρι του δολοφόνου στο Πλίμουθ
Incel: Οι κοινότητες Incel έχουν επικριθεί για μισογυνισμό, ενθάρρυνση βίας, διάδοση εξτρεμιστικών απόψεων και ριζοσπαστικοποίηση των μελών τους.

Το πρόσφατο μακελειό στη Βρετανία, κατά το οποίο ο Τζέικ Ντέιβισον σκότωσε πέντε άτομα-ανάμεσά τους τη μητέρα του και ένα τρίχρονο κορίτσι-και τραυμάτισε άλλους δύο στην περιοχή Κέχαμ του Πλίμουθ το βράδυ της Πέμπτης, προτού αυτοκτονήσει, φέρνει στο προσκήνιο την συζήτηση για την incel κουλτούρα (involuntary celibate = άκοντες άγαμοι) μπορούν να αποτελούν απειλή για την κοινωνία.

Incel: Τι συνέβη με τον 22χρονο στο Πλίμουθ

Οι αρχές είχαν επιστρέψει το όπλο του 22χρονου εβδομάδες πριν από το μακελειό της Πέμπτης, αφού είχε αφαιρεθεί τον περασμένο Δεκέμβριο μετά από καταγγελία για επίθεση, σύμφωνα με την αστυνομία. Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε στο διαδίκτυο πριν τις δολοφονίες, ο Τζέικ Ντέιβισον αναφέρθηκε στο πώς μερικοί άνδρες της ηλικίας του είχαν γυναίκες και παιδιά. «Το καταλαβαίνει αυτό ένας incel, ένας παρθένος;» ρωτούσε, προφανώς αναφερόμενος στον εαυτό του. Και ο ίδιος απήντησε “Οχι.”

Τι ακριβώς  προκάλεσε τη θανατηφόρα μανία του 22χρονου χειριστή γερανών παραμένει, προς το παρόν, άγνωστο. Όπως αναφέρει το ot.gr οιι αρχές έχουν προτείνει την υπόθεση εργασίας, ότι μπορεί να ξεκίνησε ως οικιακό περιστατικό και μετά να ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Όποιο και αν είναι το τελικό κίνητρο, η γοητεία που ασκούσε η κουλτούρα των «incel» στον Ντέιβισον θα βρεθεί στο μικροσκόπιο των αρχών, και η δημόσια συζήτηση για το θέμα έχει αρχίσει.

Incel

Ποιοι είναι Incel

Οι incel είναι μέλη μιας διαδικτυακής υποκουλτούρας ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως ανίκανοι να βρουν έναν ρομαντικό ή σεξουαλικό σύντροφο παρά το ότι το επιθυμούν. Οι συζητήσεις στα φόρουμ incel συχνά χαρακτηρίζονται από δυσαρέσκεια και μίσος, μισογυνία, μισανθρωπία, αυτολύπηση και αυτο-μισία, ρατσισμός, αίσθηση δικαιώματος στο σεξ και έγκριση της βίας κατά των γυναικών και των σεξουαλικά ενεργών ατόμων.

Η αμερικανική ΜΚΟ Νομικό Κέντρο Φτώχιας του Νότου (SPLC) περιέγραψε την υποκουλτούρα ως “μέρος του διαδικτυακού ανδρικού υπερκρατικού οικοσυστήματος” που περιλαμβάνεται στη λίστα των ομάδων μίσους. Οι Incel είναι ως επί το πλείστον άρρενες και ετεροφυλόφιλα, και πολλές πηγές αναφέρουν ότι είναι κυρίως λευκούς.  Οι εκτιμήσεις για το συνολικό μέγεθος της υποκουλτούρας ποικίλλουν σημαντικά, που κυμαίνονται από χιλιάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες μέλη.

Incel: Μαζικές δολοφονίες

Τουλάχιστον οκτώ μαζικές δολοφονίες, με αποτέλεσμα συνολικά 61 θανάτους, έχουν διαπραχθεί από το 2014 από άνδρες που είτε αυτοπροσδιορίστηκαν ως incel είτε που ανέφεραν ονόματα και γραπτά που σχετίζονται με το incel στα ιδιωτικά τους γραπτά ή δημοσιεύσεις στο Διαδίκτυο. Οι κοινότητες Incel έχουν επικριθεί από ερευνητές και ΜΜΕ για μισογυνισμό, ενθάρρυνση βίας, διάδοση εξτρεμιστικών απόψεων και ριζοσπαστικοποίηση των μελών τους. Ξεκινώντας το 2018, η ιδεολογία incel έχει περιγραφεί όλο και περισσότερο ως τρομοκρατική απειλή και μια επίθεση τον Φεβρουάριο του 2020 στο Τορόντο του Καναδά έγινε η πρώτη περίπτωση υποτιθέμενης τέτοιας βίας που διώκεται ως τρομοκρατική ενέργεια.

Αρχικά ο συνδυασμός δημοσιεύσεων και βίντεο του Ντέιβισον δεν φαίνεται να έχει τόσο ακραίες απόψεις, εξακολουθούσε όμως να εκφράζει αντιπάθεια προς τις γυναίκες αλλά και μια αίσθηση αυτολύπησης στην ιδέα ότι η φυσική του εμφάνιση του στερούσε την ερωτική επαφή.

«Είμαι σχεδόν 23 ετών», έγραψε σε μια ανάρτησή του στο Reddit. «Δεν ξέρω καν πώς να γνωρίσω έστω και μια γυναίκα, και δεν [έχω μιλήσει] καθόλου σε καμία από τα 17 μου». Σε ένα άλλο, παραπονέθηκε ότι οι γυναίκες ήταν «πολύ επιλεκτικές». Ένα τρίτο τον δείχνει να παραπονιέται για το ότι έκανε ένα χρόνο γυμναστική και ήταν ακόμα υπέρβαρος. «[Είμαι] ένας χοντρός άσχημος παρθένος», δήλωνε. Αναφερόταν επίσης σε κάτι που ονομάζεται “μαύρο χάπι” – ένας ένθετος όρος που αναφέρεται στην ιδέα ότι η έλλειψη επιτυχίας με το αντίθετο φύλο οφείλεται σε απλή γενετική.

Αν και οι αρχές δεν θέλουν να συσχετίσουν επίσημα την πράξη του Ντέιβισον με το κίνημα των incel, εν τούτοις κάποιοι στο διαδίκτυο έχουν ήδη αρχίσει να δικαιολογούν, ακόμη και να επαινούν, τον δράστη και να τον ταυτίζουν με τον Ελιοτ Ρότζερ που διέπραξε ένα έγκλημα με παρόμοια κίνητρα, σκοτώνοντας έξι άτομα στην Καλιφόρνια το 2014.

Οι κοινότητες Incel έγιναν πιο εξτρεμιστικές και επικεντρώθηκαν στη βία από τα τέλη της δεκαετίας του 2010. Αυτό έχει αποδοθεί σε παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των επιρροών από αλληλεπικαλυπτόμενες ομάδες μίσους στο διαδίκτυο και την άνοδο των ομάδων υπέρμαχων των δεξιών και των λευκών. Η μισογυνιστική και βίαιη ρητορική ορισμένων incels έχει οδηγήσει σε πολυάριθμες απαγορεύσεις από ιστότοπους και webhosts.

Ξεκινώντας το 2018 και μέχρι τη δεκαετία του 2020, η ιδεολογία incel έχει περιγραφεί από κυβερνήσεις και ερευνητές ως απειλή τρομοκρατίας και οι αρχές επιβολής του νόμου έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για την υποκουλτούρα. Μια έκθεση του Ιανουαρίου 2020 από το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας προειδοποίησε ότι οι incel ήταν μια «αναδυόμενη εσωτερική τρομοκρατική απειλή» που «θα μπορούσε σύντομα να ταιριάξει ή ενδεχομένως να εκλείψει, το επίπεδο θνησιμότητας που αποδεικνύεται άλλων τύπων εγχώριας τρομοκρατίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments