Πολιτική

Αφγανιστάν: Επιχείρηση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τον απεγκλωβισμό 10 Αφγανών μεταφραστών

Αφγανιστάν: Επιχείρηση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τον απεγκλωβισμό 10 Αφγανών μεταφραστών
Αφγανιστάν: H Γαλλία και άλλες δυτικές χώρες έχουν εγκαταστήσει τις αποστολές τους στο αεροδρόμιο, για να βοηθήσουν στην εκκένωση.

Με νηφαλιότητα παρακολουθεί η Αθήνα τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, όπου η νέα τάξη πραγμάτων που δημιουργείται στην περιοχή ανατρέπει άρδην τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα του εύθραυστου κράτους. Η αδυναμία μετατροπής της χώρας σε μια «δυτικού τύπου δημοκρατία», αλλά και η απόσυρση των δυτικών δυνάμεων είκοσι και πλέον χρόνια από την πρώτη είσοδό τους στη χώρα, ακολουθείται από την πλήρη «παλινόρθωση» των Ταλιμπάν, οι οποίοι απέχουν πλέον μια ανάσα από τον πλήρη έλεγχο της πρωτεύουσας, Καμπούλ.

Με αυτά τα δεδομένα, ανακαλούνται και απομακρύνονται ώρα με την ώρα όλες οι διπλωματικές αποστολές από τη χώρα, ενώ χώρες με εμβληματική παρουσία στην περιοχή, όπως οι ΗΠΑ, καταστρέφουν από χθες έγγραφα και αντικείμενα με το εθνόσημο, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως προπαγάνδα, κατά την πάγια διπλωματική πρακτική. Αφγανιστάν

Αφγανιστάν: Επιχείρηση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τον απεγκλωβισμό 10 Αφγανών μεταφραστών

Στην αλυσίδα για την μεταφορά διπλωματικού προσωπικού που έχει στηθεί τις τελευταίες ώρες από χώρες -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχει και η Ελλάδα, καθώς καταβάλλονται εργώδεις προσπάθειες για την ασφαλή απομάκρυνση του διπλωματικού προσωπικού. Όπως αναφέρει το protothema, μολονότι η Ελλάδα δεν διαθέτει διπλωματική Αρχή, αλλά εξυπηρετείται από το Πακιστάν, αγώνας δρόμου γίνεται αυτήν την ώρα, ώστε Αφγανοί πολίτες που υπηρετούσαν ως μεταφραστές στον ελληνικό στρατό να επιστρέψουν σώοι και αβλαβείς στην Ελλάδα, μαζί με τις ευρωπαϊκές διπλωματικές αποστολές.

Ήδη, άλλωστε, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλες δυτικές χώρες έχουν εγκαταστήσει τις αποστολές τους στο αεροδρόμιο, για να βοηθήσουν στην εκκένωση. Στην προσπάθεια να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο της Καμπούλ συμβάλλει και το ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Το ΝΑΤΟ βοηθάει να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο της Καμπούλ για να διευκολυνθούν και να συντονιστούν οι αναχωρήσεις» από τη χώρα, σχολίασε στο twitter.

Αφγανιστάν: Φόβοι για νέο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα

Παρότι η Αθήνα συντονίζει σε πρώτο χρόνο τις ενέργειες για την επιστροφή προσωπικού που συνεργάστηκε με τις ελληνικές δυνάμεις στην περιοχή, υπαρκτός είναι ήδη ο προβληματισμός αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στο πεδίο του μεταναστευτικού, καθώς γνώστες των διπλωματικών θεμάτων στην Αθήνα προεξοφλούν ότι η Τουρκία θα εμφανιστεί ως «κυματοθραύστης» των μεταναστευτικών ροών, με σκληρά ανταλλάγματα.

Για «Ήττα της Δύσης» έκανε λόγο σε σχόλιό του στο twitter o Βουλευτής ΝΔ Βόρειου Τομέα, Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας «Εγρήγορση για την Ελλάδα. Σε περίπου ένα μήνα θα είναι αισθητός ο πρώτος μεταναστευτικός αντίκτυπος στην ευρύτερη περιοχή μας».

Τον ελληνικό προβληματισμό συμμερίζεται την ίδια ώρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως φάνηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με φόντο τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής τονίζει ότι είναι αναγκαίο να επιτευχθεί συμφωνία των χωρών μελών της Ένωσης, με στόχο την έγκριση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments