Ελλάδα

Πρόεδρος συνοριοφυλάκων Έβρου στο pagenews.gr: Από την πλευρά μας με κόπο και φιλότιμο κρατάμε τα σύνορά μας

Πρόεδρος συνοριοφυλάκων Έβρου στο pagenews.gr: Από την πλευρά μας με κόπο και φιλότιμο κρατάμε τα σύνορά μας
Πρόεδρος συνοριοφυλάκων Έβρου στο pagenews.gr: Για τις μεταναστευτικές ροές στον Έβρο, το φράχτη, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό αλλά και τις πρόσφατες προσλήψεις συνοριοφυλάκων μίλησε ο κ. Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς Πρόεδρος Συνοριοφυλάκων Έβρου στο pagenews.gr και τη Σοφία Χύτου.

Για τις μεταναστευτικές ροές στον Έβρο, το φράχτη, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό αλλά και τις πρόσφατες προσλήψεις συνοριοφυλάκων μίλησε ο κ. Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς Πρόεδρος Συνοριοφυλάκων Έβρου στο pagenews.gr και τη Σοφία Χύτου.

Για τις μεταναστευτικές ροές στον Έβρο

Αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές αυτή τη στιγμή στον Έβρο δήλωσε: “Από το Μάιο και την άρση των μέτρων του lockdown καθώς και το άνοιγμα των Νομών σιγά σιγά άρχισε η αύξηση των ροών στην περιοχή μας. Όλο αυτό το διάστημα πραγματικά οι ροές ήταν σχεδόν μηδαμινές καθώς δεν μπορούσαν οι εγκληματίες διακινητές να έρθουν στην περιοχή μας και να πάρουν όλους αυτούς τους ανθρώπους και να γίνονται οι διακινήσεις. Δυστυχώς μετά το Μάιο, βέβαια τέτοια εποχή το καλοκαίρι στη δουλειά μας είναι “καυτό” ,έχουμε μεγάλη πίεση.

Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι κατά διαστήματα μπορεί μέσα σε μια βδομάδα να έχουμε πάνω από δέκα συλλήψεις διακινητών σε όλο το κομμάτι που έχει να κάνει όχι μόνο με το δικό μας νομό αλλά και στις περιοχές της Β’ Ζώνης όπως είναι ο νομός Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας μέχρι ακόμη και Θεσσαλονίκη, έχουμε συλλήψεις διακινητών. Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα έχουμε και πάρα πολλά ατυχήματα τα οποία οφείλονται κυρίως στους διακινητές οι οποίοι είτε δεν έχουν διπλώματα οδήγησης, στιβάζουν ανθρώπους, 10 με 15 άτομα σε ένα αυτοκίνητο χωρίς να ξέρουν να οδηγούν και χωρίς τις περισσότερες φορές καν να καταδιώκονται.Έχουμε θρηνήσει πάρα πολλά θύματα από αυτούς τους ανθρώπους, τουλάχιστον εδώ στον Έβρο ευτυχώς δεν έχουμε θρηνήσει κάποιο θύμα από αθώο πολίτη ή συνάδελφο”.

Για τα βήματα που γίνονται από την Πολιτεία και τις συζητήσεις

Για το ηθικό και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι συνοριοφύλακες αλλά και τις πρόσφατες προσλήψεις που αποτελούσαν πάγιο αίτημα ο κ.Γιαλαμάς δήλωσε: “Εμείς από τη δική μας πλευρά συνεχίζουμε, με πάρα πολύ μεγάλο κόπο και φιλότιμο να κρατάμε τα σύνορά μας, με αυτοθυσία πολλές φορές. Σίγουρα έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα, θέλω να είμαι σε αυτό το πράγμα πάρα πολύ ειλικρινής και δίκαιος. Στην επίσκεψη του κ. Χρυσοχοϊδη πριν δύο χρόνια τέτοιο καιρό ήταν περίπου στο Χειμώνιο αναλύοντας και ζητώντας το λόγο μας του ανέφερα πως ο Έβρος δίνει συνεχόμενες μάχες κερδίζει κάποιες αλλά δυστυχώς και οι πολεμιστές δεν υπάρχουν και τα υλικά και εφόδιά μας είναι λιγοστά έως μηδαμινά. Ο υπουργός είδα να δίνει πολύ μεγάλη σημασία. Για εμάς ήταν αίτημα χρόνων οι προσλήψεις συνοριοφυλάκων οι οποίες έγιναν, οι 400 προσλήψεις συνοριοφυλάκων, πολύ σημαντικό για το ανθρώπινο δυναμικό και για την ανανέωσή μας.

Για τα γεγονότα στον Έβρο

Αναφορικά με την κρίση που δημιουργήθηκε στον Έβρο πριν ενάμιση χρόνο ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων σημείωσε χαρακτηριστικά πως εκεί έζησε πραγματικά την ελληνική υπερηφάνεια ενώ η στήριξη του κόσμου ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητική: “Από εκεί και πέρα γίνανε και κάποια βήματα που είχαν να κάνουν και με τα γεγονότα που περάσαμε πριν 1.5 χρόνο στις Καστανιές, πολύ δύσκολες καταστάσεις, όπου μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις,θέλω να σημειώσω ότι εκεί έζησα πραγματικά την ελληνική περηφάνια όχι μόνο στο πεδίο της μάχης αλλά και στο θέμα του ηθικού. Η συμπαράσταση και υλική και ηθική που είχαμε όλο εκείνο το διάστημα όχι μόνο των Εβριτών αλλά απανταχού όλων των Ελλήνων ήταν πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι για να κρατήσουμε τα σύνορά μας” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το επόμενο διάστημα και την κατάσταση στο Αφγανιστάν

Για την κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν και το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι ροές είπε: “Μας ανησυχεί η κατάσταση που επικρατεί αυτό το διάστημα, ωστόσο αυτή τη στιγμή που μιλάμε είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι, καθώς έχουν γίνει βήματα πάρα πολύ σημαντικά, όπως είναι ο φράχτης στο Νότιο κομμάτι του Έβρου περίπου 27 χιλιόμετρα που είναι ένα πολύ σημαντικό μέσο διευκόλυνσης για τη δουλειά μας. Θα ήθελα να τονίσω ότι εκείνο το κομμάτι είναι απροσπέλαστο όμως υπάρχουν άλλα 160 χιλιόμετρα της συνοριογραμμής του Έβρου που δυστυχώς εκεί επιλέγουν οι διακινητές τα περάσμάτά τους.Όσο καλά και να τα φυλάσσουμε υπάρχουν φορές που οι διακινητές βρίσκουν τρόπους να περνούν όλες αυτές τις ανθρώπινες ψυχές.

Για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό

Πρέπει να παρθούν τολμηρότερες αποφάσεις, σημείωσε ο κ. Γιαλαμάς και συνέχισε:” ξεκινώντας από το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό.Είναι σημαντικό να δούμε το σύστημα επιτήρησης θερμικών καμερών σε όλη τη συνοριογραμμή του Έβρου με 11 πυλώνες, όπου σε λίγες ημέρες θα έχουμε ακόμη ένα “όπλο” πάρα πολύ σημαντικό για την επιτήρηση των συνόρων μας.Ένα έργο το οποίο πήρε σάρκα και οστά ενώ είχε σταματήσει εδώ και δέκα χρόνια η δημοπράτησή του, πλέον είναι έτοιμο. Έχουμε πάρει ανάλογη εκπαίδευση και πλέον είναι στη φαρέτρα των όπλων μας που έχει να κάνει με τη φύλαξη των συνόρων της χώρας μας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments