Ελλάδα

Κρούσματα παιδιά: Ξεπέρασαν τις 3.000 οι μολύνσεις σε μαθητές

Κρούσματα παιδιά: Ξεπέρασαν τις 3.000 οι μολύνσεις σε μαθητές
Κρούσματα παιδιά: Δεν έχουν περάσει παρά δύο μέρες από την έναρξη του σχολικού έτους και ήδη έχουν βρεθεί μαθητές που είναι θετικοί στον κορωνοϊό.

Δεν έχουν περάσει παρά τρεις μέρες από την έναρξη του νέου σχολικού έτους και ήδη υπάρχει μεγάλη αύξηση στα κρούσματα κυρίως στα παιδιά. Την ίδια ώρα την Τρίτη από τα συνολικά 2.919 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφονται 606 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 409. Το Σάββατο 11/09, τα συνολικά κρούσματα ανήλθαν σε 2.197, με 433 εξ αυτών να καταγράφονται στην Αττική και 318 στη Θεσσαλονίκη.

Τη στιγμή που ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης παραμένει το να μην κλείσουν τα σχολεία, τα κρούσματα δείχνουν να ανεβαίνουν στους μαθητές. Πρόκειται για κρούσματα μιας εβδομάδας, γεγονός που δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πόσα είναι τα κρούσματα σε ανήλικους

Από τις 6 Σεπτεμβρίου έως και χθες, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, καταγράφηκαν 3.194 κρούσματα σε ανηλίκους. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, 805 ανήλικοι από μηδέν έως 17 ετών είναι μεταξύ των 2.919 νέων μολύνσεων που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 27,6%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες το ποσοστό των ανηλίκων μεταξύ των νέων κρουσμάτων κυμαινόταν από 21% έως 24%.

Προβλέψεις Παυλάκη για τις νοσηλείες των παιδιών

Τα χειρότερα φαίνεται να είναι μπροστά μας, σύμφωνα με τις εφιαλτικές προβλέψεις του καθηγητή πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη, ο οποίος κάνει λόγο για 300-500 νοσηλείες παιδιών. Η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει με γρήγορους ρυθμούς και πλέον έχει αρχίσει να προσβάλλει και παιδιά, επισημαίνει μέσω της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης. Μάλιστα, ο ίδιος συνέστησε να προετοιμαστούν καλά τα σχολεία, για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού και να είναι ασφαλή.

Με την αύξηση πλέον να φτάνει στο 4,3% μέσα σε μόλις επτά ημέρες και, μάλιστα, χωρίς εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι ειδικοί υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία την αυξανόμενη ανάγκη εμβολιασμού παιδιών και εφήβων 12-17 ετών.

Με πολλά προβλήματα η δεύτερη μέρα λειτουργίας των σχολείων

Δεύτερη μέρα λειτουργίας των σχολείων σήμερα και ήδη έχουν παρουσιαστεί κάποια προβλήματα. Σε ένα σχολείο στη Νέα Σμύρνη, έκλεισαν με νοβοπάν ένα αμφιθέατρο και το μετέτρεψαν σε νηπιαγωγείο. Αντίστοιχα προβλήματα εντοπίζονται και σε άλλες περιοχές.

Σημειώνεται ότι η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το πότε θα κλείνει ένα τμήμα αν εντοπιστούν κρούσματα. Η κυρία Κεραμέως είπε ότι αν υπάρξει κρούσμα σε μία τάξη, τα παιδιά που κάθονται γύρω από αυτό θα κάνουν επτά τεστ την εβδομάδα, ενώ τόνισε ότι ένα τμήμα θα κλείνει εφόσον εντοπιστούν κρούσματα σε παραπάνω από τους μισούς μαθητές.

Με μέτρα η επιστροφή

Μαθητές και εκπαιδευτικοί προσέρχονται από το πρωί στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (self) τεστ, για τους μαθητές, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο, ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου. Για την πρώτη εβδομάδα το self test πρέπει να γίνει την Κυριακή ή το πρωί της Δευτέρας πριν το σχολείο.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων.

Τι ισχύει όπου βρεθούν κρούσματα

Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης. Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα εφτά ημερών ως εξής: 

Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

  • δυο εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
  • εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).
svg%3E

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

  • δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του. 

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments