Οικονομία

ΟΑΕΔ επίδομα ανεργίας: Πόσα ένσημα χρειάζονται

ΟΑΕΔ επίδομα ανεργίας: Πόσα ένσημα χρειάζονται
ΟΑΕΔ επίδομα ανεργίας: Μια από τις βασικές προϋποθέσεις για να λάβετε το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ είναι και ο αριθμός των ενσήμων.

Μια από τις βασικές προϋποθέσεις για να λάβετε το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ είναι και ο αριθμός των ενσήμων. Τα ένσημα αυτά αφορούν είτε αυτούς που επιδοτούνται για πρώτη φορά είτε για ασφαλισμένους που έχουν επιδοτηθεί στο παρελθόν και ανήκουν στην κατηγορία των κοινών ανέργων. Παράλληλα, υπάρχει και η κατηγορία που αφορά τους εποχικά εργαζομένους.

Πόσα ένσημα χρειάζονται για το επίδομα ανεργίας

α) Για ασφαλισμένους που επιδοτούνται για πρώτη φορά για το επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ

1η περίπτωση

  • τουλάχιστον 125 ημέρες εργασίας ή 100 ημέρες για οικοδόμους με κρατήσεις υπέρ του κλάδου ανεργίας εντός του 14μήνου πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των δύο τελευταίων μηνών πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής και
  • 80 ημέρες εξαρτημένης εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα έτη πριν από την έναρξη της επιδότησής τους
ΟΑΕΔ

ΟΑΕΔ

2η περίπτωση (για ασφαλισμένους που δεν καλύπτουν την προϋπόθεση της 1ης περίπτωσης)

  • τουλάχιστον 200 ημέρες εργασίας ή εκατόν ογδόντα (180) για οικοδόμους με κρατήσεις υπέρ του κλάδου ανεργίας κατά τα δύο προηγούμενα έτη πριν από τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των δύο τελευταίων μηνών πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής, και
  • 80 ημέρες εξαρτημένης εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα έτη πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής σχέσης

β) Για ασφαλισμένους που έχουν επιδοτηθεί στο παρελθόν

  • τουλάχιστον 125 ημέρες εργασίας ή 100 ημέρες για οικοδόμους με κρατήσεις υπέρ του κλάδου ανεργίας εντός του 14μήνου πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των δύο τελευταίων μηνών πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής.
  • Οι ασφαλισμένοι της κατηγορίας αυτής δεν πρέπει να έχουν λάβει εντός της προηγούμενης τετραετίας από την έναρξη της επιδότησης για την οποία υποβάλλουν αίτηση πάνω από 400 ημερήσια επιδόματα.
  • Εάν εντός της τετραετίας έχουν επιδοτηθεί, αλλά έχουν λάβει λιγότερα από 400 ημερήσια επιδόματα, δικαιούνται να επιδοτηθούν για τον υπόλοιπο αριθμό ημερησίων επιδομάτων μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των 400 ημερησίων επιδομάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments