Πολιτική

Μέρκελ: Ποιο το αποτύπωμά της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Ελλάδα

Μέρκελ: Ποιο το αποτύπωμά της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Ελλάδα
Μέρκελ: Στις 26 Σεπτεμβρίου, η εποχή Μέρκελ στην πολιτική ηγεσία της Γερμανίας φτάνει στο τέλος της. Δείτε το αφιέρωμα στην σπουδαία Γερμανίδα πολιτικό.
Μέρκελ: Στις 26 Σεπτεμβρίου, η εποχή Μέρκελ στην πολιτική ηγεσία της Γερμανίας φτάνει στο τέλος της. Δείτε το αφιέρωμα στην σπουδαία Γερμανίδα πολιτικό.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία, μπαίνει τέλος στην εποχή της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της χώρας.

Για 16 χρόνια, όμως, η Γερμανίδα πολιτικός σημάδεψε τόσο πολύ αυτό το πόστο που στη Γερμανία πλέον κυκλοφορεί το ανέκδοτο, εάν ένας άνδρας μπορεί να γίνει Καγκελάριος στη χώρα.

Μέρκελ: Οι κυβερνήσεις που συμμετείχε

Η Άνγκελα Μέρκελ είναι χαμηλών τόνων και έκαναν λάθος όσοι την υποτίμησαν. Για παράδειγμα, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον οποίο διαδέχθηκε στην Καγκελαρία, είχε πει πως δεν θα έκανε πότε μαζί της κυβέρνηση.

Δυο μήνες αργότερα όμως η Μέρκελ σχημάτιζε κυβέρνηση με το κόμμα του, το Σοσιαλδημοκρατικό, μέχρι το 2009. Η επόμενη κυβέρνηση ήταν με τους Φιλελεύθερους και μετά πάλι, μέχρι και σήμερα με τους Σοσιαλδημοκράτες. Στα 16 χρόνια της θητείας της διαχειρίστηκε μεγάλες κρίσεις όπως την οικονομική, το προσφυγικό αλλά και την πανδημία.

Ποιο το αποτύπωμά της στη γερμανική και ευρωπαϊκή πολιτική και πόσο επηρέασε την ελληνική πολιτική; Το αφιέρωμα της Deutsche Welle επιχειρεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα.

Μέρκελ: Δείτε εδώ το βίντεο:

Λίγα λόγια για την κα Μέρκελ

Η Άνγκελα Δωροθέα Μέρκελ είναι Γερμανίδα πολιτικός. Στις 22 Νοεμβρίου 2005 το γερμανικό κοινοβούλιο την εξέλεξε στο αξίωμα του καγκελάριου της Γερμανίας. Είναι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας από την ίδρυση του Ομοσπονδιακού Κράτους το 1871.

Η Άνγκελα Μέρκελ γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1954 στο Αμβούργο της τότε Δυτικής Γερμανίας. Είναι πολωνικής καταγωγής από την πλευρά του πατέρα της Χορστ Κάσνερ (1926-2011), καθώς ο παππούς της Λούντβιχ Κάσμιρτζακ άλλαξε το επώνυμό του στο πιο γερμανικό Κάσνερ, όταν μετανάστευσε στη Γερμανία από το Πόζναν. Ο Χορστ Κάσνερ (1926-2011) ήταν πάστορας της Λουθηρανικής Εκκλησίας, ενώ η μητέρα της Χέρλιντ Γέντσεν (γ. 1928), καθηγήτρια Αγγλικών και Λατινικών. Μέρκελ

Λίγους μήνες μετά τη γέννησή της, η οικογένεια Κάσνερ μετακόμισε στο Τέμπλιν της Ανατολικής Γερμανίας, όπου ο πατέρας της ανέλαβε εκκλησιαστικά καθήκοντα στην τοπική εκκλησία. Από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στην Ελεύθερη Γερμανική Νεολαία, τη νεολαία του Ενιαίου Σοσιαλιστικού (Κομουνιστικού) Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας, όπως όλοι οι συνομήλικοί της. Μπορεί η ένταξή στην οργάνωση να ήταν προαιρετική, αλλά τα μέλη της κομματικής νεολαίας απολάμβαναν εξαιρετικά προνόμια, όπως πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση.

Στα μαθητικά της χρόνια η κα Μέρκελ ξεχώρισε για τις επιδόσεις της στην εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας, την οποία ομιλεί με ευχέρεια. Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας (1973-1978) και στη συνέχεια εργάστηκε ως ερευνήτρια.

Το 1977, σε ηλικία 23 ετών, παντρεύτηκε τον συμφοιτητή της Ούλριχ Μέρκελ, με τον οποίο χώρισε το 1982, αλλά μέχρι σήμερα φέρει το επώνυμό του. «Ακούγεται βλακώδες, αλλά δεν μπήκα σε αυτόν το γάμο με τη δέουσα σοβαρότητα», είπε αργότερα. Την ίδια περίοδο γνωρίστηκε με τον συνάδελφό της Γιόακιμ Ζάουερ (γ. 1949), τον οποίο παντρεύτηκε τον Νοέμβριο του 1998.

Στο πολιτικό προσκήνιο εμφανίστηκε το 1989, μετά την κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου, όταν διορίστηκε αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου στην πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας, στην οποία ηγείτο ο χριστιανοδημοκράτης Λόταρ Ντε Μεζιέρ. Μέρκελ

Μετά την επανένωση της Γερμανίας ανέβηκε ταχύτατα στην πολιτική ιεραρχία, υπό τη σημαία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Το 1990 εξελέγη για πρώτη βουλευτής στην περιοχή Στράλσουντ – Νορντφονπόμερν – Ρίγκεν του κρατιδίου Μακλεμβούργου – Δυτικής Πομερανίας, έδρα την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα. Το 1991 ανέλαβε το πρώτο της υπουργικό πόστο. Διορίστηκε υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων και Νεολαίας στην κυβέρνηση του μέντορά της Χέλμουτ Κολ, ενώ από το 1994 έως το 1998 διετέλεσε Υπουργός Περιβάλλοντος στην τελευταία κυβέρνηση Κολ.

Μετά την ήττα της συμμαχίας Χριστιανοδημοκρατών (CDU)- Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) – Φιλελευθέρων (FDP) στις εκλογές του 1998, εξελέγη γενική γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου. Στις 10 Απριλίου 2000 εξελέγη πρόεδρος του κόμματος, μετά την παραίτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το όνομα του οποίου βρέθηκε αναμεμιγμένο σε σκάνδαλο παράνομων χρηματοδοτήσεων.

Το σκάνδαλο αυτό αμαύρωσε και την εικόνα του επιτίμου προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Χέλμουτ Κολ, την παραίτηση του οποίου από το αξίωμα αυτό ζήτησε με άρθρο στην εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» η Μέρκελ, εκπλήσσοντας το γερμανικό κοινό, το οποίο γνώριζε καλά ότι ο Κολ ήταν αυτός που την ανέδειξε στην πολιτική.

Το 2005 η Άνγκελα Μέρκελ ανέλαβε καγκελάριος στην κυβέρνηση του «Μεγάλου Συνασπισμού» Χριστιανοδημοκρατών – Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών κι έτσι έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε αυτό το υψηλό πόστο στη Γερμανία. Μετά τις εκλογές του 2009 διατήρησε τη θέση της επικεφαλής συμμαχικής κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών – Χριστιανοκοινωνιστών και Ελεύθερων Δημοκρατών, ενώ μετά τις εκλογές του 2013 ηγήθηκε εκ νέου του «Μεγάλου Συνασπισμού».

  • Μετά τη νίκη της στις εκλογές του 2013, σχηματίστηκε η τρίτη κυβέρνησή της.
  • Η Μέρκελ επανεξελέγη καγκελάριος και ορκίστηκε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.
  • Εξελέγη καγκελάριος για τέταρτη συνεχόμενη φορά στις εκλογές του 2017.
  • Στις 14 Μαρτίου 2018 σχηματίστηκε η τέταρτη κυβέρνησή της με τη συμμετοχή των κομμάτων CDU, CSU και SPD.
  • Η Άνγκελα Μέρκελ είναι μία από τις ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου και σχεδόν κάθε χρόνο περιλαμβάνεται στις σχετικές λίστες που συντάσσουν κορυφαία περιοδικά, όπως το Time και το Forbes.
  • Πολλοί αναλυτές τη θεωρούν ως την πραγματική αρχηγό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προσωπικότητα που επηρεάζει όσο καμία άλλη τα πολιτικά πράγματα της ενωμένης Ευρώπης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments