Διεθνή

Σκάνδαλο Pegasus: Πέντε Γάλλοι υπουργοί έπεσαν θύματα του λογισμικού

Σκάνδαλο Pegasus: Πέντε Γάλλοι υπουργοί έπεσαν θύματα του λογισμικού
Σκάνδαλο Pegasus: Το λογισμικό κατασκοπείας φαίνεται πως κατάφερε να "προσβάλλει" τα κινητά τηλέφωνα πέντε Γάλλων υπουργών.

Το εύρος μόλυνσης από το σκάνδαλο της Pegasus Spyware φαίνεται πως είναι πολύ μεγάλο, σύμφωνα με όσα έχουν ανακαλύψει οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες. Τα νέα στοιχεία μάλιστα δείχνουν πως επηρεάστηκαν τα κινητά πέντε Γάλλοι υπουργοί. Μάλιστα στόχος ήταν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναγκάστηκε να αλλάξει τηλέφωνο.

Πιο συγκεκριμένα, τα κινητά τηλέφωνα «τουλάχιστον πέντε» γάλλων υπουργών και ενός διπλωμάτη που υπηρετεί στην γαλλική προεδρία είχαν προσβληθεί από το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus, αποκαλύπτει ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Mediapart που επιβεβαιώθηκαν από δύο αξιωματούχους της έρευνας.

Ποιοι είναι οι πέντε Γάλλοι υπουργοί

Τα τηλέφωνα μολύνθηκαν το 2019 και 2020 με το διαβόητο λογισμικό που πουλά η ισραηλινή εταιρεία NSO, αποκάλυψαν οι έλεγχοι των γαλλικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι πέντε υπουργοί είναι οι Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ (Παιδείας), Ζακλίν Γκουρό (Εδαφικής Συνοχής, υπουργείο Εσωτερικών), Ζυλιέν Ντεναρμαντί (Γεωργίας από το 2020, Πόλης και Στέγης προηγουμένως), Εμανουέλ Ουαργκόν (Στέγης, Οικολογικής Μετάβασης προηγουμένως) και Σεμπαστιέν Λεκορνύ (Υπερπόντιων Εδαφών).

Ο διπλωμάτης ανήκει στην διπλωματική υπηρεσία του Μεγάρου των Ηλυσίων και συνεργάζεται για διεθνή θέματα με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Τι αναφέρει η έρευνα

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουλίου από κοινοπραξία 17 διεθνών μέσων ενημέρωσης αποκάλυψε ότι το ισραηλινό λογισμικό Pegasus έχει χρησιμοποιηθεί από διάφορα καθεστώτα για κατασκοπεία ες βάρος 180 δημοσιογράφων, 600 πολιτικών, 85 ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και 65 διευθυντών επιχειρήσεων σε διάφορες χώρες. Το γαλλικό ρεπορτάζ βασίστηκε σε κατάλογο 50.000 τηλεφωνικών αριθμών που έχουν επιλέξει οι πελάτες της NSO από το 2016, κατάλογος που στην κατοχή της οργάνωσης Forbidden Stories και της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το Μαρόκο είναι μια από τις χώρες που έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε το λογισμικό, κάτι που διαψεύδει η Ραμπάτ κάνοντας λόγο για «ισχυρισμούς ψευδείς και αβάσιμους» και πυροδοτώντας δικαστικές έρευνες στην Γαλλία, την Ισπανία και την Γερμανία.

Άλλαξε τηλέφωνο ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν

Μέσα στους πιθανούς στόχους που παρακολουθούνταν από το λογισμικό Pegasus είναι και ο Εμανουέλ Μακρόν. Ειδικότερα, από το λογισμικό παρακολουθούνταν 50.000 τηλεφωνικοί αριθμοί από το 2016. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι αριθμοί τουλάχιστον 180 δημοσιογράφων, 600 πολιτικών, ανδρών και γυναικών, 85 υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 65 επικεφαλής επιχειρήσεων.

Μετά τον σάλο από τις αποκαλύψεις για την υπόθεση του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν άλλαξε το κινητό τηλέφωνό του και τον αριθμό του, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχο της γαλλικής προεδρίας, σε μία από τις πρώτες απτές αντιδράσεις, που ανακοινώθηκαν σε σχέση με το σκάνδαλο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments