Πολιτική

Φλώρος για Belharra: Κτίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις του μέλλοντος

Φλώρος για Belharra: Κτίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις του μέλλοντος
Φλώρος για Belharra: «Και τα καλύτερα έρχονται... Ελλάς - Γαλλία Συμμαχία», ανέφερε για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία στο twitter ο στρατηγός Φλώρος.
Φλώρος για Belharra: «Και τα καλύτερα έρχονται... Ελλάς - Γαλλία Συμμαχία», ανέφερε για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία στο twitter ο στρατηγός Φλώρος.

Ως υπέροχα νέα χαρακτηρίζει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας για την απόκτηση 3 νέων γαλλικών φρεγατών Belharra.

Μην κρύβοντας τον ενθουσιασμό του, σε ανάρτησή του στο twitter, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο στρατηγός Φλώρος αναφέρει:

«Υπέροχα Νέα! Στρατηγική Συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας. Κτίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις του μέλλοντος. Μετά τις «Ριπές Ανέμου» (αναφερόμενος στα Rafale) έρχεται το «Θεόρατο Κύμα».

Τα νέα «Ξύλινα Τείχη» εν πλω για το Πολεμικό Ναυτικό μας! Όραμα-Οργάνωση-Υλοποίηση. Ο σχεδιασμός προχωρά «Μεθ’ Ορμής Ακαθέκτου».

Και τα καλύτερα έρχονται… Ελλάς – Γαλλία Συμμαχία» έγραψε χαρακτηριστικά ο στρατηγός.

Φλώρος για Belharra: Φρεγάτες Belharra και υποβρύχια Τ-214 αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Ριζική αναμένεται να είναι η μεταβολή στο ισοζύγιο στρατιωτικής ισχύος στο δίπολο Ελλάδας – Τουρκίας, μετά τις σημερινές ανακοινώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού από το Παρίσιsvg%3E

Αναμφίβολα, η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας που προβλέπει την αγορά τριών υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra μπορεί να μεταβάλει τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale. svg%3E

Με την πανίσχυρη αντιαεροπορική προστασία τους και τις ανεπτυγμένες δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου, οι φρεγάτες θα επιτρέψουν στο Πολεμικό Ναυτικό να επιχειρεί στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρου με μεγάλη ασφάλεια. Ταυτόχρονα, ο νέος ελληνικός στόλος θα μπορεί να δημιουργήσει ένα πλέγμα αντιπρόσβασης και άρνησης περιοχής που θα δυσκολεύει την τουρκική αεροπορία στο Αιγαίο και αλλού. Φλώρος για Belharra

Σε χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ και κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχει ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «είχα κάνει πρόβλεψη την άνοιξη ότι θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι, δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην έχουμε ένα ήσυχο φθινόπωρο και έναν ήσυχο χειμώνα». Φλώρος για Belharra

Φλώρος για Belharra: Κατόπιν, διατύπωσε την άποψη ότι προτιμά να βλέπει «το ποτήρι μισογεμάτο», για να προσθέσει: «Υπάρχουν θέματα που μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία».

Με μία φράση, δε, που αποσκοπούσε να στείλει άμεσο μήνυμα στη γείτονα, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαμήνυσε πως «η Τουρκία γνωρίζει καλά ποια είναι τα όρια μας. Δεν είναι μόνο όρια της Ελλάδας, είναι όρια της Ευρώπης. Έχουμε αυτή τη στιγμή συγκεκριμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θέτουν την Τουρκία προ των ευθυνών της. Προτιμώ πάντα να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Ταυτόχρονα, όμως, η Ελλάδα έχει μια υποχρέωση να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα. Και το κάνουμε αυτό με τρόπο πολύ συστηματικό και ουσιαστικό, στα πλαίσια πάντα των δημοσιονομικών περιορισμών μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμιά διάθεση να μπει σε κούρσα εξοπλισμών, «υπάρχουν όμως καίρια ζητήματα εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων, μετά από μια δεκαετία κρίσης, τα οποία έχω την ευθύνη να αντιμετωπίσω και να παραδώσω στη συνέχεια στον διάδοχό μου ή στην διάδοχό μου, γιατί ξέρετε ότι αυτές είναι αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν μεγάλο ορίζοντα».

Φλώρος για Belharra: Κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Εμανουέλ Μακρόν μάλιστα, διαμήνυσε πως η συμφωνία με τη Γαλλία έχει «εθνικό κίνητρο καθώς θωρακίζει την πατρίδα μας, έχει όμως και ευρωπαϊκό αφού ενισχύει την κοινή αμυντική μας βιομηχανία».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της στην ευρύτερη γειτονιά της και θα εγγυάται την ειρήνη και την πρόοδο». Φλώρος για Belharra

Την ανάγκη να θωρακιστεί άμεσα η Ελλάδα στρατιωτικά μαρτυρά και η προτίμηση των γαλλικών φρεγατών έναντι των αμερικανικών, με την παράδοση των πρώτων να γίνεται εντός ενός πιο «σφιχτού» χρονοδιαγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από τις τρεις φρεγάτες θα μπορούν να παραδοθούν μέχρι το 2025.

«Επιλέξαμε τις γαλλικές φρεγάτες γιατί αυτή ήταν η τελική εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού. Κρίναμε ότι στην παρούσα συγκυρία το πλοίο αυτό καλύπτει και με το παραπάνω τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων» ήταν τα λόγια του κ. Μητσοτάκη, για να προσθέσει: «Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις από πλευράς Γαλλίας για παράδοση των πλοίων αυτών εντός των χρονοδιαγραμμάτων που το Ναυτικό είχε θέσει».

Παράλληλα, και το πλέον εξόχως σημαντικό στοιχείο, είναι πως η συμφωνία προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).

Σημειώνεται πως, προ μηνών, ο Γάλλος πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι θα ενισχυθεί η γαλλική στρατιωτική παρουσία, εξαγγελία η οποία αποκτά πλέον «σάρκα και οστά».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments