Ελλάδα

Πέθανε ο Θανάσης Τεγόπουλος

Πέθανε ο Θανάσης Τεγόπουλος
Θανάσης Τεγόπουλος: Πέθανε ο πρώην εκδότης της Ελευθεροτυπίας.

Πέθανε ο πρώην εκδότης της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», Θανάσης Τεγόπουλος. Ο Θανάσης Τεγόπουλος, νομικός στο αστικό δίκαιο, ανέλαβε το τιμόνι της εφημερίδας, μετά τον θάνατο του αδελφού του Κίτσου Τεγόπουλου, τον Νοέμβριο του 2006, δίπλα στον αείμνηστο διευθυντή της Σεραφείμ Φυντανίδη.

«Ένας ξεχωριστός για την ευγένεια και την παιδεία του άνθρωπος, ένας επίμονα αριστερός φιλελεύθερος με απόλυτη πίστη στην χωρίς όρια ελευθερία του Τύπου. Χαρισματικός νομικός στο αστικό δίκαιο, ο Θανάσης Τεγόπουλος ανέλαβε μετά τον θάνατο του Κίτσου Τεγόπουλου το τιμόνι της εφημερίδας δίπλα στον αείμνηστο διευθυντή της Σεραφείμ Φυντανίδη». Έτσι τον αποχαιρέτησε η Εφημερίδα των Συντακτών, η οποία ως γνωστόν είναι συνεταιριστική εφημερίδα που εκδόθηκε από ορισμένους παλαιούς εργαζόμενους της Ελευθεροτυπίας. Θανάσης Τεγόπουλος

Η Ελευθεροτυπία κυκλοφόρησε στις 21 Ιουλίου 1975 και υπήρξε η πρώτη εφημερίδα που εκδόθηκε μετά τη μεταπολίτευση. Το πρώτο φύλλο της στήθηκε πάνω στα χνάρια του απεργιακού φύλλου “Αδέσμευτη Φωνή”, το οποίο είχε πρωτοκυκλοφορήσει στις 13 Μαΐου του 1975, εν μέσω της μεγάλης απεργίας των δημοσιογράφων.

Διαφημίστηκε ως «η εφημερίδα των 100 συντακτών», με πρώτο διευθυντή σύνταξης τον Αλέκο Φιλιππόπουλο. Τον διαδέχθηκε τον Απρίλιο του 1976 ο Σεραφείμ Φυντανίδης, ο οποίος ταυτίστηκε όσο κανένας άλλος με την εφημερίδα, μέχρι την αποχώρησή του το 2007. Οι αρχικοί ιδιοκτήτες της εφημερίδας ήταν οι εκδότες εγκυκλοπαιδειών Κίτσος Τεγόπουλος και Χρήστος Σιαμαντάς και από τον Μάιο του 1978 μόνος ο Κίτσος Τεγόπουλος.

Μετά τον θάνατο του Κίτσου Τεγόπουλου, τον Νοέμβριο του 2006, τη διεύθυνση της εφημερίδας ανέλαβαν η κόρη του Μάνια Τεγοπούλου και ο αδελφός του Θανάσης Τεγόπουλος και από το 2010 μόνη η Μάνια Τεγοπούλου.

Τον Νοέμβριο του 1975 κυκλοφόρησε και η “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”, η πρώτη κυριακάτικη έκδοση απογευματινής εφημερίδας, ενώ τον Μάιο του 1978 κυκλοφόρησε και η “Πρωινή Ελευθεροτυπία”, παράλληλα με το απογευματινό φύλλο, χωρίς μάλιστα η έκδοση της μίας να επηρεάσει την κυκλοφορία της άλλης.

Η πρωινή αυτή έκδοση διακόπηκε τρία χρόνια αργότερα (Μάιος 1981). Από τον Ιανουάριο του 1984 η εφημερίδα άλλαξε το σχήμα της σε ταμπλόιντ, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των καιρών. Το 2013 έκλεισε οριστικά λόγω οικονομικών προβλημάτων, στην ουσία χρεωκόπησε.

Όπως σημειώνει το sansimera.gr η Ελευθεροτυπία υπήρξε εξ αρχής αντιπολιτευόμενη εφημερίδα προς τις τότε κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, αγκαλιάζοντας όλο το φάσμα της Αριστεράς, χωρίς άμεση κομματική ταύτιση. Αξιοσημείωτη ήταν η ελευθερία έκφρασης των δημοσιογράφων της. Στο ίδιο φύλο μπορούσε να διαβάσει κανείς δύο αντικρουόμενα άρθρα για το ίδιο θέμα, ενίοτε και κόντρα στη γραμμή της εφημερίδας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments