Οικονομία

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Προβλέπει ανάπτυξη και “ρεκόρ” επενδύσεων

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Προβλέπει ανάπτυξη και “ρεκόρ” επενδύσεων
Προσχέδιο προϋπολογισμού: Το υπουργείο Οικονομικών άλλαξε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από 5,9% στο 6,1% για φέτος.

Το υπουργείο Οικονομικών άλλαξε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από 5,9% στο 6,1% για φέτος. Το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή και θα συνοδεύεται από την έκθεση του δημοσιονομικού συμβουλίου.

Ποια η πρόβλεψη για το ΑΕΠ

Το υπουργείο Οικονομικών αναθεωρεί προς τα κάτω την εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ το 2022, στο 4,5% αντί 6,2% που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2022-2025.

Με βάση την εκτίμηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,1% το 2021 και αξιολογείται ως ρεαλιστική, παρά το γεγονός ότι αποκλίνει σημαντικά από τις εκτιμήσεις των άλλων διεθνών οργανισμών.

Αύξηση των επενδύσεων

Η πρόβλεψη για τον ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ το 2022 (+4,5%) προκύπτει ως αποτέλεσμα της εκτίμησης ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 2,9%, η δημόσια κατανάλωση θα περιοριστεί κατά 2,8%, η συνολική επενδυτική δαπάνη θα αυξηθεί κατά 23,4%, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο θα παραμείνει αρνητικό, παρουσιάζοντας όμως σημαντική βελτίωση της τάξης του 7,5%.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναθέωρησε την ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

Ανοδικά προς τα πάνω αναθεώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch την πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Από 4,3% που προέβλεπε τον Ιούλιο αυξήθηκε στο 6%. Παράλληλα, δεν αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για το δημοσιονομικό έλλειμμα λόγω της ανοδικής αναθεώρησης για το ΑΕΠ.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ

Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε 4,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2021 (σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο) και κατά 3,4% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, συμπληρώνοντας τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης μετά τη μεγάλη πτώση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 που προκλήθηκε από την πανδημία. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης ήταν περίπου 7% στο πρώτο εξάμηνο του 2021 και το πραγματικό ΑΕΠ επανήλθε το δεύτερο τρίμηνο στο προ πανδημίας επίπεδό του, αναφέρει ο οίκος.

Ο Fitch υποθέτει κάποια μεταβλητότητα στους τριμηνιαίους ρυθμούς αύξησης στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, η οποία περιορίζει την ανοδική αναθεώρησή του. «Οι περιορισμοί της εφοδιαστικής αλυσίδας στους κύριους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας και σε εγχώριους τομείς που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στην αύξηση του κόστους των εισροών, θα μπορούσε να περιορίσει την ανάπτυξη, όπως θα μπορούσε και μία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού», σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments