Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Μέχρι πότε και σε ποιες δόσεις μπορεί να εξοφληθεί

ΕΝΦΙΑ: Μέχρι πότε και σε ποιες δόσεις μπορεί να εξοφληθεί
ΕΝΦΙΑ: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τη δόση του ΕΝΦΙΑ διπλή έως και τις 29 Οκτωβρίου χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, αν δεν έχει καταβληθεί η πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τη δόση του ΕΝΦΙΑ διπλή έως και τις 29 Οκτωβρίου χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, αν δεν έχει καταβληθεί η πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να δουν την οφειλή στην καρτέλα myAADE όπου εκεί αναγράφονται τα ποσά των έξι δόσεων που πρέπει να καταβληθούν μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2022. Για περισσότερους από 1,3 εκατομμύριο φορολογουμένους το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένο κατά 50% ή μηδενικό.

Ποιοι θα λάβουν έκπτωση

Συγκεκριμένα, έκπτωση 50% δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

 1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
 2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
 3. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή από τον φόρο θα έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

 1. Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
 2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Πως θα βρείτε τα εκκαθαριστικά

Δείτε τους τρόπους εύρεσης του εκκαθαριστικού:

Περίπτωση 1η Εύρεση του Εκκαθαριστικού

Ο φορολογούμενος για να βρει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ , πρέπει να ακολουθήσει την παρακάτω διαδικασία:

 • Μπαίνει στην σελίδα της ΑΑΔΕ στην εφαρμογή των ακινήτων επιλέγοντας το συγκεκριμένο link : https://www.aade.gr/polites/akinita/dilosi-e9-enfia
 • Στην εφαρμογή Ε9 , κλικ στην επιλογή «Είσοδος στην εφαρμογή»
 • Εισαγωγή των κωδικών taxis (username και password)
 • Κλικ στην επιλογή σύνδεση.
 • Επιλογή του έτους 2021 . ( Προσοχή όχι άλλο έτος γιατί θα βγει παλαιότερο εκκαθαριστικό )
 • Κλικ στην επιλογή αριστερά της οθόνης Εκτύπωση Εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2021 σε αρχείο pdf.

Στο εκκαθαριστικό αναγράφονται όλα τα ακίνητα , η ταυτότητα οφειλής και οι έξι δόσεις πληρωμής με την προθεσμία πληρωμής τους. Με λίγα λόγια αναγράφονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται ο φορολογούμενος για τις πληρωμές. Κατά την άποψη καλό είναι να επιλέγουμε αυτή την διαδικασία , προκειμένου να μπορέσουμε να ελέγξουμε την ακίνητη περιουσία βάσει της οποίας υπολογίστηκε ο φετινός ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση λαθών ή παραλήψεων, κάνουμε τροποποιητική όταν ανοίξει το σύστημα. ΑΚΙΝΗΤΑ

Περίπτωση 2η Εύρεση της ταυτότητα οφειλής

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος θέλει να βρει μόνο τα στοιχεία οφειλής από την προσωποποιημένη πληροφόρηση , μπορεί να ακολουθήσει την συγκεκριμένη διαδικασία:

 • Μπαίνει στην εφαρμογή my aade χρησιμοποιώντας το link https://www1.aade.gr/gsisapps5/myaade/#!/arxiki
 • Κλικ στην επιλογή Οφειλές, πληρωμές και επιστροφές.
 • Εισαγωγή των κωδικών taxis (username και password).
 • Κλικ στην επιλογή σύνδεση.
 • Κλικ στην επιλογή οφειλές εκτός ρύθμισης και πληρωμή.
 • Μπαίνοντας σε αυτό το σημείο του αναγράφει όλες τις οφειλές που έχει προς την Δ.Ο.Υ και δεν έχουν ενταχθεί στην ρύθμιση. Ψάχνει και βρίσκει την οφειλή που ονομάζεται ΕΝΦΙΑ Οικ έτους 2021.
 • Οι δόσεις εμφανίζονται από κάτω. Στα δεξιά επιλέγει την επιλογή ταυτότητα οφειλής προκειμένου να βρει την σχετική ταυτότητα οφειλής.
 • Με την επιλογή «πληρωμή» μπορεί να πληρώσει ότι ποσό θέλει on line χρησιμοποιώντας την τραπεζική του κάρτα.
 • Το πλεονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι έχει άμεση ενημέρωση για την πορεία της οφειλής , αλλά και για ενδεχόμενους συμψηφισμούς. Από την άλλη όμως δεν ελέγχεται η περιουσιακή κατάσταση.

Το καλύτερο κατά την άποψη μας είναι να γίνονται και οι δύο διαδικασίες γιατί η κάθε μία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments