Ελλάδα

Ένοπλες Δυνάμεις: Apache και SPIKE NLOS σήμερα στη Βουλή

Ένοπλες Δυνάμεις: Apache και SPIKE NLOS σήμερα στη Βουλή
Ένοπλες Δυνάμεις: Συνεχίζονται και σήμερα οι διεργασίες για τον επανεξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο τραπέζι η αναβάθμιση των Apache και η απόκτηση βλημάτων SPIKE NLOS.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν σύντομα με νέα όπλα, καθώς στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής έρχεται σήμερα η πρόταση αναβάθμισης των 19 επιθετικών ελικοπτέρων Apache πρώτης γενιάς AH-64A, που διαθέτει η Αεροπορία Στρατού, αλλά και η προμήθεια βλημάτων SPIKE NLOS.

Εδώ κι 1,5 χρόνο, η Ελλάδα έχει εξετάσει σοβαρά την ισραηλινή πρόταση αναβάθμισης των πρώτης γενιάς ελικοπτέρων, όπως αυτή κατατέθηκε στο τεχνικό κλιμάκιο του ΓΕΣ, που ήταν επιφορτισμένο με το θέμα.

Ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, αναμένεται να δώσει σήμερα το «παρών» στη Βουλή, για να απάντηση σε κάθε απορία των μελών της Επιτροπής.

Ένοπλες Δυνάμεις

Οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν αυτή τη στιγμή 29 επιθετικά ελικόπτερα Apache. Τα 10 από αυτά είναι διαμόρφωσης “D” και τα υπόλοιπα 19 διαμόρφωσης “A”, που είναι και η πρώτη σειρά του τύπου. Οι Ισραηλινοί προσφέρουν ένα πακέτο αναβάθμισης των 19 παλαιών ελικοπτέρων με δικής τους ανάπτυξης και κατασκευής ηλεκτρονικά, που τα κάνουν ισάξια και στα σημεία καλύτερα από τα “D”.

Η αναβάθμιση περιλαμβάνει την αντικατάσταση των οπτικών και την πιστοποίηση από την κατασκευάστρια εταιρεία (Boeing), με τιμή που φτάνει τα 36 εκατ. ευρώ. Η τιμή θεωρείται εξόχως συμφέρουσα αφενός γιατί άλλες χώρες που προχώρησαν σε σχετική αναβάθμιση χρεώθηκαν περίπου 6 εκατ. ανά ελικόπτερο. Επιπλέον, η ίδια η Boeing δεν αναβαθμίζει και δεν υποστηρίζει πλέον τον τύπο “A”.

Ένοπλες Δυνάμεις

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πληροφορίες, με την νέα διαμόρφωση το ελικόπτερο αποκτά ένα εντελώς ψηφιακό κοκ-πιτ με πολύ καλύτερα αλλά και ελαφρύτερα υλικά και μάλιστα οι ισραηλινοί τοποθετούν και βαρίδια προκειμένου να μην χάσει το ζύγι του. Ένοπλες Δυνάμεις

Ταυτόχρονα, όμως, με την αναβάθμιση των ελικοπτέρων, στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής εισάγεται για συζήτηση σήμερα η απόκτηση των πυραύλων Spike NLOS. To πυραυλικό σύστημα έχει εμβέλεια 32 χιλιομέτρων, προσδίδοντας μεγάλες δυνατότητες προσβολής επίγειων στόχων στα ελικόπτερα.

Όμως, οι πύραυλοι αυτοί θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από οχήματα του Ελληνικού Στρατού αλλά και από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Πρόκειται για βλήματα ακρίβειας, που αυξάνουν την διαλειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα των ΕΔ.

Κατά τα λοιπά, στην Επιτροπή Άμυνας αναμένεται να εισαχθούν και διάφορα μικρά προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας, που αφορούν κυρίως ανταλλακτικά, με προεξέχον αυτό για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ-6.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments