Διεθνή

Τουρκικά ΜΜΕ: Έκδηλος εκνευρισμός για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

Τουρκικά ΜΜΕ: Έκδηλος εκνευρισμός για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ
Τουρκικά ΜΜΕ: Έκδηλη είναι η ενόχληση στον τουρκικό Τύπο για την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, η υπογραφή της οποίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Ο εκνευρισμός στους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης με αιτία την διπλωματική και στρατιωτική ισχυροποίηση της Ελλάδας, μετά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και ενόψει της επικείμενης ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας είναι παραπάνω από έκδηλος στα τουρκικά ΜΜΕ.

Τουρκικά ΜΜΕ: Τι αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα της εφημερίδας Cumhuriyet

Η εφημερίδα Cumhuriyet, αναφερόμενη στην ελληνοαμερικανική συμφωνία,  κάνει λόγο στο εξώφυλλό της για «ανοιχτή πρόσκληση στις ΗΠΑ από την Ελλάδα». Εκτενής αναφορά δε, γίνεται στο δημοσίευμα, στο ζήτημα της Αλεξανδρούπολης, καθώς ενοχλεί η επικείμενη αμερικανική παρουσία κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Τουρκικά ΜΜΕ: Ενοχλούν και οι εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Την ίδια ώρα, ενόχληση υπάρχει στον τουρκικό Τύπο και για τις εκδηλώσεις για την 450η επέτειο από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Ενδεικτικό είναι ότι η εφημερίδα Χουριέτ, στο πρωτοσέλιδό της αφήνει αιχμές εναντίον της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αλλά και κατά του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου.

«450 χρόνια μετά oι Έλληνες έχουν την ίδια νοοτροπία» σχολιάζει η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα, παρουσιάζει σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Σκάι, τις δηλώσεις Σακελλαροπούλου και Συρίγου που τόνισαν ότι την Ελλάδα «ωφέλησαν τότε οι συμμαχίες, και τώρα έχει συνάψει συμμαχίες με τη Γαλλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Ελλάδα – ΗΠΑ: Μετά την ελληνογαλλική συμφωνία – σειρά παίρνουν οι Αμερικανοί

Οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν την επόμενη Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, στις 9 τοπική ώρα στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η συμφωνία θα έχει πενταετή διάρκεια και θα δίνει στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις διευκολύνσεις στον ναύσταθμο της Σούδας, οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν θεσμοθετημένη πρόσβαση στο πεδίο βολής του Λιτόχωρου, στην Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας και στην Αλεξανδρούπολη, πύλη για την ανάπτυξη και αναδίπλωση των Αμερικανικών Στρατιωτικών Δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ανατολική Ευρώπη. Ελλάδα - ΗΠΑ

Σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες μειώνουν την παρουσία τους σε θερμές περιοχές του πλανήτη υπέρ της αναδιάταξης του αμερικανικού ενδιαφέροντος προς την περιοχή του Ειρηνικού, η Ουάσιγκτον αυξάνει την παρουσία της στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Εκ των πραγμάτων, πέραν της δεδομένης αύξησης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα για τη βελτίωση των υποδομών που θα φιλοξενούν τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην επιτρέψει επίθεση τρίτης χώρας στο έδαφος που φιλοξενεί τόσο σημαντικές βάσεις για τη στρατιωτική της μηχανή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments