Διεθνή

Αφγανιστάν: Νέα έκρηξη σε τζαμί – Τουλάχιστον 7 νεκροί

Αφγανιστάν: Νέα έκρηξη σε τζαμί – Τουλάχιστον 7 νεκροί
Αφγανιστάν: Εικόνες που δημοσιεύονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πολλούς νεκρούς και τραυματίες να κείτονται στο πάτωμα του τεμένους.

Τουλάχιστον επτά νεκρούς και 13 τραυματίες φέρεται να έχει προκαλέσει έκρηξη σε τέμενος στην αφγανική πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια των προσευχών της Παρασκευής, σύμφωνα με πηγές από το καθεστώς των Ταλιμπάν. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, η έκρηξη ήταν ισχυρότατη και υπάρχουν φόβοι για βαρύτατες απώλειες.

Αφγανιστάν: Νέα επίθεση μετά από αυτή στο τέμενος στην πόλη Κουντούζ

Ο Κάρι Σαΐντ Χόστι, εκπρόσωπος του λεγόμενου υπουργείου Εσωτερικών των Ταλιμπάν, δήλωσε ότι ακόμη οι αρχές είναι στο στάδιο συλλογής πληροφοριών για την έκρηξη, που έλαβε χώρα λίγες μέρες μετά την πολύνεκρη επίθεση σε σιιτικό τέμενος στην πόλη Κουντούζ. Το Ρόιτερς επίσης αναφέρει δήλωση του Νεματουλάχ Γουάφα, πρώην μέλους του περιφερειακού συμβουλίου της Κανταχάρ, κατά την οποία η έκρηξη συνέβη στο επίσης σιιτικό τέμενος Ιμάμ Μπαργκά και έχει προκαλέσει πολλά θύματα.

Εικόνες που δημοσιεύονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πολλούς νεκρούς και τραυματίες να κείτονται στο πάτωμα του τεμένους. Υπενθυμίζεται ότι η Κανταχάρ, στα νότια της χώρας, είναι το προπύργιο των Ταλιμπάν, ορμητήριο για τις ένοπλες επιθέσεις που σάρωσαν το μεγαλύτερο κομμάτι του Αφγανιστάν τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο η ακόμη πιο ακραία πτέρυγα των Ισλαμιστών της χώρα που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) έχει εξαπολύσει τις τελευταίες εβδομάδες πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την έκρηξη της Παρασκευής.

Αφγανιστάν: Το ISIS είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης στην πόλη Κουντούζ

Πιο συγκεκριμένα, η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, όπου έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το «πρακτορείο» προπαγάνδας των τζιχαντιστών «Amaq» και αναρτήθηκε στο Telegram.

Προ της ανάληψης ευθύνης για την νέα επίθεση, την οποία άλλωστε άπαντες προεξοφλούσαν ως έργο του ISIS, το ΒΒC, με ανάλυση του ανταποκριτή του στο Πακιστάν, Σεκιουντέρ Κερμανί, αξιολογούσε ως εξής τη σημασία αυτής για το καθεστώς των Ταλιμπάν. «Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την πολύνεκρή επίθεση στην Κουντούζ, η επίθεση αυτή φέρει όλα τα χαρακτηριστικά τους ISIS – Κ. (ISIS Χορασάν), του γκρουπ που είχε πραγματοποιήσει και τη βομβιστική ενέργεια του Αυγούστου στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Το ISIS – K πραγματοποίησε επίθεση σε μία κηδεία στην οποία είχε προσέλθει μεγάλος αριθμός κορυφαίων στελεχών των Ταλιμπάν ενώ υπήρξε και ένα κύμα μικρότερων στις ανατολικές επαρχίες Νανγκαχάρ και Κουνάρ, που στο παρελθόν αποτελούσαν προπύργια του ISIS – Κ. Η οργάνωση έχει κατ’ επανάληψη βάλει στο στόχαστρό της η σιιτική μειονότητα του Αφγανιστάν με βομβιστές αυτοκτονίας να χτυπούν τεμένη, αθλητικές εγκαταστάσεις και σχολεία. Τις περασμένες εβδομάδες, το ISIS κλιμάκωσε επίσης τις επιθέσεις του κατά των Ταλιμπάν.

Η επίθεση της Παρασκευής, εάν εκτελέσθηκε από το ISIS, σηματοδοτεί μία δυσοίωνη επέκταση των δραστηριοτήτων του στα βόρεια τμήματα της χώρας. Οι Ταλιμπάν λένε ότι έχουν συλλάβει δεκάδες από τα μέλη του ISIS και πιστεύεται ότι έχουν εξοντώσει πολλούς άλλους, ύποπτους για σύνδεση με την τρομοκρατική οργάνωση, αλλά δημοσίως υποβαθμίζουν τις απειλές που θέτει το ISIS. Πολλοί Αφγανοί ήλπισαν ότι η ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν επρόκειτο να σημάνει μία πιο ειρηνική, έστω και αυταρχική περίοδο. Όμως το ISIS αντιπροσωπεύει μία σημαντική απειλή στις υποσχέσεις των Ταλιμπάν για περισσότερη ασφάλεια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments