Διεθνή

EMA για Moderna: Ενέκρινε τη χορήγηση της τρίτης δόσης

EMA για Moderna: Ενέκρινε τη χορήγηση της τρίτης δόσης
EMA για Moderna: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Η ΕΜΑ έδωσε την έγκριση της στην Moderna για την χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Ακόμη, σε πρόσφατη έρευνα το εμβόλιο της Moderna φαίνεται να είναι το πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την πρόληψη της σοβαρής Covid-19.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε απόψε ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αναμνηστική δόση του εμβολίου της εταιρείας Moderna για την Covid-19 μπορεί να χορηγηθεί σε ανθρώπους άνω των 18 ετών τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Η απόφαση

Το εμβόλιο αυτό είναι το δεύτερο που εγκρίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων.

Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού μελετήθηκαν τα δεδομένα που δείχνουν ότι η τρίτη δόση του Spikevax, χορηγούμενη 6-8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, οδήγησε στην αύξηση των αντισωμάτων στους ενήλικες, τα επίπεδα αντισωμάτων των οποίων έφθιναν, ανέφερε ο ΕΜΑ στην ανακοίνωσή του.

Εμβόλιο Moderna: Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι – Ποσοστά νοσηλείας

Τα ανωτέρω ευρήματα βασίζονται στην αξιολόγηση του επιπέδου των αντισωμάτων σε περίπου 4.500 ενήλικες πλήρως εμβολιασμένους και στη σύγκριση των ποσοστών νοσηλείας με περίπου 2.400 ανεμβολίαστους, κατά την περίοδο Μαρτίου – Αυγούστου 2021, συνεπώς περιλαμβάνουν και τις επιπτώσεις της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού. Σχετική δημοσίευση έγινε στο εβδομαδιαίο δελτίο “Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR)” του CDC.

Την προηγούμενη εβδομάδα στοιχεία του CDC είχαν δείξει ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν τουλάχιστον δέκα φορές μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου λόγω κορωνοϊού, συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους. Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες του CDC τόνισαν ότι «όλα τα εγκεκριμένα ή αδειοδοτημένα εμβόλια από την FDA παρέχουν σημαντική προστασία έναντι της νοσηλείας λόγω Covid-19».  Moderna

Πιο αποτελεσματικό στην πρόληψη το εμβόλιο Moderna

Το εμβόλιο της Moderna φαίνεται να είναι το πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την πρόληψη της σοβαρής Covid-19 και της νοσηλείας εξαιτίας της, σύμφωνα με συγκριτική ανάλυση στοιχείων από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, χωρίς πάντως το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech να υπολείπεται ιδιαίτερα.

Και τα δύο mRNA εμβόλια των δύο δόσεων, που έχουν παρεμφερή σύσταση, εμφανίζονται καλύτερα στη μείωση του κινδύνου νοσηλείας έπειτα από λοίμωξη λόγω κορονοϊού, σε σχέση με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Το εμβόλιο της Moderna μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή σοβαρής νόσου Covid-19 κατά 93%, αφότου περάσουν δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, ενώ η προστασία παραμένει πάνω από 90% επί τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό.

Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech παρέχει προστασία 88% στους πλήρως εμβολιασμένους, η οποία μειώνεται στο 77% τέσσερις μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Το Johnson & Johnson μειώνει κατά 71% τον κίνδυνο νοσηλείας, “εμφανίζοντας κάπως χαμηλότερη αποτελεσματικότητα”, σύμφωνα με τους ερευνητές του CDC.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments