Τεχνολογία

Amazon: Θα προστατεύει τα απόρρητα αρχεία των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών

Amazon: Θα προστατεύει τα απόρρητα αρχεία των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών
Amazon: Οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία η οποία ανέρχεται σε συνολικά 1 δισ. στερλίνες. Όλα όσα αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times για το grand deal.
Amazon: Οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία η οποία ανέρχεται σε συνολικά 1 δισ. στερλίνες. Όλα όσα αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times για το grand deal.

Συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της Amazon και τριών υπηρεσιών κατασκοπείας της Βρετανίας, προκειμένου ο τεχνολογικός κολοσσός να φιλοξενήσει άκρως απόρρητο υλικό τους στο ασφαλές σύστημα cloud που διατηρεί.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times το Αρχηγείο Επικοινωνιών της Κυβέρνησης GCHQ, υποστήριξε την προμήθεια ενός cloud υψηλής ασφάλειας, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από την MI5 και την MI6, καθώς και από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες όπως το Υπουργείο Άμυνας κατά τη διάρκεια κοινών επιχειρήσεων.

Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν ότι η συμφωνία – αξίας 1 δισεκατομμυρίου στερλινών- θα ενισχύσει τη χρήση της ανάλυσης δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης για τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο, είναι πιθανό να πυροδοτήσει ανησυχίες, δεδομένου ότι τεράστιες ποσότητες από τα πιο απόρρητα δεδομένα της χώρας θα φιλοξενούνται πλέον από μία μόνο εταιρεία τεχνολογίας των ΗΠΑ.

Η συμφωνία υπεγράφη φέτος με την AWS, τη μονάδα υπηρεσιών cloud της Amazon, και με βάση αυτήν τα δεδομένα όλων των μυστικών υπηρεσιών θα διατηρούνται στη Βρετανία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Amazon δεν θα έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που βρίσκονται στην δική της πλατφόρμα cloud.

Θεωρείται ότι η νέα συμφωνία θα επιτρέψει σε κατασκόπους να μοιράζονται πιο εύκολα δεδομένα από διάφορα σημεία του πλανήτη.

Θα επιτρέψει επίσης στις υπηρεσίες να χρησιμοποιούν εξειδικευμένες εφαρμογές, όπως λογισμικό αναγνώρισης ομιλίας που μπορεί να «εντοπίζει» και να μεταφράζει συγκεκριμένες φωνές από σχετικές ηχογραφήσεις. Ενώ θα καταστήσει ταχύτερη την αναζήτηση συγκεκριμένων στοιχείων μεταξύ των πρακτόρων.

Οι ειδικοί του κλάδου εκτιμούν ότι η συμφωνία θα μπορούσε να φτάσει τα 500 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο στερλίνες τα επόμενα 10 χρόνια.

Το GCHQ πάντως, τόνισε ότι δεν σχολιάζει δημοσιεύματα αναφορικά με τις σχέσεις της με προμηθευτές τεχνολογίας και την AWS.

Ο Ciaran Martin, πρώην επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι η συμφωνία για το cloud θα επέτρεπε στις υπηρεσίες ασφαλείας «να λαμβάνουν πληροφορίες από τεράστιο όγκο δεδομένων σε λίγα λεπτά, παρά σε εβδομάδες και μήνες».

Το GCHQ χρησιμοποιεί βασικές μορφές τεχνητής νοημοσύνης, όπως η τεχνολογία μετάφρασης εδώ και χρόνια, αλλά τώρα ενισχύει τη χρήση της, εν μέρει ως απάντηση στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από εχθρικά κράτη και εν μέρει λόγω της έκρηξης δεδομένων που την καθιστά αποτελεσματική.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments