Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 27/10: Τον χειμώνα το πέμπτο κύμα της πανδημίας

Κρούσματα σήμερα 27/10: Τον χειμώνα το πέμπτο κύμα της πανδημίας
Κρούσματα σήμερα 27/10: Μεγάλη ανησυχία εκδηλώνεται μέσω των επιστημόνων λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Τα κρούσματα για σήμερα 27/10 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Την Τρίτη από τα συνολικά 4.165  νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 841  κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 591 νέες λοιμώξεις.   

Σε εφαρμογή έχει τεθεί πλέον το πακέτο μέτρων που δίνει ανάσα κανονικότητας στους εμβολιασμένους. Παρόλα αυτά οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό πίεση και ήδη οι ειδικοί ανησυχούν λόγω της παράλληλης αύξησης των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων.

Λινού: Να ξανάρθουν οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Οι μάσκες πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψουν στους εξωτερικούς χώρους, τόνισε η κ. Λινού. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την εστίαση και την διασκέδαση των εμβολιασμένων χωρίς μάσκες, γιατί έρχεται τόνισε και ο καινούριος ιός που είναι πιο μεταδοτικός. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι σε έναν εσωτερικό χώρο με μόνο εμβολιασμένους δεν μεταδίδεται ο ιός, ο ιός μεταδίδεται και εκεί.

Το τεράστιο πλεονέκτημα του εμβολιασμού είναι ότι οι ίδιοι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν ελάχιστα. Όμως αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι, αν υπάρχει στο σπίτι τους κάποιος ευάλωτος ή κάποιο παιδί που και να θέλουν δεν μπορούν να το εμβολιάσουν, εκεί θα το μεταδώσουν. Και για αυτούς τους ανθρώπους ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλότερος.

Και μπορεί να το μεταδώσουν σε κάποιον καρκινοπαθή, σε ανοσοκατεσταλμένο, που δεν χρειάζεται να είναι στο ίδιο σπίτι. Μπορεί να το μεταδώσουν στο παιδί τους και αυτό να τον διασπείρει σε άλλο σπίτι, που έχει ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. Επομένως το να μην τηρούμε τα μέτρα επειδή το θεωρούμε αυτό ελευθερία, νομίζω ότι είναι επιπόλαιο».

Πιο μεταδοτική η Δέλτα+

Όπως εξήγησε η κ. Λινού, η μετάλλαξη Δέλτα+ είναι πολύ πιο μεταδοτική και έχει έρθει ήδη στην Ελλάδα. «Δεν ξέρουμε πόσα ακριβώς είναι τα κρούσματα, θα δούμε εν τοις πράγμασι τι θα συμβεί». Πάντως επεσήμανε πως υπάρχουν μελέτες που μένει να δημοσιευτούν και λένε ότι οι εμβολιασμένοι μπορεί να μεταδίδουν εξίσου με τους ανεμβολίαστους.

Σε σχέση με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού με την τρίτη δόση στον μέσο όρο του γενικού πληθυσμού κάποιος που δεν έχει κάνει την τρίτη δόση μετά την παρέλευση εξαμήνου από την δεύτερη, έχει μικρότερο βαθμό ανοσίας από κάποιον που την έχει κάνει και μεγαλύτερο ποσοστό ανοσίας από κάποιον ανεμβολίαστο.

Πάντως, σημείωσε, πως όποιος έχει κάνει το Johnson&Johnson πρέπει να κάνει την επαναληπτική δόση μετά από δύο μήνες, με οποιοδήποτε εμβόλιο. «Μάλιστα φαίνεται ότι η ανάμειξη δύο εμβολίων μπορεί να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική». Κρούσματα σήμερα 24/10

Βασιλακόπουλος: Αν δεν επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ζήσουμε πολύ δύσκολες στιγμές

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αν στη χώρα μας δεν επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τότε θα ζήσουμε πολύ δύσκολες στιγμές, αναφέροντας πως μια τέτοια επιλογή θα ήταν πιο έξυπνη από την επιβολή ενός λοκντάουν. «Υπέρ του εμβολίου αλλά κατά της υποχρεωτικότητας είναι κενά λόγια, υπάρχει ένα κομμάτι που δεν πείθεται από τους επιστήμονες», συμπλήρωσε.

Δυσοίωνη ήταν και η πρόβλεψη του καθηγητή για την επόμενη μέρα της πανδημίας, εκφράζοντας την σιγουριά του ότι θα υπάρξει επιδημιολογική επιβάρυνση. Παράλληλα, σχολίασε πως είναι τρομερό το γεγονός ότι οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας δεν επηρεάζονται από τους 30 με 50 νεκρούς καθημερινά.

Μάλιστα,  ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε πως στην χώρα μας έχουμε χάσει 120 νέους (κάτω των 39 ετών), νούμερο το οποίο χαρακτήρισε ως τραγικό. «Τώρα που έχουμε το εμβόλιο δεν πρέπει να χάσουμε άλλον», πρόσθεσε.

Τζανάκης: Χωρίς μέτρα, τα κρούσματα θα παραμείνουν πάνω από τις 4.000

«Οι περιοχές με καλή εμβολιαστική κάλυψη, θα έχουν μια διαχειρίσιμη έξαρση κρουσμάτων, χωρίς πολλές νοσηλείες διασωληνώσεις και θανάτους. Στον αντίποδα, περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη θα έχουν αυξημένα κρούσματα, αυξημένες νοσηλείες και διασωληνώσεις, δυστυχώς και θανάτους», είπε ο Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.

Σε ότι αφορά την προσβολή από κορωνοϊό και αρκετών εμβολιασμένων, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας είπε ότι κατά βάση ειναι «άνθρωποι που δεν έχουν αναπτύξει επαρκή άμυνα ή άτομα που έχουν εμβολιαστεί πολλούς μήνες πριν, πχ. τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, ειδικά αν είναι και ηλικιωμένοι και πλέον δεν έχουν καλή άμυνα και πρέπει να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου».

«Για κάθε επιπλέον 1.000 κρούσματα, θα έχουμε ακόμη 10 νεκρούς και περίπου 50-90 διασωληνώσεις», είπε ο κ. Τζανάκης και πρόσθεσε: «Εγώ δεν αποκλείω να έχουν μέτρα τοπικά σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα. Η Θεσσαλονίκη έχει την ιδιαιτερότητα ότι αποτελεί κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής και κόσμος από πολλές γύρω περιοχές επισκέπτεται την περιοχή».

Μαγιορκίνης: Αποτελεσματικά τα εμβόλια για τη Δέλτα+

«Το στέλεχος Δέλτα + δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερο προφίλ ώστε να καταταγεί ως στέλεχος ανησυχίας ή στέλεχος υπό παρακολούθηση. Δεν βλέπουμε κάποια σημαντική αύξηση σε αυτό που λέει ο κόσμος μεταδοτικότητα- αλλά ουσιαστικά είναι διεισδυτικότητα – σε σχέση με το στέλεχος Δ», τόνισε σήμερα ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Το στέλεχος Α έχει χάσει τη σημασία του με την Δέλτα, δεν θεωρείται στέλεχος ανησυχίας από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε το στέλεχος Δέλτα κυριάρχησε καθολικά», διευκρίνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Επισήμανε ότι οι επιστήμονες δεν βλέπουν να έχει το στέλεχος Δέλτα + κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα. Πρόσθεσε, μάλιστα ότι τα στοιχεία από μοντέλα στα εργαστήρια, δείχνουν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος δεν ξεφεύγει από τα εμβόλια, τα οποία είναι επαρκή.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η τρίτη δόση του εμβολίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τα άτομα που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ γενικά η ενισχυτική δόση έχει πολύ μεγάλη σημασία σε μια επιδημική αύξηση. «Η τρίτη δόση φαίνεται ότι διευρύνει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού σε μεταλλαγμένα στελέχη. Αναπτύσσεται μια ομπρέλα που είναι πιο μεγάλη, οπότε και να προκύψει μια νέα μετάλλαξη, θα έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», υπογράμμισε.

Θωμαΐδης για κορωνοϊό: Η Βόρεια Ελλάδα προσεγγίζει μια κορύφωση

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και έχουν αυτή τη στιγμή χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Όπως είπε όμως «το επόμενο διάστημα και αυτές οι περιοχές θα μπουν μέσα».

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στην επικράτεια υπάρχουν περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο όπως είναι η Θεσσαλία και η Βόρεια Ελλάδα. «Υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν εμβολιαστική κάλυψη, είναι πολύ χαμηλή και εκεί είναι αναμενόμενη η αύξηση», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση αν θα παρατηρηθεί έξαρση το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Θωμαϊδης είπε επίσης ότι «είναι πιθανό σε περιοχές που δεν έχουμε εμβολιαστική κάλυψη να ζήσουμε έναν δύσκολο χειμώνα όπως ήταν πέρσι ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος». Αναφερόμενος και στην εικόνα από τα λύματα ο κ. Θωμαΐδης επισήμανε ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση όλο το προηγούμενο διάστημα, αυτή την εβδομάδα ωστόσο υπάρχει μια μικρή αύξηση στην Αττική αλλά μη στατιστικά σημαντική.

Στην Αττική που υπάρχει καλή εμβολιαστική κάλυψη θα πάμε πιο ομαλά, συμπλήρωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments