Ελλάδα

Νέα μέτρα: Από σήμερα επανέρχονται οι περιορισμοί στα σουπερμάρκετ

Νέα μέτρα: Από σήμερα επανέρχονται οι περιορισμοί στα σουπερμάρκετ
Νέα μέτρα: Από σήμερα ξεκινούν και πάλι οι περιορισμοί στα σουπερμάρκετ, μία απόφαση στην οποία κατέληξε η Κυβέρνηση λόγω της αύξησης κρουσμάτων.

Νέα μέτρα ισχύουν από σήμερα στα σουπερμάρκετ, μία απόφαση με αφορμή την ραγδαία αύξηση των λοιμώξεων. Την Παρασκευή από τα συνολικά 6.862 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 1.491  κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.194 νέες λοιμώξεις.  

Πιο συγκεκριμένα, αυστηρότερα όρια τίθενται από σήμερα το πρωί στα  σουπερμάρκετ και καταστήματα τροφίμων, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει το 4ο κύμα της πανδημίας, το οποίο σαρώνει τη χώρα μας. Από σήμερα, Σάββατο, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 9 τετραγωνικά μετρά, όπως ίσχυε κατά τη διάρκεια του ολικού απαγορευτικού.

Σε ποια καταστήματα θα μπαίνουν λιγότεροι πελάτες

Ωστόσο, σύμφωνα με το MEGA, τα μέτρα αυτά δεν θα αφορούν μόνο τα σουπερμάρκετ, καθώς και κάποια άλλα καταστήματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του MEGA, Γιάννη Χρηστάκο, από αύριο αυστηρότερα όρια για την είσοδο πελατών θα ισχύουν στα εξής καταστήματα:

  • σουπερμάρκετ
  • pet shops
  • φαρμακεία
  • φρουταγορές
  • καταστήματα τροφίμων

Τρομάζει η αύξηση των ενεργών κρουσμάτων και των νοσηλειών

Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού, η αριθμητική απεικόνιση της ανόδου του αριθμού των ενεργών κρουσμάτων τρομάζει. Πιο συγκεκριμένα, τα ενεργά κρούσματα στις 2 Νοεμβρίου ήταν 35.419 και μέσα σε δέκα ημέρες, δηλαδή στις 11 Νοεμβρίου, έφτασαν τα 63.680. Δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις νοσηλείες που το ίδιο χρονικό διάστημα από 2.719 πήγαν στις 3.635. Είχαμε δηλαδή περίπου 900 παραπάνω νοσηλείες στα νοσοκομεία αναφοράς, ενώ στις ΜΕΘ από 427 άτομα που είχαν εισαχθεί στις 2 Νοεμβρίου χθες έφτασαν τις 503 συν 5 σήμερα δηλαδή 76 περισσότερα. Στις 2 Νοεμβρίου είχαν ανακοινωθεί 5.449 κρούσματα και χθες 6.821 συν 61 σήμερα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, Μάριος Θεμιστοκλέους άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού και στην Ελλάδα, αν δεν πραγματοποιηθεί η τρίτη δόση. «Βλέπουμε ότι η Γαλλία προχώρησε, γίνεται συζήτηση σε επίπεδο υπουργών στην Ε.Ε. αν δεν υπάρχει κοινή απόφαση μπορεί και η χώρα μας να προχωρήσει σε μία διαφορετική κατεύθυνση, θα το δούμε αυτό», τόνισε.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος δήλωσε: «Φοβάμαι ότι θα αναγκαστούμε να το κάνουμε λίγο όπως πέρσι, κατά τη γνώμη μου πρέπει να συζητηθούν μέτρα όπως ελάττωση της χωρητικότητας των ανθρώπων σε κλειστούς χώρους και προφανώς η επιβολή της μάσκας σε μεγαλύτερη έκταση».

«Να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, τα οποία θα κλιμακωθούν αν χρειαστεί όχι τιμωρητικά αλλά γιατί νοσούν περισσότερο και κινδυνεύουν», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Εξετάζεται και μειωμένο ωράριο στην εστίαση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Star, στο βάθος βρίσκονται ακόμα πιο σκληρά μέτρα, τα οποία η Επιτροπή των ειδικών συζητάει και αναμένεται να τα παραδώσει στην κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα, εφόσον της ζητηθούν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, μόλις πάρουν οδηγία από την κυβέρνηση να καταθέσουν προτάσεις, οι ειδικοί είναι έτοιμοι να βάλουν στο τραπέζι τα παρακάτω μέτρα:

  • Ωράριο ως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα στην εστίαση και την ψυχαγωγία σε όλη την Ελλάδα
  • Περιορισμό του ποσοστού κάλυψης με βάση τα τετραγωνικά σε εστιατόρια, καφέ, κέντρα διασκέδασης αλλά και σούπερ μάρκετ και καταστήματα

Βέβαια, όπως αναφέρεται και στο ρεπορτάζ, από την κυβέρνηση δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι θα αποδεχθούν τα εν λόγω μέτρα.

Πλεύρης: «Κλιμάκωση μέτρων, εφόσον χρειαστεί»

Για κλιμάκωση, αν χρειαστεί, των μέτρων που αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες, μίλησε την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως «αυτό επιλέγει η Ευρώπη, αυτό επιλεγεί και η Ελλάδα».

Σε ό,τι άφορα τη συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας ο υπουργός ανέφερε πως «αν την επεκτείνεις θα πρέπει να προβλέψεις ποιες θα είναι οι κυρώσεις που θα τούς επιβάλεις».

«Ποιες θα είναι  οι κυρώσεις για έναν 60χρονο που θα τον υποχρεώσεις να εμβολιαστεί;» διερωτήθηκε ο υπουργός Υγείας.

Σε ό,τι άφορα τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή σχολίασε πως όσοι είναι  επικουρικό προσωπικό δεν ανανεώνεται η σύμβαση τους, ενώ οι υπόλοιποι εξακολουθούν να μην πληρώνονται. Αποκάλυψε επίσης ότι οι σύλλογοι ιατρών στα νοσοκομεία πιέζουν το υπουργείο να επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί.

Ο υπουργός τόνισε ότι το  τελευταίο διάστημα υπάρχει πλήρης συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι ιδιωτικές κλινικές με  το σύνολο των κενών κλινών ΜΕΘ που έχουν διαθέσιμες, συμμετέχουν  στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments