Ελλάδα

Νέα μέτρα: Στο τραπέζι υποχρεωτική τρίτη δόση για τους άνω των 65 – Όσα εξετάζονται

Νέα μέτρα: Στο τραπέζι υποχρεωτική τρίτη δόση για τους άνω των 65 – Όσα εξετάζονται
Νέα μέτρα: Πως θα μπορούσε να λειτουργήσει η περίπτωση υποχρεωτικής τρίτης δόσης.

Νέα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι προκειμένου να ανακοπεί το κύμα πανδημίας κορωνοϊού που σαρώνει τη χώρα, με τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους να αυξάνονται καθημερινά. Πρώτιστο μέλημα για την κυβέρνηση είναι να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια πειθούς των ανεμβολίαστων πολιτών, εστιάζοντας ιδιαίτερα στους πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών, σε περίπτωση μόλυνσης από τον ιό.

Για το λόγο αυτό, ένας από τους περιορισμούς που προκρίνεται, σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινωθούν, είναι να επιτρέπεται η είσοδος σε κλειστούς χώρους μόνο σε όσους από τους πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας έχουν προχωρήσει και στην τρίτη, «αναμνηστική» δόση, στα πρότυπα της Γαλλίας. Νέα μέτρα

Εκτός από τα μέτρα σε ισχύ, εντείνονται τις τελευταίες ώρες και οι εισηγήσεις των ειδικών για τη μετάβαση σε ένα επόμενο στάδιο μέτρων, με ορίζοντα την επόμενη Τετάρτη, οπότε και συνεδριάζει εκ νέου η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων. Στη δέσμη ενός δεύτερου πακέτου ήπιων μέτρων, έχουν προταθεί:

  • η μείωση της χωρητικότητας και σε άλλους χώρους πλην των σούπερ μάρκετ, όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία,
  • η επαναφορά της τηλεργασίας,
  • η θέσπιση κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο δημόσιο, το οποίο θα αραίωνε τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • η χρήση της μάσκας σε ανοιχτούς χώρους και διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς,
  • η σύσταση σε υπερήλικες για αποφυγή συναναστροφών,
  • η είσοδος με τεστ στα σούπερ μάρκετ, για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο.

Νέα μέτρα: Πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί η υποχρεωτική 3η δόση στους άνω των 65

Σκέψεις για υιοθέτηση ενός μοντέλου παρόμοιου με αυτό της Γαλλίας  έχει η κυβέρνηση όσον αφορά την υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης εμβολίου για τον κορωνοιό σε ηλικίες άνω των 65 ετών. Υπενθυμίζεται πως στην Γαλλία, το πιστοποιητικό σε πολίτες άνω των 65 ετών που δεν πραγματοποιούν την τρίτη δόση, παύει να είναι έγκυρο, πέντε εβδομάδες μετά το πέρας του εξαμήνου από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ είναι τεχνικά δύσκολο να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο και θα πρέπει να επιλυθούν τέτοιου είδους ζητήματα με την κυβέρνηση να αναζητά ενδεχόμενες λύσεις ενώ αναμένεται να δούμε και το κατά πόσο θα υπάρξει μια λύση για το θέμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ή η Ελλάδα θα προχωρήσει μεμονωμένα. Σε κάθε περίπτωση αν η κατάσταση με την πανδημία επιδεινωθεί περαιτέρω στην χώρα μας δεν αποκλείεται ένα ολικό «μπλόκο» σε ανεμβολίαστους .

Με βάση αυτό το σενάριο ο ανεμβολίαστος πολίτης θα μπορεί μόνο να μεταβαίνει στην εργασία του, να προμηθεύεται τρόφιμα και φάρμακα μη έχοντας πρόσβαση σε κανέναν άλλον χώρο προκειμένου να προστατευτεί τόσο ο ίδιος όσο και οι συμπολίτες του.

Παράταση στα μέτρα

Την ίδια ώρα, κατηγορηματικά εμφανίζονται κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ως προς τη διατήρηση του υφιστάμενου πλαισίου περιορισμών για τους ανεμβολίαστους και τις ημέρες των Χριστουγέννων, παρότι τα μέτρα των τελευταίων ημερών εκπνέουν κανονικά τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου.

«Δεν υπάρχει περίπτωση δηλαδή να χαλαρώσει αυτό που έχουμε θεσπίσει για τους ανεμβολίαστους» ξεκαθάρισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας δηλώνοντας πως «ότι «πιστεύω, όπως βλέπω τα νούμερα, ότι από τον Δεκέμβριο θα έχουμε απότομη πτώση των κρουσμάτων. Για τις γιορτές δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πάρουμε περισσότερα μέτρα. Οι περιορισμοί που υφίστανται τώρα δεν θα αρθούν τα Χριστούγεννα. Τα μέτρα αφορούν κυρίως στους ανεμβολίαστους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments