Οικονομία

Φυσικό αέριο: Σε άνοδο οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Φυσικό αέριο: Σε άνοδο οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Φυσικό αέριο: Σε άνοδο βρίσκονται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Σε άνοδο βρίσκονται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Σήμερα Τετάρτη αυξήθηκαν και πάλι μετά από καθυστέρηση στη διαδικασία έγκρισης βασικού νέου αγωγού από τη Ρωσία.

Τι συμβαίνει με τις τιμές

Η τιμή αερίου του επόμενου μήνα στην Ολλανδία, που θεωρείται δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, κατέγραψε άλμα σχεδόν 8% σήμερα στα 101,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), το υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Οκτωβρίου.

Η τιμή αερίου για τις αρχές της επόμενης χρονιάς επίσης σημείωσε άνοδο, με την αγορά να μην αναμένει σημαντικές ροές μέσω του Nord Stream 2 πριν από τα τέλη της επικείμενης χειμερινής περιόδου θέρμανσης.

Στον “πάγο” βάζουν οι Γερμανοί τον αγωγό “Nord Stream 2”

Η Γερμανική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έβαλε στον “πάγο” τον ρωσικό αγωγό “Nord Stream 2” που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία. Μάλιστα, η παραπάνω κίνηση αναμένεται να οδηγήσει σε καθυστερήσεις  την έγκριση του αγωγού που θα δώσει τη δυνατότητα στο ρωσικό φυσικό αέριο να κυκλοφορεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο αγωγών.

Αυξήθηκαν 12% οι τιμές

Αύξηση 12% παρουσίασαν οι τιμές στο φυσικό αέριο μετά την παραπάνω ενέργεια της γερμανικής ρυθμιστής αρχής. Η ρυθμιστική αρχή έχει προθεσμία τεσσάρων μηνών για να δώσει την έγκρισή της για την λειτουργία του αγωγού, η κατασκευή του οποίου έχει ολοκληρωθεί και η τροφοδοσία του έχει ξεκινήσει από την ρωσική πλευρά.

Οι κινήσεις του Κρεμλίνου

Το Κρεμλίνο έχει ζητήσει είχε ζητήσει από τον Σεπτέμβριο την έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2. Ωστόσο, στο Κίεβο ο επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας ενέργειας Naftogaz εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής να διακόψει την διαδικασία αξιολόγησης του Nord Stream 2. «Είναι ένα σημαντικό σημείο που δείχνει ότι η γερμανική αρχή συμμερίζεται την άποψή μας ότι η πιστοποίηση δεν μπορεί να αφορά μόνο το τμήμα του αγωγού εντός της Γερμανίας, αλλά θα πρέπει να εφαρμοσθεί σε ολόκληρο τον αγωγό από το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας μέχρι το έδαφος της Γερμανίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments